En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Salta potatis?  (läst 8560 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Salta potatis?
« skrivet: 2008-02-03 16:34 »
Vid kokning av potatis med skal så har jag någonstans läst att det inte har någon nytta, skalad potatis däremot kan saltas i kokvattnet.
Sant?

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Salta potatis?
« Svar #1 skrivet: 2008-02-04 21:32 »
Hmm... inte sant om du ska koka potatis the-canarian-way iallfall...

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Salta potatis?
« Svar #2 skrivet: 2008-02-04 21:38 »
Jomael, hur kokar man potatis the-canarian-way?

johannao

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 144
    • Visa profil
    • Johannas gröna fingrar
SV: Salta potatis?
« Svar #3 skrivet: 2008-02-04 23:19 »
det är saltkokt potatis...man har massor med salt i vattnet så att potatisen, när den är klar och vattnet hällts av, får en saltskorpa. Mycket gott. Görs på oskalad småpotatis.
Jag saltar alltid potatisvattnet mycket. Om jag kokat den med skal på kan det stämma att själva potatisen inte tar så mycket smak men skalet blir ju grymt mycket godare!

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Salta potatis?
« Svar #4 skrivet: 2008-02-05 07:22 »
hur mycket salt är eg. "mycket salt"? snackar vi deciliter per liter vatten?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salta potatis?
« Svar #5 skrivet: 2008-02-05 10:54 »
Vid kokning av potatis med skal så har jag någonstans läst att det inte har någon nytta...

Var tanken att saltet inte skulle tränga igenom skalet då? Jag har aldrig funderat på det men nog brukar jag salta kokvattnet med nån tesked per grytliter när jag kokar potatis med skal och jag inbillar mig åtminstone att potatisen inte smakar osalt.
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 144
    • Visa profil
    • Johannas gröna fingrar
SV: Salta potatis?
« Svar #6 skrivet: 2008-02-05 10:59 »
ja, minst. Typ hälften så mycket salt som potatis (0,5kg salt till 1 kg potatis).
Men det är ju faktiskt så att potatisen inte blir jättesalt utan det mesta stannar ovanpå skalet så vill man ha vanlig potatis, utan skal men kokt med skal kanske det inte är någon vidare idé att salta!?

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Salta potatis?
« Svar #7 skrivet: 2008-02-05 13:16 »
Jag blev nyfiken så jag var tvungen att slå upp det i On Food and Cooking, men jag hittade inget om hur salt påverkar smaken. Däremot står det att det är bäst att undvika salt för att utsidan inte ska koka sönder och spricka innan mitten blir mjuk. Salt i 2 msk per liter snabbar tydligen upp kokningen. På ett dålig sätt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -