En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Frysa potatis?  (läst 17919 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Frysa potatis?
« skrivet: 2008-03-23 13:29 »
Eftersom vinterpotatissäsongen snart går mot sitt slut undrar jag om någon vet hur det blir om man t.ex förkokar potatisklyftor, och sen fryser in dom.
Eller om man gör egna pommes frites och fryser in efter att ha gjort 1:a friteringen.Tar upp och kör den andra friteringen i fryst eller upptinat skick.
Funkar detta? Någon som testat?

Cohen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 76
    • Visa profil
SV: Frysa potatis?
« Svar #1 skrivet: 2008-03-23 19:59 »
Har inte testat själv, men har hört och läst att kokt potatis ska vara ganska svårt att frysa. Att industrin lyckas har tydligen att göra med att dess infrysningsteknik är annorlunda än den man har hemma.

Pommes frites vet jag inte hur det är med, kanhända att friteringen påkerkar.

Men testa du och se hur det går!

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Frysa potatis?
« Svar #2 skrivet: 2008-03-23 22:36 »
Hm... Man kan ju köpa frysta pommes så det borde ju gå, tycker jag.

Fast försök aldrig att frysa potatismos om ni får den idén. Det blev alldeles enastående vidrigt när jag gjorde det för några år sedan.

Cohen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 76
    • Visa profil
SV: Frysa potatis?
« Svar #3 skrivet: 2008-03-24 22:02 »
Hm... Man kan ju köpa frysta pommes så det borde ju gå, tycker jag.

Jo, visst kan man det, men industrin har ju som sagt speciella infrysningsmetoder. Det gåt ju att köpa fryst färskpotatis också, om man nu känner för det. Tror inte det skulle bli bra med hemfrusna pommes.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Frysa potatis?
« Svar #4 skrivet: 2008-03-25 13:09 »
Jelvis: jag brukar frysa mos ibland och tycker inte det blir speciellt vidrigt... på vilket sätt vidrigt tyckte du?

Vet inte annars om industrin har så jättespeciella metoder, djupfrysningsbyråns råd är att blanchera potatisen innan frysningen och att sen tillaga den direkt från fryst tillstånd då den ska användas. http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/hantering_potatis.html
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Frysa potatis?
« Svar #5 skrivet: 2008-03-25 13:43 »
Enda skillnaden som industrin har när man fryser pommes eller annan pot är tunnelfrysning vilket är att roterande rör som potatisen passerar under infrysning och det hela går mycket snabbt. Du kan själv prova att blanschera pommesen därefter fritera i hög temp max 1-2 min därefter sprider du ut dom på ett bakpapper och låter dom frysa. När du nu ska använda dom igen så friterar du dom på fullt ös direkt från frysen och du har en krispig fin pommes. Samma sak kan du göra med färskpära, bara ge dom ett uppkok frys,när du ska använda ta ut från frysen direkt kokas i vapeur.
Smarrigt med smör och marinerad böckllingfilé,grovt rågbröd och så en kall.  :D

/rolf
Matforum är bäst

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Frysa potatis?
« Svar #6 skrivet: 2008-03-25 23:24 »
Jelvis: jag brukar frysa mos ibland och tycker inte det blir speciellt vidrigt... på vilket sätt vidrigt tyckte du?

Vätskan separerade från potatisen och det blev en grå, grynig och smaklös blandning kvar. Har du någon hemlighet?

Thore

  • Gäst
SV: Frysa potatis?
« Svar #7 skrivet: 2011-06-19 22:47 »
Jag har ätit färskpotatis på julafton.Eftersom jag har utbildat kockar i det militära i Boden kan jag tipsa er,potatisen frös under kalla vinterövningar.Koka upp vatten lägg i den frysta potasen direkt ur frysen i det kokande vattnet.då hinner inte potatisen reagera för den process som som den normalt gör när den varit fryst.(kokplattan på högsta grad)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -