En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hjälp Surdeg  (läst 5037 gånger)

Gert

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Hjälp Surdeg
« skrivet: 2008-01-15 21:29 »
Hej

För första gången skall jag prova att baka med surdeg.

Jag startade min surdeg i Lördags,nu spruttlaroch sprakar den livligt. Jag har "matat" den en gång. Min tanke var att jag ska använda den nu på Fredag men börjar nu bli orolig att den blir förstörd innan dess. Kan jag spara den till på Fredag ? Kommer den att ruttna ihop ?

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #1 skrivet: 2008-01-15 21:49 »
Fortsätt mata så håller den sig!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #2 skrivet: 2008-01-16 08:38 »
Välkommen till Matforum Gert!

Vad matar du den med? Vad står den i för temperatur?

Surdeg är sur och har därför väldigt bra hållbarhet men däremot kan den somna om den förvaras kallt och utan näring, man kan då väcka den genom att ge den mat och värme.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #3 skrivet: 2008-01-16 11:25 »
(Surdeg=brödvärldens tamagucci) ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #4 skrivet: 2008-01-16 11:39 »
Tamagotchi var en riktigt bra parallell till surdeg Agneta! (För visst menar du det digitala japanska djuret och inte en tam[dålig] gucciväska? ;))
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #5 skrivet: 2008-01-16 12:19 »
Inte vet jag hur det stavas, huvudsaken är att du begrep vad jag menade ;)

Gert

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #6 skrivet: 2008-01-16 13:06 »
Tjena Andreas

Jag har matat den med rågmjöl och vatten. Den står i rumstemp.

Välkommen till Matforum Gert!

Vad matar du den med? Vad står den i för temperatur?

Surdeg är sur och har därför väldigt bra hållbarhet men däremot kan den somna om den förvaras kallt och utan näring, man kan då väcka den genom att ge den mat och värme.

Gert

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #7 skrivet: 2008-01-18 18:12 »
Bara en liten avrapportering.
Allt har fungerat perfek. Brödet jäste verkligen mycket,mer än jag trodde (varför använda jäst).Bröden blev riktigt bra och goda. Nu återstår det och se om jag kan hålla liv i surdegen.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hjälp Surdeg
« Svar #8 skrivet: 2008-01-18 19:44 »
Jag kan bara rekommendera Martin och hans bakblogg - här finns nog allt om surdeg. Senaste inlägget den 15/1 handlar om matning av surdeg! Kolla:

http://paindemartin.blogspot.com/2008/01/konsten-att-mata-en-surdeg.html

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -