En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)  (läst 58318 gånger)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
Kan man hängmöra sitt eget kött i hemmiljö ? Vad krävs ?

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
Läs här i "min brors blogg", (inte min bror dock hihihi), han torkar kött hemma i köket. Just nu är det lammstek som gäller, minns att han även torkat gris-kind för några år sedan.

Har dock inte provat själv. Ännu. :)

Länken: http://minbrorskokbok.blogspot.com/

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Jomael: Fast torka och möra är två helt olika saker..?

Filippa: Tänkte du köpa eget kött hos nån bonde då och liksom låta det mogna själv?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Måste inte hela kroppen hänga i ett stycke? Det trodde jag..
Någon som kan förklara det med dygsgrader? Samma för fläsk, nöt, lamm & fågel?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
Jag kan bara dygnsgrader för älg, hjort o rådjur; tänk dig summan 40,den ska du komma till när du multiplicerar temperaturen med antalet dagar viltet ska hänga. Om temperaturen är t.ex 10° då ska köttet hänga 4 dagar. Är temperaturen 4° ska köttet hänga 10 dagar. Ju lägre temp desto längre hängning.
Efter den hängningen o styckning kan man vacca delarna o möra dom i kylskåp, kommer inte ihåg hur länge, tycker inte att det brukar behövas.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Tack Agnetassch, så det var int svårare än så. Mad händer om det är lite minus grader?

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
Ja, alltså det var ju det som var frågan om det går, om man måste ha kylrum mm. Pappa har fått en crazy idé (enligt mig) att han ska hänga sitt eget kött men jag tror inte det funkar. Vill inte äta nåt som det vuxit saker på :-))
jag vet att tex Daglivs här i Stockholm hänger sitt eget kött i speciellt kylrum.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Filippa: Med tanke på allt fusk och snusk man hör talas om i köttbranchen så vet jag inte om det är så tokigt att så att säga göra en del av hanteringen själv istället...

Elka: borde inte köttet frysa då? Risk för frystorkning?

Jag kan bara dygnsgrader för älg, hjort o rådjur; tänk dig summan 40 ... Om temperaturen är t.ex 10° då ska köttet hänga 4 dagar. Är temperaturen 4° ska köttet hänga 10 dagar. Ju lägre temp desto längre hängning..

Ställs det inga krav på att hålla nån viss luftfuktighet eller så?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Frysa.. Ja det borde väl det? Eller?

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
Jomael: Fast torka och möra är två helt olika saker..?

Jovisst är det det... *skäms* Läste nog lite fel... eller tolkade fel i min hast...  Bloggen är intressant ändå, kika in :)

Gällande hängmörning, så undrar jag varför? Blir det någon kvalitetsskillnad mot att vac-möra?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #10 skrivet: 2008-03-13 20:12 »
elka: oftast är det inte frysgrader där man hänger köttet; i en jordkällare eller uthus.
Andreas: luftfuktigheten vet jag inte hur mycket den spelar in, men en god ventilation är ej att förakta.
Filippa: ett kylskåp går bra att hänga i om du hänger ett mindre djur(rådjur) i bäckenet o inte i bakfötterna(vilket alltid är fel) Eller om man har plats; försök få tag på en begagnad kylcontainer o ställ i trädgården ;D Men som sagt,det beror ju på vad det är din pappa ska hänga.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #11 skrivet: 2008-03-14 09:05 »
Jag hoppas, och tror, att han har tänkt sig prova med en entrecote eller dyl och inte ett helt djur. Kanske ska kollräkna grannbondens kossor ? *ler*

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #12 skrivet: 2008-03-14 18:00 »
:) Berätta gärna hur det går med hans mörningsäventyr!

Gällande hängmörning, så undrar jag varför? Blir det någon kvalitetsskillnad mot att vac-möra?

Bra fråga, en skillnad mellan hängmörning och vacmörning är ju att köttet i det sistnämnda fallet är inplastad, det borde innebära mindre uttorkning..? Sen finns det väl nåt slags snabbmörning med elektricitet också..?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #13 skrivet: 2008-03-14 18:22 »
Men kletar man inte in hängmörade styckningdetaljer med nåt fett för att förhindra uttorkning? Ister,talg...?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #14 skrivet: 2008-03-14 18:24 »
Härsknar det inte då?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #15 skrivet: 2008-03-14 18:32 »
Det hinner det nog knappast, det är ju bara veckor det handlar om. Jämför med hur länge du har smörgåsmargarinet i kylen.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #16 skrivet: 2008-03-14 18:37 »
Jag har inget smörgåsmargarin i kylen.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #17 skrivet: 2008-03-14 18:52 »
Men jag har ju sagt åt dig att ha det i kylen, det ÄR inte bra att ha det i garderoben ;)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #18 skrivet: 2008-03-14 19:30 »
Vad kan jag svara på detta? ;D ;D ;D

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Hänga eget kött ? (och allmänt om mörning av kött)
« Svar #19 skrivet: 2008-03-15 00:53 »
Men kletar man inte in hängmörade styckningdetaljer med nåt fett för att förhindra uttorkning? Ister,talg...?

Oj det har jag aldrig hört, men så har jag ju inte hört så mycket heller kanske *fniss*

När jag var ung och extraknäckade i charken i en butik, (faktiskt en ica-chark ;)), så hängmörade vi där ibland. Vi smetade dock aldrig på något fett på dem. Kanske finns det olika sätt...?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -