En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Manitoba Cream, Northern Spring mfl. - är "fint" mjöl värt pengarna?  (läst 23036 gånger)

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
Hej,

Detta mjöl pratas det ju om både från Hedh och i Riddarbageriets, jag har själv använt det till och från med mycket goda resultat. Hittade senast jag var på Martin Ohlsson att detta nu förpackas i 5 kg påsar, innan var det bara 20kg som fanns. Detta är ju ett lyft.

Vill även rekommendera Northern Spring som också finns på Martin Ohlsson, riktigt bra produkt även denna.
http://www.skane-mollan.se/produktfaktablad/Mollarens_Mjol/Mollarens_Northern_Spring.htm

/gilius

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Intressant, ska testa. Men det är alltså ett importerat mjöl? Manitoba Cream görs väl vad jag har förstått här i Sverige.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Vad kostar Manitoba Cream respektive Northern Spring per kilo?

Poängen med bägge dessa mjöl är hög proteinhalt men är det nån skillnad mot att använda gamla vanliga Kungsörens vetemjöl och tillsätta extra vetegluten?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
ca 35:-/5 kg + moms.

Jag släpper inte Kungsörnens mjöl in i huset, har blivit besviken för ofta av denna skitprodukt enligt mitt tycke.
Går inte att jämföra smakmässigt heller, riktig brödsmak infinner sig med dessa mjöl.

/gilius

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Det är väl nästa dubbla priset mot "vanligt mjöl"?

Olika bakegenskaper ja men de beror på proteinhalten och proteinhalten kan som sagt ökas. Jag har svårt att tro att det blir märkbar skillnad i smak mellan olika fabrikat på vetemjöl (fast då har jag i och för sig inte monster cable till högtalarna heller).

I boken "Bröd" på s. 24 talar Jan Hedh om Manitoba Cream som "ett starkare mjöl", inte som ett "godare mjöl".

Göteborgs-posten lät två bagare testa vetemjöl år 2004 och det talas om känsla, skaldelar, lyftförmåga, volym, porbildning och färg. Inte ett ord om smak. (Vinnare förresten Finax Ramlösa Kvarn.) http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=280&a=179934
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
"Mjöl är mjöl, om än i fina påsar" kanske du tycker, men jag upplever en smakskillnad och det räcker för mig. Mjöl är långt ifrån den dyraste råvaran i mitt hem, och om så den var tredubbelt så hög så kommer jag ändå att använda dessa mjöl framför std mjöl. Den dagen jag startar en produktion som pressar priset är det en annan sak dock.

/gilius

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Var kan man köpa extra vetegluten? *har aldrig hittat*
Anne's Food - min matblogg

johannao

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 144
    • Visa profil
    • Johannas gröna fingrar
har hittat vetegluten endast på ett ställe, tant gröns skafferi i uppsala 8skafferiet.com) men det var biofood så alla som säljer biofoods produkter borde ju kunna ta in??

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Gilius: Fast att du upplever en smakskilllnad kan säkert bero på att brödstrukturen blir annorlunda när mjölet är "starkare" eftersom smakupplevelsen i viss mån påverkas av texturen på det man äter. Och när man tänker efter är det inte säkert att "dyt mjöl" är en dålig investering, vetegluten är inte billigt, jag betalade 150 kronor för min påse och lägger man det på kostnaden för "vanligt mjöl" så...

Anne: Det stämmer, det är Biofood som har vetegluten http://www.biofood.se/, klicka "återförsäljare". Jag beställde mitt genom hälsokostkedjan Life.
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
Måste erkänna att jag först inte läste denna tråd p.g.a. de mystiska namnen. Döpte Andreas om den?

Vart kan man få tag på sånt här "fin"-mjöl och testa då? Hemsidan var ju inriktad till bagerier och liknande. Jag bor i Umeå för övrigt så jag kan inte slinka in på "Cajsa Warg" t.ex.

Intressant länk till gp.se men i pdf:en hade ju betygen fallit bort på vissa?
Andreas, skall du sitta och referera till "Bröd" boken nu så jag blir ännu mer sugen.  ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Ja det stämmer, strävan är hela tiden att trådens titel skall avspegla innehållet, idealet är att man inte ska behöva klicka på tråden för att veta vad den handlar om.

Var kan man få tag på finare mjöl om man inte bor i nån metropol, bra fråga. Kan det finnas nån internetbutik kanske? Eller om man känner nån som har konto hos nån lokal matgrossist? Eller om man går till nåt mindre bageri och frågar snällt?`

Vi får se hur mycket bokreferenser det blir. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Jag är i alla fall jätteförtjust i att baka med Manitoba Cream - det blir kanongott bröd. Jag har inte bytt rakt av, utan gjort recept där det kan tänkas passa, framför allt portionsbröd som både ska arbetas och jäsa länge.
Anne's Food - min matblogg

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
OK, jag chansade iom att jag visste att en del på forumet bor i Umeå. Jag tror jag får leva i ovisshet på den punkten.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
Det handlar väl inte heller bara om märke och glutenhalt, utan också om hur färskmalet mjölet är. Enzymerna i mjölet som bryter ner stärkelsen och ger mat åt jästen mår inte bra av att exponeras för syre hur länge som helst.

[Edit: Denna diskussion är flyttad till tråden Hur fort åldras mjöl - är det lönt att jaga riktigt färskt mjöl? http://matforum.nu/index.php?topic=1454.0]
« Senast ändrad: 2008-03-09 12:17 av Andreas »

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
Var kan man få tag på finare mjöl om man inte bor i nån metropol, bra fråga. Kan det finnas nån internetbutik kanske? Eller om man känner nån som har konto hos nån lokal matgrossist? Eller om man går till nåt mindre bageri och frågar snällt?

http://www.hus-modern.se/ har.

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
Tackar Tobias. 85:-/5 kg tar hon/de för detta supermjöl.
Beställa mjöl över internet känns dock lite konstigt. Skulle vara för att se om man kan få bagarklass på sina bröd.

justrom

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 222
    • Visa profil
Efter att ha läst lite på Pain de Martin så pratade de om Änglamarks Egologiska Vetemjöl. Det har enligt förpackningen 13% protein. Jag köpte det idag och tänkte testa detta mjöl.

Det kanske inte riktigt passar in som finmjöl då det kostade 12:90 för 2 kg. Någon som har bakat med detta?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Justrom: Hur gick det Änglamarks mjölet? *nyfiken*

--

Själv har jag inte märkt någon skillnad, med det kan bero på att jag använder rätt lite vetemjöl när jag bakar Ivans sportbröd.

Den stora skillnaden, med versaler, kom här om dagen när frugan bakade vanliga bullar med smör, kanel och kardemumma i, då bullarna fick en fantastisk konsistens. Helt klart Änglamarks förtjänst.

Det kanske inte riktigt passar in som finmjöl då det kostade 12:90 för 2 kg. Någon som har bakat med detta?

Admin: Ny tråd kanske?
 

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
nu har jag testat Northern Spring (efter att sist jag köpte Manitoba Cream råkat ut för mjölbaggar i påsen, inte kul...) och det är jag supernöjd med.
Anne's Food - min matblogg

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
Jag tänkte bara säga att ni som bor i Umeå kan köpa Manitoba Cream på Duå. 5kg 100:,- 10kg 200:-.

Jag har köpt en 5kg påse och tänkte prova att baka närmsta dagarna.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -