En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Färdiga surdegskulturer  (läst 8371 gånger)

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
Färdiga surdegskulturer
« skrivet: 2007-12-26 13:34 »
I "The Bread Bible" (jo, jag vet att jag är en Rose fanboy :) så rekommenderar Rose köp av färdiga surdegskulturer för att spara tid. Är det någon som vet om man kan köpa något liknande i Sverige (pulverform eller annat)? Det hade varit kul att prova.

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #1 skrivet: 2007-12-26 13:46 »

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #2 skrivet: 2008-01-28 20:31 »
Man tycker ju att surdeg borde kunna köpas i vanliga affärer. Det borde inte bli så mycket dyrare än jäst egentligen.
Men surdegspulver? Det är alltså torkad surdeg som pulvriserats?

Iaf så köpte jag för ett tag sedan Lantbrödsmjöl från Kungsörnen som innehåller surdegspulver. Men där har de ju redan gjort en egen blandning av mjöl.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #3 skrivet: 2008-01-29 06:50 »
Du kan väl göra din egen surdeg, en baggis. Torka den så har du alltid en färdig sådan.

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #4 skrivet: 2008-01-29 08:53 »
Rolf: hur då torka den?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #5 skrivet: 2008-01-29 09:23 »
Den stora fördelen med att beställa kulturer är att det går att få tag i kulturer med olika bestämda egenskaper. En surdegskultur är en kombination av vildjäst och mjölksyrabakterier och exakt vad du fångar ur luften eller ur mjölet när du gör din egen kultur beror på var du bor, vad du har för mjöl, vad du har för vattenkvalitet och slumpen.

Hur gör du din surdegskultur Rolf?
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #6 skrivet: 2008-01-29 10:23 »
Göra sin egen surdeg är inte så svårt nej. Kanske därför som det inte finns i vanliga affärer.  Men jag är lat och lite oorganiserad så det skulle vara trevligt att bara fara till affären och köpa en surdeg som man startar och kan använda nästa dag.

Sen säger jag som annamaria. Torka, hur? Verkar som om en del kan gå fel om man bara lämnar den att torka.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #7 skrivet: 2008-01-29 10:53 »
Gör en surdeg på mitt recept (se tidigare inlägg) men den ska vara lite fastare så att den blir hanterbar, platta ut den på bordet och låt torka ca 3 dagar sen kan du bryta den i småbitar och förvara i en burk eller om du mortlar den så får du ett pulver samma som du köper. :) Detta surdegspulver kan förvaras i tusentals år bara det hålls torrt.
Det andreas talar om är naturligtvis viktigt och helt rätt.

/rolf

« Senast ändrad: 2008-01-29 11:10 av roffekock »
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Färdiga surdegskulturer
« Svar #8 skrivet: 2009-04-07 11:45 »
Gör en surdeg på mitt recept (se tidigare inlägg)...

Blev nyfiken, men var? Tråden kanske har blitt avknoppad?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -