En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hemlagad glass, hur gör du?  (läst 64478 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Hemlagad glass, hur gör du?
« skrivet: 2008-03-29 16:00 »
Jag skulle gärna vilja ha ett recept på Violglass har du ett?
Eller har du något gott glassrecept?
Har du glassmaskin och i så fall vilken sort eller märke?

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #1 skrivet: 2008-03-30 17:58 »
Hej Rolf! Det här receptet är gammalt och det allra första jag gjorde som barn. Jag har gjort flera olika genom åren men tycker ändå att det här är godast och enklast att göra. Jag har ingen glassmaskin men skulle gärna vilja ha en  ;D. Glassen smaksätter man som man vill - jordgubbar, hallon, blåbär, ägglikör, russin i rom osv. Lite violessens passar säkert också utmärkt.

Hemmagjord vaniljglass
4 pers.

3 st äggulor
4 msk florsocker
3 msk vaniljsocker
3 dl hårt vispad grädde


Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker någon minut. Blanda äggsmeten med vispad grädde. Häll gärna upp glassen i serveringsskålar och frys i ca 3 timmar. Ta fram glassen ca 15 minuter innan servering.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #2 skrivet: 2008-03-30 18:14 »
Rent allmänt gör jag oftast en bas på äggulor, socker, grädde och ev. mjölk, och smaksättning, och låter stå kallt över natten. Kör sen i glassmaskin, jag har en urgammal Philips som varit med i säkert 20 år. :) Violglass har jag aldrig testat, däremot!
Anne's Food - min matblogg

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #3 skrivet: 2008-03-30 18:43 »
Jag brukar låta min smet sjuda, och sedan svalna innan jag kör in den i min glassmaskin. Sitter inte hemma just nu, så har varken mer exakta recept eller ens maskinens beteckning. Men jag har bestämt för mig att det är en philips, en enkel och rymmer en rätt liten smet.

Någon mer som brukar sjuda smeten?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #4 skrivet: 2008-03-30 19:50 »
Japp, jag sjuder också ihop smeten. För det mesta. Glömde visst skriva det - bara det lite vaga "gör en bas". :)
Anne's Food - min matblogg

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #5 skrivet: 2008-03-30 19:58 »
Jag har också testat parfait-recept där det ska sjudas. Jag förstår inte varför dock. Varför ska den egentligen sjudas? Eller gör ni det för att den ska köras i maskinen?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #6 skrivet: 2008-03-31 14:40 »
Många som har Philips verkar det som, så även jag, min heter "Delizia" och kan beskådas på bild nedan. Det börjar vara rätt länge sen den gick nu men jag hade en sorbetperiod ett tag med bland annat kiwisorbet men minns inte vad det var för recept jag använde då.

Numera är jag mer inne på snaskiga glassar gillar exempelvis Carte d'Or "Texas pecan", "Daim" och "Crema di Mascarpone" men dessa borde man ju också kunna snickra ihop med den egna glassmaskinen när jag tänker efter. Nån som har tips på nån riktigt snaskig glassmaskinsglass?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #7 skrivet: 2008-04-01 16:51 »
Enkelt recept utan ägg, eller sjudning eller något annat krångel:

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/maito/kvaveglass.htm

Normalt skall glassmeten frysa långsamt för att man skall få mycket små iskristaller, då måste man ha ägg i smeten. Men har man flytande kväve och fryser det hela extremt fort, så får man perfekta små kristaller med en gång, och man behöver inte ha något ägg i smeten.

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #8 skrivet: 2008-04-01 18:23 »
hihi lät intressant, men hur lätt är det att få tag på flytande kväve egentligen? Låter läskigt.. :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #9 skrivet: 2008-04-01 21:30 »
Om du bor i närheten av Lund kan du köpa flytande kväve för 5 kr per liter på universitetets fysikaliska institution. Det finns kanske ett annat universitet "nära dig" som säljer flytande kväve. Men du måste själv hålla med ett specialbyggt transportkärl.    ;)

Jag har några gånger släppt pojksinnet fritt genom att få leka med flytande kväve. Det är fascinerande, men inte helt ofarligt. Denna vätska, som normalt är en gas, har en temperatur av -196 °C. En jordgubbe t.ex, blir genomfryst på endast ett par sekunder om du lägger den i flytande kväve. Så nog går det undan om man ska frysa in något med denna metod.

Jag vill minnas att jag någonstans har läst att man använder just flytande kväve för att industriellt frysa t.ex. gröna ärtor. Är det någon som känner till detta?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #10 skrivet: 2008-04-02 13:56 »
Aha! Jag som funderat över det här med flytande kväve. Men hur komplicerat är ett "specialbyggt transportkärl", kan man bygga det själv?

Hur gör man rent praktiskt om man nu får tag på flytande kväve och ska frysa en jordgubbe -  doppar ned försiktigt med en sked i behållaren? Kan det skvätta?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #11 skrivet: 2008-04-02 14:44 »
Ett specialbyggt transportkärl är i princip en termos (ofta en större till formen av en damejeanne) men där locket MÅSTE ligga löst, eftersom trycket annars stiger när kvävet övergår i gasfas.

Skall du frysa en jordgubbe så kan du ta den med en större pincett och doppa den. Man behöver inte ha så stor respekt för det, jag har aldrig sett någon skada sig och det brukar ändå stänka ganska ordentligt när man häller över det.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #12 skrivet: 2008-04-02 15:22 »
Tack Kurt! Det här med löst lock - betyder det att kväve dunstar från kärlet hela tiden? Hur snabbt läcker en liter bort i så fall?

Och för att återgå till huvudämnet, såg i glasslänken du skickade att de hälde kvävet direkt i sjäva glassmeten, det var ett klurigt sätt, men finns det glassmaskiner som har kväve för att kyla glassen istället för frysklampar?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #13 skrivet: 2008-04-02 18:06 »
Ja, kvävet dunstar. Det kokar faktiskt vid denna låga temperatur. Om du har ett tätt lock kommer trycket inuti behållaren att stiga med risk för explosion. Precis som en tryckkokare! Så flytande kväve får betraktas som en färskvara. En liter kokar bort på något dygn, skulle jag gissa. Men Kurt kanske vet mer exakt?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #14 skrivet: 2008-04-02 18:49 »
Skulle man inte kunna använda försvarets varmhållningskärl 13 liters på dom finns en övertrycksventil. Jag vet inte men det kanske funkar.

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #15 skrivet: 2008-04-02 19:14 »
Försvarets varmhållningskärl är väl av plast? Undrar om plasten tåler en så extremt låg temperatur? De behållare (sk. kryokärl) jag har sett, är stora, dubbelväggiga stålflaskor som rymmer några tiotal liter.

Om man är seriöst intresserad av flytande kväve, skulle jag kontakta en AGA-terminal. Det är möjligt att de hyr ut kryokärl och säljer kväve därtill.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #16 skrivet: 2008-04-02 19:38 »
Ja det är plast och frågan är ju som sagt om det går, ditt alternativ är definitivt bättre hasse ;)

/rolf
Matforum är bäst

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #17 skrivet: 2008-04-03 04:30 »
Det handlar mycket om volymen, har man bara så lite som 1 l, så kommer det att koka bort fortare eftersom en större del av vätskan är i kontakt med väggarna på termosen och vätskeytan. Jag har använt termosar på 6-8 l kanske, och det kan nog vara i minst 1 1/2 vecka om man inte öppnar den, och förvarar termosen i kylrum.

Lite fler tips om hur flytande kväve kan användas i matlagning:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m3190/is_51_38/ai_n8589985
http://www.halfbakery.com/idea/Liquid_20N2_20Treats

Och några mindre matrelaterade tips:

http://www.physik.uni-augsburg.de/~ubws/nitrogen.html

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #18 skrivet: 2008-05-01 04:47 »
Jag såg att Heston Blumenthal i serien "In search of perfection" gör en hushållsvariant av hemlagad glass. Eftersom det kan vara svårt att få tag i flytande kväve, så ersätter han det med fint krossad  torris (-78 grader) i stället .

Det är förövrigt ett bra matlagningsprogram.

Milla

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 29
    • Visa profil
SV: Hemlagad glass, hur gör du?
« Svar #19 skrivet: 2008-06-24 17:31 »
Hej. Är det någon som har recept på limeglass? Vi ska ha 40 års kalas med ca 100 gäster och tänkte göra egen glass.Tacksam för hjälp

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -