En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Alternativ till vispgrädde? (sojagrädde, havregrädde osv.)  (läst 33509 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
I tråden "Den goda och nyttiga maten" http://matforum.nu/index.php?topic=1277 kom vi in lite på det här med sojagrädde och liknande.

Man kan egentligen använda både havre- eller vanlig matlagningsgrädde men jagtycker att sojagrädden smakar bäst. Hur den smakar? Svårt att förklara, fyllig, mjölkig, kanske med en aningens uns av bitterhet. Man märker troligtvis ingen större skillnad mot vanlig grädde.

Fetthalt? Vet ej. Troligtvis inte jättelåg, som matlagningsgrädde kanske? Runt 15%? Men jag har egentligen ingen aning.

Jag kan ingenting om sojagrädde visar det sig! Sojagrädden kommer i snålförpackningar om 2 dl och kostar kanske 11 spänn. Jag köper oftast havregrädde (om alls någon) för 8-10:-/2,5 dl.

Finns det fler ickemjölkbaserade gräddalternativ än sojagrädde och havregrädde?

Någon som har mer erfarenhet av hur dessa produkter smakar? Är de vispbara? Kan de användas på en tårta?

Hur "nyttiga" är de i förhållande till vanlig mjölkbaserad grädde?
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 144
    • Visa profil
    • Johannas gröna fingrar
soja- och havregrädden som vi diskuterar finns i flera olika fabrikat. Används till matlagning som matlagningsgrädde. För dessertsyften rekommenderas:

soya too: vispbar sojagrädde på sprutflaska eller i tetra. Smakar helt okej faktiskt, lätt och fräsch, kanske lite för söt. Dock ingen aning om vilka fetter och konstigheter som (eventuellt) tillsatts för att den ska smaka som den gör.

cashewgrädde; hemmagjord. Mixade cashewnötter spädes med vatten i matberedare och sötas med konc. äppeljos till önskvärd konsistens.

oatly vaniljvisp: som vanl. vaniljvisp.

Jag är inte direkt vegan (om än aspirerande) men tycker att de här gräddalternativen faktiskt smakar bättre och fräschare än koalternativen. Det är väl en smaksak.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -