En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?  (läst 7819 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
I Abbas pressrelease om den nya produkten Grebbestads ansjovispaste (http://matforum.nu/index.php?topic=1269) står det "Den innehåller fiskkött från ansjovis som vanligtvis används till andra produkter, som t ex leverpastej."

Vad är det för fabrikat på den leverpastejen - har någon sett anjovis på innehållsförteckningen till sin leverpastej?

Och varför tillsätter man anjovis till leverpastej?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #1 skrivet: 2008-01-03 15:11 »
Sälta och smak - gissar jag.

Den vi har hemma är det inte ansjovis i, Pastejköket bredbar med gurka. Men så är det mer fett och mjölk än lever i denna å!  ???
Dom kanske inte hade fiskrens hemma då någon annan säljer det på tub... Eller kanske varit någon storm på havet..  ;)  ;) Sorry, kunde inte låta bli...  ;D

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #2 skrivet: 2008-01-03 15:16 »
I gammaldags Skånsk Leverpastej så använde man bla. anjovis som smakförstärkare precis på samma sätt som man gjorde det på tex. Grytstek mm.
Användes mycket mer i matlagning förr.

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #3 skrivet: 2008-01-03 15:26 »
Roffekock - killen med kollen! Nu blir jag nyfiken!

Här! http://matforum.nu/index.php?topic=1272.0

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #4 skrivet: 2008-01-03 15:45 »
Men påverkas inte pastejkonsistensen av ansjovisen då? Eller pressar/kokar man bara ut själva smaken?

Och kan fiskallergiker äta ansjoviskryddad leverpastej?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #5 skrivet: 2008-01-03 17:45 »
Sälta och smak - gissar jag
Gissar jag med. Jag höll på o försökte göra en god mikro-leverpastej i evigheter, men det blev ingen ordning på den förrän jag tillsatte ansjovis o socker. Då blev den jättegod. Sen tappade jag bort receptet >:(

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #6 skrivet: 2008-01-03 22:31 »
Snälla berätta, hur gjorde du när du tillsatte ansjovisen till pastejen? Finhackade? Pressade ur saft?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #7 skrivet: 2008-01-03 23:06 »
Min mamma gjorde alltid en mousse på gåslever när vi hade gås på hösten, i denna var det alltid en hel del ansjovis som tillsmmans med en hel del smör gav en otrolig smak. Skall se om jag kan få henne att uppskatta ett recept, det sitter ju i huvudet och i fingrarna denns typen av recept.

/gilius

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #8 skrivet: 2008-01-03 23:18 »
Hittade ett recept i "Den lille charkuteristen" från 1934 skriven av C. Hellstrand, charkuterist.
Hur mycket är "en liten låda ansjovis" ?

/gilius

Leverpastej

3 kg. svinlever skäres smått samt lägges i ljumt vatten.
5 kg. kindfläsk avsvålas och körtlarna borttages. Skäres
smått, saltas med litet salt och saltpeter. Fläsket males
på kvarnens fina skiva och blandas i Hurtighackan. Svin-
levern males även på den fins skivan tillsammans med 2
medelstora lökar, samt en liten låda benfri ansjovis.
Den malda svinlevern tillsättes nu samt 5 st. ägg, salt,
socker, vitpeppar, muskot, salpeter till sist iblandas litet
hackad tryffel. Formarna belägges med tunna späckskivor
och maten ilägges, en skiva späck lägges ovanpå, locket
fastskruvas. Får stå över natten. Kokas ca. 2 timmar,
locket avtages och en passande plåt lägges ovanpå och
pressas lätt, när den är kall doppas den i hett
vatten och uppstjälpes, lägges i staniol.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?
« Svar #9 skrivet: 2008-01-04 10:13 »
5 kg kindfläsk. Du milde, inget litet recept!
När jag gjorde mikro-pastejen körde jag allt i matberedaren, även ansjovisen.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -