En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Högrev  (läst 17600 gånger)

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Högrev
« skrivet: 2007-10-26 18:50 »
Jag brukar köpa mig en bit högrev lite då och då som jag tärnar, kokar och använder som soppkött.
Högrev är ett fantastiskt smakrikt kött som jag gärna skulle vilja ha förslag på annat att göra med det.
Går det tex. att göra en stek på högrev?. Eller annat gott?.

rallysally

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
  • Bannlys flintan!
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #1 skrivet: 2007-10-26 22:25 »
Förutom kalops?
Lev gott

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #2 skrivet: 2007-10-27 10:44 »
Jag brukar göra Gulasch - antingen som gryta och servera med ris eller som soppa. Högrev i bitar, kummin (inte spiskummin), hela tomater på burk, lagerblad, massa lök, paprika, tomatpuré, paprikapulver, chilipulver, färsk chili om man vill, vitlök....och aioli i vid servering. Lycka till!

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #3 skrivet: 2007-10-27 11:20 »
Tack för tipsen Annamaria o Rallysally!.

Rallysally: Du får gärna posta ett utförligt recept på gulash i denna tråd (om du har något)

Men är högrev endast till för att kokas eller går det att steka också?.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #4 skrivet: 2007-10-27 15:44 »
Ja Rally Sally skrev kalops...men men...Recept på Gulaschgryta finns nu på min blogg (dagens datum)!! Välkommen dit!!! :) :)

www.annamariasmatblogg.b logspot.com

pipopp

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
    • Pipopps bludder
SV: Högrev
« Svar #5 skrivet: 2007-10-27 16:51 »
Urban, om du menar att steka högrev som biff så är svaret att visst går det men det blir segare än skosula. Min snåljåp till man har provat många gånger ... :-)

Men om du vill kan du steka på det för en fin yta och sedan lågtemperaturtillaga det en lång tid, antingen i en gryta på spisen eller i ugnen med lite vätska för att inte bli torrt.

Högrevens fibrer behöver helt enkelt lång tid i viss värme för att brytas ned och mjukna, samtidigt som det inte får bli torrt.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #6 skrivet: 2007-10-27 17:00 »
Sorry Annamaria. Tror allt att jag var lite vindögd i ögonen när jag läste inläggen  :D.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #7 skrivet: 2007-10-28 14:15 »
Jag googlade lite och fann flera ställen där högrev rekommenderas att användas som stek eller att steka skivor av den.

Tex. Coop har flera rekomedationer för högrev.

http://www.coop.se/includefiles/moduler/ccms/show_page.asp?iMappeID=429&sSideNavn=V%E4lj+r%E4tt+k%F6tt

Här säger dom detsamma.

http://www.dinera.fi/pdf/Valjrattkott.pdf

Och här.

http://www.tasteline.com/default.ns?lngItemID=1973

Är det kanske skiftande kvalité på högrev som gör att den kan bli som en "skosula" ibland?.

Jag kan tänka mig att en porterstek på högrev skulle bli sagolikt gott.. om den inte blir seg vill sägas.
Finns det nån här som provat göra en stek på högrev med gott resultat?


Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #8 skrivet: 2007-10-28 19:23 »
Jag jobbar i ett "statligt" kök och vi har 40 kr per dygn och pers att jobba med, så det har blivit en del  experiment med just
högrev pga priset. Högreven är ju igentligen en riktigt bra råvara och då menar jag inte bara till grytor och soppor.
Vi brukar gör  tex Biff Greta, tärna och koka högreven tills den är mör blanda sedan med Greta smeten. Blir givetvis inte lika bra som orginalet men helt klart riktgt bra! Strimmla och koka högrev till wook funkar oxå med ett ganska bra resultat.
Rullader blir kanon! Sjömans biff oxå kanon.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Högrev
« Svar #9 skrivet: 2007-10-28 19:40 »
Vi brukar gör  tex Biff Greta, tärna och koka högreven tills den är mör blanda sedan med Greta smeten.

Biff Greta lät intressant, det har jag aldrig hört! Vad innehåller "greta-smeten"?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #10 skrivet: 2007-10-28 20:40 »
Jag har gjort den här varianten på Greta som den goe kocken på båten i programmet Landgång gjorde:

                         http://matochfritid.yle.fi/matartikel.php?id=1734                 

    kalasgott!! Hoppas länken funkar.... ;) ;)

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #11 skrivet: 2007-10-29 09:03 »
Så här brukar jag göra.
Tärna oxfilé i små tärningar, hacka lite scharlottenlök blanda sedan allt med senap och lite äggula .Det ska bli som en gröt så släng inte i för mycket senap. Krydda upp med svartpeppar, paprika pulver och lite cayenne. Låt stå helst över natten.
Skräm sedan i en ganska het stekpanna och kör sedan klart i ugn. Servera med råstekt potatis.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #12 skrivet: 2007-10-30 18:32 »
Jonas: Kan man byta ut oxfilén mot högrev i receptet ditt?.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Högrev
« Svar #13 skrivet: 2007-10-31 18:08 »
Joo men du måste koka den mör och kyla ner den innan marinering. Kom ihåg att det blir helt ok men inte alls lika bra som på filé

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -