En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Förslag på pysslig matlagning att umgås till medan man äter  (läst 13129 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Ja vad kan man göra tillsammans som är trevligt och lättsamt? Grilla är förstås en sak, men just nu råder regnigt kallt november och trevlighetssäsongen - dvs den tid då det faktiskt är trevligt att samlas utomhus runt en grill - är slut.

Grädda våfflor vid bordet har jag skrivit om tidigare.

Ostfondue är också nåt jag kommer att tänka på.

Men vad finns det mer som är pyssligt och trevligt och matlagning medan man äter i ett påtvingat behagligt tempo?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Räkor och vitt vin. Socialt utan stök och bök. Avsluta med Marshmallows i brasan så blir barna glada.

Å så måsten det ju finnas mer?? Köttfondue..? Finns det inte en choklad dito som dessert?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
Tacos, kanske? Tacoskal eller tortillas med tillbehör i små skålar som man plockar med under måltiden.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Tacos är ju ett kanon förslag! Det gillar alla åldrar. Nu blev jag sugen..

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Göra egen pasta, t.ex. egna tortellinis, det är roligt att göra tillsammans och man får maten precis som man själv vill ha den (äta den)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Racklett
Matforum är bäst

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Roffekock: Skulle du kunna förklara vad raclett är för nånting och vad man gör?.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Vi bakade våra egna pizzor - alla fick göra sin egen med fritt val av pålägg osv. Väldigt mjöligt och faktiskt ganska bökigt men ändå... :)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Raclette kan du läsa om här.
http://en.wikipedia.org/wiki/Raclette o här http://www.raclette.com.au/
och här kan du se hur en sådan apparat ser ut och vad kostar
http://www.pixmania.com/se/se/456551/art/tefal/raclette-grill-crepe-appa.html
« Senast ändrad: 2007-11-10 21:46 av roffekock »
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
Kronärtskockor är trevligt att sitta o pilla med tillsammans, doppa i smör eller citron.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Oj oj Agneta det som är så gott! Bästa förslaget!

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Roffekock: Det är alltid mycket trevligare om man kan få en utförlig beskrivning i forumet ;). Sen är det kanske inte alla som förstår Engelska så bra.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Urban jag håller med dej, men om jag inte minns fel så har vi avhandlat detta en gång förut men visst finns intresse kan jag göra det.
Men dett finns inga självklara regler vad som ingår, det blir lite av att man tar vad man haver. Förutom en god raclettost som kan vara nog så svår att få tag på.

Andra ideér kan vara olika typer av fondue. tex.sukijaki,kött,ost och choklad. Ett trevligt sätt att umgås i all enkelhet. ;D
« Senast ändrad: 2007-11-15 17:44 av roffekock »
Matforum är bäst

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
För några helger sen så blev vi bjuden på Sukiyaki av några vänner.
Sukiyaki är en slags buljongfondue där man lägger ner önskade indgridienser i kokande buljong.
Vad man stoppar i buljongen är en smaksak men vi hade marinerad kycklingfilé, thailänska fiskbullar, marinerat fläsk, räkor, fisk, lever, Div. grönsaker och risnudlar.
Det kan låta som en salig soppa men det är riktigt gott faktiskt!.
Efter man har kokat det man vill äta så lägger man maten i en djuptallrik och öser på en del av buljongen så det nästan blir som en soppa.
Sedan så smaksätter man ytterligare med Sukisås efter smak o tycke. Sukisåsen är rätt så stark vilket jag gillar skarpt.
Vidare så har man en liten dippskål med sukisås som man kan dippa fläsket, kycklingen mm. i för ytterligare piff  :).
Egentligen så ska man väl använda en speciell kokare när man tillreder detta.
Men eftersom ingen sådan fanns så använde vi oss av en vanlig riskokare från Jula  ;D.
När man äter detta så tar det tid att äta och det som jag tycker är trevligt med maträtter som denna.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Så ska det se ut Urban en riktig höjdareinfo. ;D
Men du man får inte ha riskokaren på bordet.
Ordet sukiyaki består av de japanska orden suki (tycka om) och yaki (stekning).

« Senast ändrad: 2007-11-16 23:33 av roffekock »
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Urban: Vad innehåller sukisås?

Roffekock: Varför får man inte ha riskokaren på bordet, det blir väl inge vidare "umgåsmatlagning" om man ställer den på exempelvis diskbänken och ska springa med råvarorna dit?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Läste om Sukiyaki på Wikipedia för att lära mig lite mer om detta.
Och tydligen så finns det flera varianter av just Sukiyaki. Och detta jag blev bjuden på var tydligen en variant.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sukiyaki

« Senast ändrad: 2007-11-17 10:34 av Urban »

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Suki såsen innehåller:

Sesamfrön, vitlök, chili, Soya, socker, salt, chilisås, fisksås, vinäger, vatten. Men jag kan tänka att det finns andra varianter av sukisås också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Köper man såsen färdig eller brukar man blanda den själv?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Denna sås var köpt i en thaibutik men nog tror jag att man kan blanda den själv om man har ett recept.

Här är en butik i Umeå som har Sukisås http://www.thaisupermarket.se/

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -