En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Sushi  (läst 8898 gånger)

Jörgen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
Sushi
« skrivet: 2007-05-09 19:15 »
Jag tycker att sushi är så himla himla gott. Jag brukar äta ute på sushirestaurang ungefär 6gg per år, men tycker att det börjar kännas för dyrt nu när jag blivit arbetslös.
Jag skulle vilja kunna göra den själv, men är lite osäker och inte så jätteduktig på matlagning. Är det svårt att göra egen sushi hemma?.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #1 skrivet: 2007-05-09 21:42 »
Bra intiativ Jörgen!. Hoppas att någon här vet mer än jag om detta.
Jag har iofs. provat att laga Sushi hemma, men tyckte själv att det var svårt att få till riset som det ska vara.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Sushi
« Svar #2 skrivet: 2007-05-10 10:31 »
Jag har aldrig provat laga Sushi själv, däremot har jag fina minnen av från en Japansk gäst på min förra arbetsplats som gjorde mycket god Sushi. Tycker det såg ganska enkelt ut, fast lite småpyssligt sådär förstås!

Fast det allra bästa med att äta Sushi tycker jag nästan är Wasabin, gillar ni också Wasabi?

Har för mig att jag såg nåt recept där man använde vanligt grötris?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Sushi
« Svar #3 skrivet: 2007-05-10 17:41 »
Grötris och risvinäger är en försvenskad variant, men rätt ok sådan.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Jörgen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #4 skrivet: 2007-05-11 20:52 »
Har du provat att göra sushi på grötris crlhrv?. Kan du kanske hjälpa mig så jag vet hur jag ska göra.
Kan man använda äpplevinäger istället för risvinäger?.
Vilken fisk är bäst att använda när man gör hemma?
Kan man använda Abborre eller gädda?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Sushi
« Svar #5 skrivet: 2007-05-13 11:00 »
Här finns en matig beskrivning av Sushi:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sushi

Och här har du en sajt helt specialicerad på Sushi med recept och t o m instruktionsfilmer:
http://www.makemysushi.com
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Sushi
« Svar #6 skrivet: 2007-05-14 16:37 »
Nej jag har aldrig provat att göra egen sushi, men jag äter det väldigt ofta ute.
Lax är väl det vanligaste att använda sig av, men kom ihåg att frysa den några dygn innan.

Självklart går det att göra med abborre eller gädda, men den bör nog vara riktigt pinfärsk.
Jag vet inte hur japanerna beter sig, men fisken luktar just inte fisk ute på restaurangerna utan ingenting nästan, kanske är det ett tecken på att fisken är riktigt färsk?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #7 skrivet: 2007-05-14 19:52 »
Går det verkligen att äta rå gädda och abborre?.. Abborre kan jag kanske tänka.. Men gädda!! huuga.
Jag får frysningar av tanken på att äta rå gädda  :-X

One

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 11
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #8 skrivet: 2007-06-03 16:26 »
Jag testade att laga sushi en gång och då köpte jag ett sushipaket i min lokala matbutik. Där ingick allt utom fisken. Är man inte sugen på rå fisk går det att fylla rullen med grönsaker som avokado eller gurka eller varför inte rökt lax. Att koka riset tar sin tid men är inte svårt. Det bökiga är att rulla, men det påminner faktiskt en del om att rulla en rulltårta fast det kräver ett fastare grepp.
Det finns två sorters mat: sådan jag gillat och sådan jag ännu inte smakat.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #9 skrivet: 2007-06-04 18:23 »
Första rullarna brukar inte bli så snygga.. Men det går ganska så fort att få in det rätta knycket.
Vad stoppade du in i sushi´n?. Var det fisk eller grönsaker?

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #10 skrivet: 2007-06-05 19:48 »
Att koka riset tar sin tid men är inte svårt. Det bökiga är att rulla, men det påminner faktiskt en del om att rulla en rulltårta fast det kräver ett fastare grepp.

Rullade du med en liten bambumatta?
Annars är det ett ganska bra hjälp medel när man ska göra risrullar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sushi
« Svar #11 skrivet: 2007-06-05 21:12 »
Jag använde iaf. babumatta.. Ett mycket bra verktyg för detta ändamål!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Sushi
« Svar #12 skrivet: 2007-10-02 16:53 »
Här är en "Gör din egen sushi!"-artikel:
http://www.salongk.se/article.aspx?articleID=3122&categID=142
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -