En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad är det för skillnad på kvisttomater och vanliga tomater?  (läst 13529 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Vad är det för skillnad på kvisttomater och vanliga tomater? Tittade runt på nätet lite snabbt och nånstans stod det att det var speciella tomatsorter och nånstans stod det att det är tomater (vilken sort som helst) som fått mogna klart innan skörd. Vad stämmer egentligen?

Och hur kommer det sig att kvisttomater doftar så mycket mer än de vanliga?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
fruktogront.se skriver: "KVISTTOMATER - Många sorter kan man köpa som kvisttomater. Kvisttomater är något känsligare än andra, bl a för att de skördas först när tomaterna är mogna. Den minst mogna tomaten på varje kvist måste ha en viss rodnad innan klasen får plockas."

det är kanske logiskt, hur ofta har man inte köpt "vanliga" tomater som är mer eller mindre omogna och gröna. att kvisttomater doftar mer har kanske att göra med att de får tid att mogna och utvecklas rent smakmässigt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Jag har hört att tomaterna är mer hållbara om de får sitta kvar på kvisten. Dvs att man heller inte ska ta bort kvistarna när man tagit hem sina kvisttomater. Fast det kanske bara är strunt - jag vet inte. Frågan är om doften inte kommer från kvisten i stället för tomaten.
Det där med mognaden känns som det stämmer för jag att kvisttomaterna alltid är rödare i färgen.
Men varför är oftast kvisttomaterna från Holland - och de utan kvist från Sverige. Eller är det bara i min landsände?

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
Ja, själva tomaterna doftar väl inte så mycket, utan det är mest kvisten. Heston Blumenthal brukar ha med den i sin matlagning, för de friska och gröna aromer den avger.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
Brukar han ha med potatisblast i matlagningen också? Tomatplantan är giftig, precis som de flesta Solanum växter, innehåller b l a alkaloiden tomatin.

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
Hmm, nu blev jag tvungen att googla lite.

"At least according to Harold McGee (On Food and Cooking), the Tomatine is not absorbed and flavoring sauce with a few leaves is fine. As alluded to previously, the reason to do this is to get back the fresh tomato-y aroma that generally gets cooked off from the tomato sauce in its long simmering (so you would add the leaves very close to the end of cooking, as with basil or other fresh herbs)."

http://ask.metafilter.com/79079/How-poisonous-are-tomato-vines


Det giftiga ämnet hamnar alltså inte i såsen.


(Jag ska väl tillägga att det Blumenthal gör är att han låter kvisten ligga med i tomatsåsen och tar sen bort den. Man äter den alltså inte.)
« Senast ändrad: 2008-04-15 20:04 av Tobias »

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Kvisttoater är för mig en gåta.
 Hur kan alla tomater vara jämstora på en kvist och hur kan dom vara lika stora? På mina hemodlade tomater är det inte så, dom blir lite mindre längst ut och mindre röda ju längre ut man kommer på kvisten. Sen tycker jag att kvisttomater är väldigt vattniga och tråkiga. Jag avstår gärna den produkten i ikke säsong och ser fram emot att det snart är dags för en. :D

/rolf
Matforum är bäst

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
Ja, själva tomaterna doftar väl inte så mycket, utan det är mest kvisten. Heston Blumenthal brukar ha med den i sin matlagning, för de friska och gröna aromer den avger.

Si! Han tar upp detta i "In Serch of Perfection" avsnitt 5 "pizza" . För att citera " det vi tror vi känner doften av i tomaterna är inte tomaterna utan detta -pekar på kvisten- och för att bevara detta så använder jag den senare i mitt recept" Och detta för tomatsåsen på pizzan.

Om man forskar lite djupare i ämnet "smak" så kan man hitta väldigt många fakta som bygger på att smak och lukt är så tätt sammankopplade så man inte kan njuta av en smak om man inte kan lukta den.

Alla som nångång varit förkylda vet det, Det är inte dina smaklökar som är bortdommnade utan det är ditt luktsinne.
Just därför jag just nu bestämmer mig för att sluta röka!

Men summa summarum: Mycket doft sitter i kvisten. Sen spelar förmodligen aspekter så som odlingsgrad och att kvisttomater som säljs håller högre kvalitet in.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
Brukar han ha med potatisblast i matlagningen också? Tomatplantan är giftig, precis som de flesta Solanum växter, innehåller b l a alkaloiden tomatin.

Potatisblasten betvivlar jag, men bladen från blomkål har jag sett honom använda. Har även hört från många källor (samt såklart smakat själv) att bladen har sjysstast smak. Det samma gäller selleriblad.

Förkasta nu inte teorin om att låta kvisten vila tillsammans med tomatsåsen. Jag testade just detta i en tomatsås jag gjorde för två dagar sedan och den smaka fint. Om det beror på tomatkvisten eller min eminenta matlagning kan disskuteras. Jag får helt enkelt ta på mig ansvaret och göra ett blindtest.

:)
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

dafi

  • Gäst
Kvisttoater är för mig en gåta.
 Hur kan alla tomater vara jämstora på en kvist och hur kan dom vara lika stora? På mina hemodlade tomater är det inte så, dom blir lite mindre längst ut och mindre röda ju längre ut man kommer på kvisten. Sen tycker jag att kvisttomater är väldigt vattniga och tråkiga. Jag avstår gärna den produkten i ikke säsong och ser fram emot att det snart är dags för en. :D

/rolf

Håller med här. Kvisttomater smakar ingenting nästan, vattniga och tråkiga. Vanliga Tomater har jag aldrig haft problem med i och utanför säsong.  Undviker även Tomater ifrån Holland där det säkert besprutas mer.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -