En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Umeå: Viktor  (läst 11151 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Umeå: Viktor
« skrivet: 2007-12-14 13:11 »
Igår besökte jag Viktor i Umeå och åt torsdagsmiddag, det blev en 4-rättersmeny á 595:-

Restaurangen ligger en trappa upp från gatunivå och lokalen är väldigt trivsam och fin i diskreta färger och har trevligt möblemang.

Det första man får är dryck, en fin brödkorg med fyra olika sorters gott bröd (gillade speciellt det danska tunna och ganska salta kryddbrödet) samt ett västerbottensostsmör.

Sen kommer maten ganska fort:

1) Terrin på lamm/ fläsk/ kalv, valnötsbröd, syrlig kålsallad & äpple - mycket god terrin och den syrliga kålsalladen passar perfekt till. Valnötsbrödet var gott men kanske lite överflödigt då det tyvärr inte överträffade goda brödet i brödkorgen...

2) Krämig fisksoppa, rökt röding, kaviar, sticklök & vaktelägg - kvällens höjdpunkt, underbart god soppa och perfekta smakfulla tillbehör!

3) Kalventrecote, gnocchi, tryffel, lardo & barolosky - köttbiten ser välgrillad och fin ut men aj aj den är torr som en gammal överstekt fläskfilé. Då jag ätit vidare fram till mitten av köttbiten ungefär och konstaterat att det är lika torrt där bestämmer jag mig för att be om en ny. Det går helt utan knot och på några minuter får jag en ny portion tillsammans med en ursäkt.

Denna bit är mycket bättre, dels beroende på att den är lite mindre hårt stekt men mest på att den innehåller mer insprängt fett. Mycket bra att servitören gör som man skall och frågar om den nya köttbiten är till belåtenhet, vilket jag svarar jakande på. (Men jag vara riktigt petig hade den kunnat stekas ännu mindre och det är märkligt att de inte frågar gästen hur gästen vill ha köttet innan de tillagar det.)

Tur att jag sa till i alla fall för med den nya köttbiten blev detta också en riktigt god rätt. Och den trevlige servitören bjöd på kaffe som plåster på köttsåret.

4) Cremebrulé vildhallon & nougatkex - underbart god Cremebrulé och jättegoda vildhallon, men hallon som varit frysta på fin restaurang... hur tänker man då? Ett tips: använd någon färsk ingrediens det är säsong på istället. Nougatkexet var förresten också lite märkligt, det smakade inte sött. Men totalt sett en väldigt välsmakande efterrätt.

Förutom dessa 4 rätter som ingår i menyn blir man mellan rätterna bjuden på lite småsaker i miniatyrformat - en liten pajbit här, en liten fiskbit där osv. Jättegott och jättetrevligt men inte heller det helt perfekt, en av bonussmåsakerna var nämligen en liten portion "äkta Italiensk Tira mi su" men inte var den speciellt äkta när de hade bytt ut mascarponekrämen mot vispgrädde, skämmes! (Det var inte det att det smakade dåligt på något sätt men inte var det äkta.)

Sammanfattningsvis finns en del smådetaljer Viktor kan fixa till, den stora plumpen var förstås den första köttbiten, men det känns inte som att det gjorde någonting då de verkligen hanterade min reklamation helt enligt boken.

Helhetsintrycket är mycket positivt med överlag jättegod mat och mycket bra service och jag kan bara rekommendera alla som läser detta att gå dit!

Mitt betyg blir 4/5

http://www.restaurangviktor.com
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 136
    • Visa profil
SV: Umeå: Viktor
« Svar #1 skrivet: 2007-12-18 18:54 »
Det lät gott! Viktor fick ju utmärkelsen årets "Värt en resa" i White Guide också, med 77 av totalt 100 poäng (Svensk mästarklass), varav matpoängen var 29 av totalt 35.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Umeå: Viktor
« Svar #2 skrivet: 2008-06-01 13:22 »
Igår ännu ett besök på Viktor, denna gång en sinnenas meny med utvalda viner á 1585:- (Eftersom jag skriver detta i efterskott blir det tyvärr sparsmakat med detaljer om vinerna då jag har betydligt svårare att hålla isär dem i minnet än maten.)

1 - Bonusrätt (bonusrätt = ej på menyn): En liten skopa Kalixlöjrom med dekorerad med 1cm2 kexbit och nåt som ser ut som sockerglasyr men som inte just smakar nåt. Löjrom är alltid gott.

2 - Bonusrätt: Gazpacho, en miniportion med rårörd grönsakssoppa på bland annat tomat, vitlök och förmodligen ett stänk chili. Med krutonger samt små tärningar av nån italiensk skinka. Myckt friskt och gott.

3 - Färska rödbetor, halstrade pilgrimsmusslor, gräddfil, balsamicovinäger. Musslor i plural? Nej där ljuger menyn, men en helt perfekt tillagad mjäll mussla med goda rödbetor och passande såskombination. Det alldeles väldigt ovanligt friska och smakrika vita prioratvinet Closa Batllet Blanco 2004 gick bra ihop med rödbeta men var lite för kraftigt för musslan.

4 - Hummer, vaniljrisotto, granatäpple, örtsallad. Voj voj detta var riktigt riktigt riktigt gott, rent himelsk risotto med mycket kraftig smak av fyllig vanilj och parmesan med perfekt tillagad hummer. Vinet Pouilly Fumé 2006 är ett mer ordinärt vitt vin än det första och passar bra.

5 - Ångkokt hälleflundra, kamchatkakrabba, citrongräs & wasabisås. Perfekt tillagad god fisk ovanpå krabba. Men att rätten innehåller wasabi eller citrongräs är svårt att tro då det omöjligt går att urskilja någon av dessa smaker. OK om rätten ändå innehåller så små mängder att det inte smakar nåt men varför då skriva ut det på menyn? Filo di Arianna 2004 är ett ganska ordinärt vitt vin och passade bra. Flundran innehöll ett 1 cm långt vasst ben (bild nedan), servitören bara ryckte på axlarna.

6 - Isad lemonad. Låter inte så märkvärdigt kanske men detta var en av höjdpunkterna och riktigt riktigt gott, en liten bägare isad citron-fläder med nån champagne från 1999 som jag tyvärr missade märket på.

7 - Kalvracks, kronärtskocka, kalvbacon, kantareller, oxsvanssky. Perfekt tillagad saftig kalv, mycket god färsk kronärsskocka och en god minirösti. Men kantarellernas något bittra smak och kalvbaconets rökiga baconsmak harmoniserar inte helt med det övriga, helhetsintrycket blir "nu slänger vi in det bästa av det godaste" utan ordentligt sammanhang. Till bjuds det röda vinet Barbera d’Asti More 2004, syrligt och lite pepprigt i eftersmak, inte dumt.

8 - Cabrales, en mögelost gjord på ko- får- och getmjölk. Jag har aldrig ätit Cabrales förut men detta är knappt ätligt - en helt vansinnigt brutalt kraftig ost som är rent kväljande stark och serveras i centimetertjocka skivor mellan något som ser ut som mörkt bröd men smakar pepparkaka i form av två st 3x6 cm trekantiga minisandwichar. Enligt servitören ska det bli jättegott om man tar rejält med vin och blandar med osten i munnen. Jag gör ett par tappra försök och försöker hitta det där goda men det går inte, detta är inte gott och jag klarar inte att äta upp allt. Efteråt har jag en otrevlig ostsmak i munnen och är lätt illamående. Fullständigt bortkastat på det goda söta vinet H. Lang Beerenauslese Chardonnay 2006. Detta hade möjligen kunnat fungera om ostbitarna varit 2 mm tjocka men nu är rätten helt obegriplig, hjärnblödning hos menyns kompositör, ojämn kvalitet på osten eller är det nån som vill jävlas med mig i köket?

9 - Bonusrätt: Creme caramel på passionsfrukt. Serveras på kanstött porslin men mycket mycket gott! Lyckas nästan få bort den vidriga ostsmaken men inte helt.

10 - Rom & vaniljkokt nektarin, glass på färsk pepparmynta, rostad chokladbrioche. En besvikelse. Nektarinen smakar mest bara nektarin. Cokladbriochen är mest en gammal torr brödbit och pepparmynta i glass är inget för mig. Även om det tillsammans är en speciell kombination som fungerar ihop är det inte gott. Nåja dessertvinet Ben Rye Passito Annata 2006 som serverades till var i alla fall väldigt gott.

11 - Espresso och Chokladpralin. Kaffet är bra men pralinerna en klar besvikelse. Jag har ätit betydligt godare praliner än den 72%-iga, hallonpralinen smakar på tok för syrligt av hallon och det som ska vara en champagnepralin smakar mest bara gammalt.

12 - Bonus: marmelad- och kokoskonfekt. Gott.

Dessutom som vanligt en brödkorg med fyra sorters riktigt gott bröd.

Servisen är trevlig och alert men aningen nonchalant och ofokuserad - skruvar på sig vid provsmakning av vin och tittar åt andra håll när man pratar med den. Dessutom halvsnuskig då den plockar upp på golvet tappade servetter och lägger i gästernas knä respektive på bordet. Hoppas verkligen inte att samma plocka-upp-från-golvet kultur råder i köket.

Sammanfattningsvis: Även om gazpacho, Closa batllet blanco, pilgrimsmussa, hummer och vaniljrisotto, isad lemonad samt creme caramel på passionsfrukt var otroligt gott så sänker tyvärr kompositionen på kötträtten, den helt horribla osten, huvudefterrätten och pralinerna helhetsupplevelsen så mycket att betyget denna gång inte blir mer än 3/5.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -