En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Frityrolja  (läst 16818 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Frityrolja
« skrivet: 2008-02-02 07:39 »
Vad brukar ni använda? Färdiga frityroljeblandningar eller någon vanlig sort?
Jag brukar göra egna pommes och lökringar då och då.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #1 skrivet: 2008-02-02 09:56 »
Som privatperson skulle jag nog använda cocosfett. Men om man pratar om krogen är det ALBA som gäller men då pratar vi om olika förusättningar. Det som är viktigt för allt fett är att man efter användningen silar det genom tex kaffefilter eftersom sotpartiklar har en neg effekt på fettet.

/rolf
Matforum är bäst

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #2 skrivet: 2008-02-02 10:23 »
Cocosfett? Stelnar det igen efter användning?

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #3 skrivet: 2008-02-02 11:26 »
Varför blandar man egentligen olika oljor?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Frityrolja
« Svar #4 skrivet: 2008-02-02 12:54 »
Rolf: Vad är ALBA för något?

Det jag fått lära mig när det gäller frityrolja är att man ska välja en olja med hög rykpunkt, dvs att den inte börjar ryka redan vid låg temperatur. Här är rykpunkterna för några vanliga oljor:
¤ Olivolja 190°C
¤ Sesamolja 215°C
¤ Majsolja 236°C
¤ Rapsolja 238°C
¤ Solrosolja 246°C

Mer om detta: http://www.culinary-yours.com/frying_oil.html
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #5 skrivet: 2008-02-02 16:31 »
Alba är ett företag som säljer en mängd olika produkter till rest. Dom har ett fast fett som anv. av oss och är ett mycket bra friteringsfett. Men detta kan endast köpas av reg företagare så om man inte har ett sådant är det tji. Då skulle jag föreslå cocosfett som stelnar igen efter anv. men måste förvaras svalt. Sen finns det andra fetter som säkerligen är bra och kanske även bättre vad vet jag men det funkar.

Här en länk till sidan om albas fritt.fett.   http://alba.dana1.se/data/images/pdf%20-%20sortiment/frite.pdf

/rolf
Matforum är bäst

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #6 skrivet: 2008-02-02 16:36 »
Okej, kokosfett stelnar igen. Praktiskt sett, efter att man filtrerat kokosfettet när det fortfarande är varmt och flytande, hur förvara och kunna
få tillbaka det i fritösen igen, kan man blanda med t.ex. rapsolja för att få det flytande även i kallt tillstånd och kanske lite mindre onyttigt??

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Frityrolja
« Svar #7 skrivet: 2008-02-14 19:00 »
Tack för Albafettssidan Rolf men ser att det är delvis härdat, är det egentligen så bra att köpa härdade fetter?

Varför vill man egentligen att det ska stelna efter fritering - vad är fördelen med det?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Frityrolja
« Svar #8 skrivet: 2008-02-14 20:34 »
Finns ingen orsak att dett ska stelna efter anv. Albas fett är delvis härdat så inget att rek. men på krogen kör vi detta trots allt. Dåligt. Men privat använde jag cocos.

/rolf
Matforum är bäst

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -