En matbild

Guider

Matbloggat

Omröstning

Hur kallt har du i frysen?

Ännu varmare
-17
-18
-19
-20
-21
-22
Ännu kallare
Har ingen termometer...

Författare Ämne: OMRÖSTNING: Hur kallt har du i frysen? Hur kallt ska man ha egentligen?  (läst 42294 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Energirådgivarna vill att vi har så nära -18 som möjligt.
http://www.energiradgivningen.se/sparaenergihushall.html
"Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4°C och i en frys ca -18°C. Varje grads sänkning ökar energiförbrukningen med ca 3-5 procent."

Men livsmedelsverket vill gärna att vi ligger lite lägre.
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelskontroll/datorbaserade/hjalpreda_storhushall_2_0_bilaga.pdf
"Lufttemperatur i samtliga frysutrymmen skall vara högst -18°C, helst lägre."

Hur kallt har du i frysen? Hur kallt ska man ha egentligen?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
-18 då det är bra omsättning på grejerna. Alltid "turbo" när det fylls på med mer än en limpa. Då över natten till ett dygn.

Sen skall man ju dammsuga noga bakom frysen då och då.. Vem gör det?  ;)


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Hur långt i förväg kör du turbo innan du stoppar in alla limpor?

(Var nu snälla och rösta alla som ser den här tråden.)
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Är det kött och fisk mer än kilot så åker knappen in samtidigt som senast. Annars blir det ett väldigt pipande som varning... På natten om man har otur!

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Frysbox är mycket snålare i drift än ett skåp.Tillåter mig därför att ligga på minus 33 grader i boxen så att glassen är riktigt kall. Skulle jag ha den i skåpet i endast minus 24 finns det risk att det bildas is-kristaller på den samtidigt tycker jag den blir för mjuk.
Nu handlar det ju inte bara om glass utan även om livsmedelns hållbarhet. Hur lång tid kan man förvara mat i frysen vid -18 ?

Tabellen visar antal dagar, i annat fall anges år.
« Senast ändrad: 2007-11-07 17:55 av mums »

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
Mums: Wow, -33 °C, det är riktigt grymt!    :o

På det Lidl, där jag handlar ibland, har de nedåt -30 °C i frysarna och 2 °C i köttkylarna. Det tycker jag är väl godkänt. Själv nöjer jag mig med måttliga -20 °C i frysen och 4 °C i kylen.

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Det kostar inte så mycket i en box. Även om man lyfter på locket lite då o då stannar kylan där den skall vara. Värt att notera är den mycket längre lagringstiden man får för de graderna mellan 20 och 30 minus. Dessutom klarar sig fransyskan betydligt längre vid ett ev strömavbrott i en box med 30 minus.
Såå Lidel har så kallt, det var bra, ska kolla om de har någon god glass, där jag handlar är det i mina ögon sett nästan mjukglass. När ni är ute och handlar fryst så kolla också att inte frysdiskarna är överfyllda. Brukar finnas ett nivåstreck och ligger varorna över det bör man vara försiktig.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
Värt att notera är den mycket längre lagringstiden man får för de graderna mellan 20 och 30 minus.

Ja, din tabell är intressant. Var har du hittat den?

PS.
Jag är också nyfiken på var du hittade värden på specifik värmekapacitet för olika köttslag, som du nämnde i en annan tråd. Det tabellverket skulle jag också vilja ha!
« Senast ändrad: 2007-11-07 20:17 av Hasse »

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Ja, din tabell är intressant. Var har du hittat den?

PS.
Jag är också nyfiken på var du hittade värden på specifik värmekapacitet för olika köttslag, som du nämnde i en annan tråd. Det tabellverket skulle jag också vilja ha!

Fackliteratur. Skall se vad jag kan göra, men det blir inte nu.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Innan vi fick ny kyl/frys hade vi -38 i frysen, det var grejer det. Numera ligger det runt -20 och kylen 7 grader.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Elka: Fast turboknappen samtidigt som limporna..? Den ska ju tryckas in ordentligt i förväg så att temperaturen är väsentligt lägre än -18 när du stoppar i det som ska frysas - annars höjs temperaturen i hela frysen när du stoppar i det ofrysta (gissningsvis kan du hamna på -10 eller ännu högre) vilket dels påverkar hållbarheten på det du redan har och dels gör att du får en långsam infrysning.

Snabb infrysning ger bättre kvalitet, fast exakta orsaken till att det är så minns jag inte riktigt, nån annan?
 
Mums: -33? Jag trodde först du skojade, men inser nu att det gör du nog inte. Men nog drar väl även en frysbox duktigt mycket mer el vid -33 än -18..? Har du mätt med energimätare?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Andreas: Du har så rätt.

Man kanske ska köra som Mums med -33 hela tiden ifall man kommer hem fem limpor eller fem kilo abbar..  ;)

Finns det någon fara med för kallt i frysen? Finns det något livsmedel som tar stryk av för kallt?
Enda jag kommer på som nackdel är el-räkningen och att det tar längre tid att tina.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
Snabb infrysning ger bättre kvalitet, fast exakta orsaken till att det är så minns jag inte riktigt, nån annan?

Snabb infrysning ger små iskristaller i livsmedlet, vilket är gynnsamt för kvalitén.

Följande är ett citat från http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/hantering_kott.html

När infrysningen så småningom sker, ska den gå så fort som möjligt. Vid infrysningen bildas nämligen många små iskristaller, som är jämt fördelade i hela köttet. Under lagring blir kristallerna allt färre och större efter hand. I värsta fall kan detta leda till sprängningar av vävnader och "frysbränna", dvs uttorkning av ytskiktet, och därmed till kvalitetsförsämring. Det kan dock förhindras om infrysningstemperaturen är tillräckligt låg, ca -30°C, och om köttet är lufttätt förpackat.

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Elka: Fast turboknappen samtidigt som limporna..? Den ska ju tryckas in ordentligt i förväg så att temperaturen är väsentligt lägre än -18 när du stoppar i det som ska frysas - annars höjs temperaturen i hela frysen när du stoppar i det ofrysta (gissningsvis kan du hamna på -10 eller ännu högre) vilket dels påverkar hållbarheten på det du redan har och dels gör att du får en långsam infrysning.

Snabb infrysning ger bättre kvalitet, fast exakta orsaken till att det är så minns jag inte riktigt, nån annan?
 
Mums: -33? Jag trodde först du skojade, men inser nu att det gör du nog inte. Men nog drar väl även en frysbox duktigt mycket mer el vid -33 än -18..? Har du mätt med energimätare?
Klart den tar lite ström, men det glömmer man när man hämtar upp och sätter tänderna i en päronsplit. Man skall kunna bryta en glass utan att den böjjer sig. Det där sista hittade jag själv på just nu. Men så vill jag ha det.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Tack Hasse. Just det där gällde kött, är det samma med bröd och grönsaker?

Mums: (Citera inte i onödan är du snäll - läs http://matforum.nu/index.php?topic=180.msg8131#msg8131) Det hade varit väldigt intressant med faktiska siffror - i texten jag citerar i första inlägget står "Varje grads sänkning ökar energiförbrukningen med ca 3-5 procent." - ska vi anta 3% på boxen? - och du ligger 15 grader under 18 - det skulle då ge 1,03 upphöjt till 15 eller 56% mer - tror du det kan stämma?
Den som inte frågar får inga svar.

Susanna.S

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
    • Visa profil
Andreas: Gör det något om jag svarar istället, ja det är samma sak för övriga produkter, man ska alltid eftersträva en snabb infrysning.


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Hej Susanna, välkommen till forumet och kul att ha dig här!

Du får såklart jättegärna svara på allt du vill, fast just här var jag ute efter mer detaljer - Hasse citerade ett stycke om frysning av kött där det står om iskristaller som kan leda till sprängningar av vävnader (vilket jag antar betyder ökad vätskeförlust och torrare kött vid tillagning) - men vad gäller bröd så finns det ju inte något man kan kalla vävnader och aldrig heller har jag sett nån vätskeförlust vid tiningen så jag undrar på vilket sätt brödet då försämras av att frysas lite långsammare..?
Den som inte frågar får inga svar.

Susanna.S

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
    • Visa profil
Jag kan svara för hur det är med fisk nu så kan jag återkomma med andra produkter när jag har andra böcker till hands.

Fisk ska frysas snabbt eftersom det kritiska momentet för kristallbildningen är mellan -3 och -8. Det är även i det intervallet fetthärskningen sker med maximal effekt.

Susanna.S

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
    • Visa profil
Har kollat upp ämnet lite närmare.

När infrysningen går långsamt bildas stora iskristaller och strukturen i varan blir förstörd. Cellerna i frukt och grönt förstörs och kan inte binda vätskan längre därav att konsistensen alltid kommer att vara försämrad i frysta varor. Vid en snabb infrysning minskar vätseförlusten, bildningen av stora kristaller samt minskar andra kvalitetsnedsättande reaktioner. Snabb infrysning ger bevarar bättre varornas stuktur, näringsvärde och utseende.

Hur det är för bröd har jag ännu inte hittat något specifikt men det är väl samma sak där att vätseförlusten blir mindre vid snabb infrysning.

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Andreas, om det stämmer med 56% mer vet jag inte. Det beror ju på vilket u-värde frysväggarna har och omgivande temp. Får jag tid skall jag räkna på vår frys, kan vara roligt att veta.
En sak som jag reagerade mot när jag läste länken var att en fyld frys drar mindre energi. Varför skulle den göra det? Jo i ett skåp som öppnas då och då så kan det stämma, för den kalla luften rasar ned och ut och ersätts med rumstemp luft som även är fuktigare. När luften skall kylas till minusgrader kommer fukten i den att passera stadiet gas - flytande och sen flytande till fast form. Det kostar energi. Välfyld frys = mindre luftomsättning. Men i en box har jag svårt att se någon skildnad.

Nu har jag räknat. Temp rum : 22. I frysen: -33 respektive 18 . Tempdiff 55 respektive 40. Frysen släpper i första fallet in 88,5 w värme-energi och i fall två 64.5 w. En skilnad på 24w vilket ger 37%. Nu vet jag inte frysens verkningsgrad men den försämras ju kallare man har så att 56% ökad energiförbrukning är inte alls otänkbart. Jag får kanske tänka om vad gäller lyxen att ha en extra glassfrys.

Tar tillbaka vad jag skrev tidigare, det var inte roligt att veta. :'(
« Senast ändrad: 2007-11-09 23:23 av mums »

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -