En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?  (läst 6296 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« skrivet: 2008-01-07 19:37 »
I recept där curry (då tänker jag på torr curry i kryddburk exempelvis från Knorr kockens eller Santa Maria) ingår står det nästan alltid att curryn skall fräsas i smör för att få en fylligare currysmak. Men curry är nog den enda krydda jag sett en fräsningsrekommendation för vilket verkar konstigt - då curry är en kryddblandning borde väl åtminstone ett par av de ingående kryddorna också tjäna på att fräsas..?

Vilka kryddor vinner egentligen på att fräsas i smör förutom curry?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #1 skrivet: 2008-01-07 19:42 »
Intressant! Jag har sett recept där man rekommenderar att fräsa paprikapulver och svartpeppar.

Sedan har jag lärt mig att torkade kryddor ska koka länge i en gryta, men färska ska tillsättas strax före servering.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #2 skrivet: 2008-01-07 19:51 »
Rimligen alla som har fettlösliga smakämnen, samt om de kan bilda några intressanta nya smaker vid upphettningen. Jag fräser i princip alla torra kryddor.

Förutom curry, brukar man ju annars göra det med t ex senapskorn, bockhornsklöver (ingår oftast i curry) .

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #3 skrivet: 2008-01-07 20:16 »
Att fräsa svartpeppar ger en väldigt god smak
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #4 skrivet: 2008-01-08 09:39 »
Saffran! Väldigt gott att fräsa, gärna tillsammans med lite hackad vitlök.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #5 skrivet: 2008-01-09 19:54 »
Röd eller grön Thaicurrypasta ska alltid fräsas i olja före man blandar ihop den med maträtten man ska laga. Smakerna ska komma fram bättre då. Huruvida det stämmer kan jag inte svara på, men jag gör det för att jag lärt mig det i Thailand.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #6 skrivet: 2008-01-09 20:21 »
Jag vet inte om om Man kan säga att alla kryddor mår bra av att upphettas på så vis koncentrerar man kryddans smak, fråga mej inte varför. I indien så brukar man värma upp alla sina kryddor innan man maler dem jag tänker då kanske mest på olika Marsalas detta gäller även senapsfrö som används nästan i all matlagning i Kerala. Jag gör det av ren atomatic tex när jag ska mala eller mortla många kryddor.
Skulle vara kul om någon kunde kommentera denna teori eller vad som händer rent kemiskt. :)

/rolf
Matforum är bäst

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #7 skrivet: 2008-01-09 21:17 »
En enkel teori till varför man får bättre smak när man hettar upp kryddorna kan väl vara att de lättflyktiga aromerna (dåligt översättning av volatile flavour compounds) kommer fram och börjar röra på sig när du tillsätter energi. Men det är säkert mycket mer komplicerat än så. Säkert ämnen som reagerar med varandra och bildar nya ämnen och så vidare också.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #8 skrivet: 2008-01-09 21:32 »
Tack tobias. Jag tror som du att det bildas nya ämnen vartefter. ;D

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka kryddor vinner på att fräsas i smör?
« Svar #9 skrivet: 2008-01-18 15:37 »
Rolf, Tobias men nu pratar ni om att hetta upp kryddor rent generellt - det är inte riktigt samma som att fräsa dem i smör eftersom smörfräsning innebär upphettning till högre temperatur än till exempel kokning.

Finns det då inga kryddor som man absolut inte bör fräsa i smör - någon krydda som rent av försämras av smörfräsning?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -