En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Köks skrönor & myter, vad tror Du?  (läst 5025 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« skrivet: 2007-11-22 17:54 »
Skröna eller inte? Vad tror Du? Kanske har en skröna att bjuda på?  :o

ex.

Att koka i rostfritt, tex. potatis, att man ska tillsätta saltet när vattnet kokar annars blir det vita prickar som nästan inte går bort.

Sant? Jag upplever det så.

Anso

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« Svar #1 skrivet: 2007-11-23 20:50 »
Jag har hört att det är för att minska risken för rost, kanske dom vita prickarna är startpunkter för rost. Rostfritt är ju inte helt rostfritt...

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« Svar #2 skrivet: 2008-02-13 21:17 »
Jag har läst på ett annat forum att detta är en halvsanning. Gammla kastruller från 80-90 ska ha haft detta problemet men inte dagens rostfria. Men vad gör lite vita prickar i botten igentligen?

Var mer försiktig med att inte spola kallvatten i en varm stekpanna (inte gjutjärn dock) för då kan den bli "bucklig" och få sämmre kontakt med ytan på plattan (om man inte har gas dvs)

//Rookie-T
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
SV: Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« Svar #3 skrivet: 2008-03-08 16:39 »
Någonstans, för länge sedan, hörde jag att man skall lägga fettet i stekpannan först när den har blivit varm. Jag gör så av hävd och gammal vana, men vet inte varför.

Är detta en myt, månntro?

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« Svar #4 skrivet: 2008-03-08 17:46 »
Fett i kall stekpanna: Stekpannan och fettet värms upp successivt i samma takt, du får bättre signaler från fettet om temperaturen.

Fett i het stekpanna: Du får en liten temperatursänkning och energin från stekpannan går åt till att värma fettet. Du måste alltså vänta en stund för att se vilken temperatur det jämnar ut sig till.

Så tror jag i alla fall. Hur stor skillnad det får i praktiken har jag ingen aning om. Jag brukar lägga fettet i kall panna.

Myt eller inte? Det finns ju inget som kan vara fel i påståendet – det är väl bara en smaksak helt enkelt.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Köks skrönor & myter, vad tror Du?
« Svar #5 skrivet: 2008-03-09 15:13 »
Vi har vänt och vridit på den oljade gjutjärnspannan i en annan tråd - jag tror det är en myt att man måste olja in gjutjärnspannor.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -