En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad kommer gelatin ifrån?  (läst 21405 gånger)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Vad kommer gelatin ifrån?
« skrivet: 2007-05-12 08:53 »
Gelatin (eller vad det nu heter) som utvinns ur vissa delar av grisen?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #1 skrivet: 2007-05-12 10:55 »
Gelatin kommer från kalvben tror jag.
Kan jag få 80 kg gottegris tack ;D
« Senast ändrad: 2007-05-12 14:31 av agnetasch »

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #2 skrivet: 2007-05-12 18:19 »
Hmm.. jag hörde att det utvanns ur grishjärna, men det kanske är helt fel.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #3 skrivet: 2007-05-12 23:55 »
Näe höörrö ni..

Gelantin utvinns av svål eller brosk.

Calle: Grishjärta är en muskel som allt annat på kroppen (inga konstigheter alltså)

Agneta: Ben är iofs. rätt, fast det är brosket på benet som gör gelantinet.

Om man kokar tex.fläsklägg eller grisfötter och sedan kyler ner koket, så kommer buljongen att förvandlas till en mycket smaklig gelé.. Buljongen/gelantinet kan man använta till kalvsylta om man så vill.

Om man kokar oxsvans så får man också ut en massa gelantin pga. en oxsvans består av typ 60% brosk.

Btw. Oxsvanssoppa är jättegott  ;D

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #4 skrivet: 2007-05-13 08:36 »
Jag lever hellre i villfarelsen att godis växer på träd, ungefär som köttfärs och leverpastej också gör.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #5 skrivet: 2007-05-13 10:19 »
Ok.. jag förstog inte riktigt ironin angående gelantinet.. Fast nu gör jag det  :)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #6 skrivet: 2007-05-17 22:34 »
Nä det var ingen ironi, jag var nyfiken. Äsch.. men lite brosk hit eller dit har väl aldrig gjort någon förnärmad. Bara jag slipper vara med när det utvinns bara.. burr.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #7 skrivet: 2007-05-20 10:20 »
Nu är jag inte med riktigt, på vilket sätt är gelatin värre än pölsa eller falukorv?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #8 skrivet: 2007-05-20 10:22 »
Jag har inte sagt att det är värre.
Skulle inte vilja vara med under tillverkning av pölsa eller falukorv heller.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #9 skrivet: 2007-05-20 18:08 »
Jag gick ett halvår charkuteri i gymnasiet varvid vi tillverkade både pölsa och falukorv bla.
Det var inga konstigheter alls i indgridienserna.. Jag förstår inte varför pölsa och falukorv har fått ett sånt illsinnat ryckte.
Jag har hört att det skulle stoppas in både det ena och det andra i smeten.. Tom. saker som inte passar in att tala om i detta forum :-X.
Men sanningen är att det mesta som går till tillverkningen av pölsa och falukorv är helt vanligt kött, och kött ifrån köttben som inte går att sälja på affärerna.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #10 skrivet: 2007-05-24 08:30 »
Jag har en vän som jobbade på slakteri en tid. Sedan dess äter hon inte köttfärs.. och så var hon så snäll att hon berättade om det för mig också.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #11 skrivet: 2007-05-26 10:42 »
Det kanske är olika beroende vilket slakteri korven kommer ifrån.
Jag känner också personer som jobbat i slakteri och dom säger samma sak som jag.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #12 skrivet: 2007-05-26 11:27 »
Äh så länge det är gott så kan det kvitta ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #13 skrivet: 2007-05-26 18:35 »
Calle, jag tror bestämt du har lite matfobi. :)

"Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Kemiskt består gelatin typiskt av 90% protein och cirka 10% vatten och endast spår av salter."

"Det vanligaste förekommande gelatinet ... är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet ... utvinns från råvarorna genom hydrolys, dvs. det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom ... rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. "
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin

pölsa = "hackmat av hjärta, lungor, sämre kött­bitar o. d. (förr särsk. använd ss. innanmäte i korv);"
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/202/51533.html
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
  • Kolla in min blogg på salt.se!
    • Visa profil
    • Salt
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #14 skrivet: 2007-06-05 08:51 »
När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin. Detta blev ett stort problem när BSE (galna ko-sjukan) utbröt i Tyskland. Tyska godisbolaget Haribo, som tillverkar tyskarnas favvogodis Gummibären (såna där små vingummibjörnar) gick över till gelatin från gris, vilket gav aningen "grumligare" godisnallar - och ett ras i försäljningen.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #15 skrivet: 2007-06-07 19:33 »
Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #16 skrivet: 2007-06-08 10:01 »
När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin.

Det visste jag inte. Är gelatinet i affären märkt så att det framgår om den är från nöt eller gris eller klar eller mindre klar?

Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.

Jovisst var det märgen - men det är kanske svårt att vid slakt tillse att garanterat ingen märg kommer i kontakt med de slaktbiprodukter som används vid gelatintillverkning.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #17 skrivet: 2007-06-08 14:20 »
Joo det är ju klart.. Vid alltför oförsiktig hantering så kan det ju hända..
Tycker bara att ben från nöt är ganska så tjocka o kraftiga, och att det skulle vara svårt att knäcka piporna så märg kommer ut.

Stellan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
  • Kolla in min blogg på salt.se!
    • Visa profil
    • Salt
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #18 skrivet: 2007-06-10 14:22 »
Det är rätt med märgen, egentligen var det väl bara ryggraden, tror jag. Och hjärnan förstås (vilket orsakade tyskarna ytterligare problem, eftersom vissa populära korvar innehöll just hjärna…). Men det spelade liksom ingen roll när den allmänna paniken utbröt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Vad kommer gelatin ifrån?
« Svar #19 skrivet: 2007-06-11 17:58 »
Så Tyskarna stoppade hjärna i korven förrut?.. Lät faktiskt lite ruskigt..

Men var det inte så att BSE viruset dog vid upphettning?..
Tänkte liksom att dom måste ju koka benen ganska så länge för att utvinna gelantin från brosket..

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -