En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad kan man äta som huvudrätt på nyårsafton (förutom oxfilé)?  (läst 22254 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Ja jag vet, julen har inte passerat än men det skadar inte att vara ute i tid och är det någon gång jag lider av dålig fantasi så är det just när det gäller att hitta på huvudrätter till nyårsafton. Räcker det med att jag säger oxfilé? Nä kanske inte, men det är i alla fall nästan bara det jag lagat till just på nyårsafton.

Vad finns det mer för festliga nyårshuvudrätter och vad brukar ni laga?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Här blir det följande tror jag...lite "Norrlandsstuk" i år. Recepten kommer framöver.

Någonting med pilgrimsmusslor och skaldjur...vet inte riktigt än.... ;)

Hjortfilé med svamp, sidfläsk och Blåbärssky samt potatisterrin

Vit Chokladpannacotta med marinerade hjortron

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Vi funderar också på någon vild filé som varmrätt.Det där med sidfläsk o blåbärssky lät spännande, var hittar man receptet?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Hittade dem i Coops Mersmak nr 12.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Ålaladåb på dubbelgräddad kavring + 1st OP

Baby back Ribs m BBQsås ,cole slow +2st OP

Glassbomb med fyrverkeri + OP hela tiden, men nu får den sköljas ned med vad som helst men gärna bira

Kvällen avslutas med fyrverkeri i grannens hus men någon hade glömmt att bära ut lådan i tädgården men detta upptäcktes tyvärr för sent.

Hur kan jag nu veta detta, jo för det är repris från i fjol, det är vårt stora nöje el noja varje år. ;D

Krogmat med diverse fileér kan inte intas på grund av allergi.

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Vad är det för en slags allergi Rolf, filéallergi eller krogmatsallergi? Dina baby back ribs låter som ett bra och trevligt filéalternativ.

Annamaria, Agneta: Spännande med blåbärssky, här är receptet på nätet http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=39347

Och viltfilé ja det är ju förstås ett steg i en annan riktning, men ett ganska litet steg. :) Om man är ännu lite mer vågad och tänker bort filé helt och hållet... vad finns det då?

Kan ni inga riktigt festliga huvudrätter med "sämre" kött (här hade jag kunnat dra ett Ica-skämt  :)), fisk eller grönsaker?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Vad sägs om: Honungsglaserade Spädgrislägg, Palsternackschartreuse och Aprikos och svampsås  :)

Recept finns här:

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/taffel-tvling-med-palsternacka.html

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Ah det verkar inte dumt! Undrar just var man får tag på spädgrislägg här i stan... var köper du dina?

Och just det ja Taffel tänkte jag ju starta en tråd om, här kommer den: http://matforum.nu/index.php?topic=1245.0
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Eftersom jag bor i en by så köper jag griskött privat. Vildsvinskött är också supergott! Det brukar finnas på City Gross. Det borde funka med "vanlig" grislägg också. Kanske behöver lite mer tid i ugnen på låg värme bara. eller vad tror du?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Ett annat tips.....Ankbröst med apelsin. Visst låter det gott!!  ;)

Recept:

Korssnitta fettet och bryn det knaprigt i i gjutjärnspanna. Lägg upp i form och efterstek i ugn till det är rosa. Ta fettet från ankan och fräs schalottenlök i. Slå på muscovadosocker, mustigt rödvin och mörk kalvfond och koka ihop. Cesta en apelsin och pressa i saften. Red av med majzena, smaka av. Koka körsbär, chipotlepsta och lite honung ett par minuter. Pensla ankbröstet och glaza under grillelementet. Skiva upp ankan. Slå såsen över. Strö över apelsincest. Servera med kroketter, rösti eller annan god potatis.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Jag funderar på nån fisk, faktiskt. Fast å andra sidan har jag en burk ankconfit som det kanske är läge att ta fram. Hm.
Anne's Food - min matblogg

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Vad blir det för något gott av fisken Anne?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Annamaria - väldigt, väldigt bra fråga. Jag har ingen aning! :) Lagar sällan fisk, och det gör inte våra gäster heller, så det får bli lite improvisation. Ica hade nåt recept på marulk (eller torskrygg, får det nog bli, färsk fisk finns det ju knappast på nyårsafton..) med kräftstjärtar och pinjenötter, och skummig champagnesås. (Som dock får göras med alkoholfritt bubbel pga gravididet, nej inte min.) Det som varmrätt, och så jordärtskockssoppa till förrätt, funderar jag på...

Har du annars fisktips tar jag tacksamt emot :) Fast inte lax - pga samma gravididet, hon avskyr lax för tillfället :)
Anne's Food - min matblogg

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
En trevlig nyårs entré.

Du behöver en god fiskfilé, om du behöver, skär denna i lövtunna skivor. Lägg nu dessa skivor i en sköööönnnnnnnnnn marinad, endast enkla min,förslagsvis olivcitron olja.

Koka en vittvinsås a la Wedholm 50% vispgrädde 25% fiskfond och 25% vitt gott vin ,reducera till du har den rätta mallen i din sås.

Ta fram en smördeg och en port. soppskål med liten kant länst upp. Mät diametern på soppskålen och gör ett smördegslock som är ungf. 2cm större än din soppskål.

Nu lägger du din lövtunna fiskfileér i botten på soppskålen monterar såsen med smör, bara ös på det är bara nyår en gång om året!!!!

Nu slår du över sås på din fisk bara så det täcker,nu kan du lägga vilket garnityr som du tycker passar bäst till din fisk tex råa scampi,små smörsvängda champ. eller kantarell mm. Här sätter bara fantasin gränser.

Tag ett ägg och skira.gulan stryker du på kanten ung 1cm med bakpensel sätt dit smördegslocket och pensla med äggula klämm fast locket ordentligt så det inte kasar av i nästa fas.

Ungsbaka nu hela midivippen i 200gr ugnsvärme i mitten på din ugn. Nu ska du se att efter en liten stund ökar trycket i din soppskål och smördegen lyfter som en spärrballong, du ser på degen när den är färdig håll ögonen på den hela tiden,öppna inte ugnsluckan innan de är färdig ca 10 min.

Detta kallas för överbakad fiskcollage och är en trevlig entreé. när du nu serverar den så skär du en liten trekanthål i smördegen och dom underbara fiskdofterna stiger dig rakt upp i näsan. UNNNDERRRRRBBARTTTTTTTT.

Denna rätt är en paradrätt som du inte kan misslyckas med och bereder mycken nöje för dina gäster. Du behöver inget bröd till denna rätt den sitter fastlimmad på din skål. SKÅL

Träning ger färdighet.

/rolf
« Senast ändrad: 2007-12-26 23:01 av roffekock »
Matforum är bäst

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Mjaaaaae... jag vet inte det jag, jag är själv väldigt oförtjust i smördeg. Möjligen hemgjord, men det är ju j-igt jobbigt. :) Kräsen typ jag, som du hör. :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Fast jag kan tänka mig att nappa på receptet i stället. Jag behöver en fiskförrätt.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Jag som nyss varit gravid tänker bara på all fisk som man inte får äta. Ingen fisk från Östersjön, inget rått, rökt eller gravat - det gäller vare sig fisken varit fryst eller ej. Inte insjöfisk alls heller. Det är inte lätt med fisk som gravid - dessutom utom lax. Torsk som dessutom finns på " inte-listan" pga rådande omständigheter...
Usch vad negativ jag blev men tyvärr så är inte fisk helt lätt som gravid. Det blir spännande Anne att höra vad blir till slut. Jag är pecis som du - lagar inte fisk alls ofta. Ska fundera lite...har ett recept i gömmorna - ska bara hitta det... ;D

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Svära vill jag göra nu! Det finns inte hjortfilé att få tag på. Har ringt city gross - det är för närvarande en bristvara och finns ej att ta hem nu. Jag som vill ha blåbärssky till min hjort. Jag får göra som du Roffe - Blåbärssky och OP  ;)


Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Men äsch då :( Jag har en älgstek i frysen, kan man ha blåbärssky till den? Det låter SÅÅÅ gott. :)
Anne's Food - min matblogg

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Älgstek hade jag gärna haft i frysen till blåbärsskyn...passar väl utmärkt!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -