En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Gravad tonfisk  (läst 7518 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Gravad tonfisk
« skrivet: 2008-01-29 08:33 »
Varning för gravad tonfisk!
Jag provade på att grava tonfisk (gulfenad) på samma sätt som man gravar lax; två tunna skivor rygg mot rygg i en plastpåse, två dygn med 50/50 salt- o pepparprocent + dill. Nu är det förstås någon som älskar just denna rätt, MEN INTE JAG. Tonfisken fick en väldigt påträngande smak, nästan köttsmak, som inte var behaglig. Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #1 skrivet: 2008-01-29 10:23 »
Låter inge vidare.. Ibland måste man chansa *ler*

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #2 skrivet: 2008-01-30 10:56 »
Vilka fiskar brukar man grava? Lax och hälleflundra är ju vanligt, men annars?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #3 skrivet: 2008-01-30 11:20 »
Makrill! Se tråden:

http://matforum.nu/index.php?topic=62.0

Även strömming tycker jag är gott att grava.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Gravad tonfisk
« Svar #4 skrivet: 2008-01-30 11:40 »
Citat från: agnetasch link=topic=1367.msg12883#msg12883
Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\

Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)

I Japan har man visst ett slags lättmarinerad/gravad tonfisk som heter Maguro-don
http://sushiroom.se/Menyer.htm "kimchi marinerad tonfisk på risbädd" - kanske fungerar det bättre om man skär tonfisken i skivor innan gravning och gravar kortare tid?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #5 skrivet: 2008-01-30 12:16 »
Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)
Det är inget fel på min gamla vågtandade. Vad menar du ???

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #6 skrivet: 2008-01-30 12:27 »
Agnetasch: Hur gör Du den gravade strömmingen? Hur länge och storleken på fisken? På fileér? Samma salt/socker som till laxen?

Hur länge håller den sen?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #7 skrivet: 2008-01-30 18:06 »
Senast jag gjorde den använde jag vanliga strömmingsflundror, dubbelt så mycket salt som socker, krossad v.p. o dill. Fick ligga i två dygn i kylen med vändning då o då.
Den har en amper smak o jag undrar om inte "makrillgravningen"= lika mycket socker som salt skulle bli godare.
Vi äter upp den gravade fisken bums så jag vet inget om hållbarhet ;D Men i värsta fall kan man ju frysa den.

Pite-Långnäs

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 37
    • Visa profil
SV: Gravad tonfisk
« Svar #8 skrivet: 2008-02-05 21:19 »
Sik går bra att grava på samma sätt som lax.
Bara den har varit fryst först.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -