En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Allt om Nudlar i buljong  (läst 7660 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Allt om Nudlar i buljong
« skrivet: 2007-05-16 11:33 »
Provade två sorters roliga Thailändska nudlar igår (klicka på bilderna nedan).

Det var många år sen jag åt nudlar (ja alltså sådana här portionsförpackningar med buljong) sist, de brukar vara rätt trista. Men igår fick jag några skojiga påsar av en snäll bekant.

Den blåa påsen "Tom Klong Flavour" var väldigt fyllig och god och väldigt stark, kanske delvis beroende på att jag brukar minska på vattenmängden när jag gör nudlar för att få mer smak, men det skulle jag inte gjort nu för detta blev jättestarkt! Innehållsdeklarationen säger vetemjöl 70%, palmolja 9,33%, salt 4,5%, socker 4,11%(!?), lökpulver 3% och chilpulver 2,15%(!).

På den röda påsen lyckas jag inte utläsa vad det skall vara för smak, de var också goda fast betydligt mildare -  fast nu hade jag mer vatten så det är svårt att riktigt jämföra. Dessa innehöll i alla fall 83,31% vetemjöl, 11% palmolja och 5,69%  "others".

Antar att "others" står för kryddor, lägger man ihop kryddorna i de starka dundernudlarna ovan så blir det nästan 14% så jag antar att det inte bara var spädningen som gjorde dem starka...

Dom blåa var definitivt min favorit, men 4% socker känns onödigt.

Ser att bägge påsar förresten har samma tillverkare - Thai preserved food factory http://www.waiwai.co.th/
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #1 skrivet: 2007-05-17 18:31 »
Sockret är en smaksättare i det Thailänska köket och används till väldigt många maträtter.
Att säga att sockret är onödigt till en Thailändare är likamed att säga att salt är onödigt också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #2 skrivet: 2007-05-17 21:18 »
Jo men socker försöker man ju skära ner på och då känns det lite dumt när det börjar bli socker i sånt jag inte brukar ha socker i. Får inte Thailändarna massor med hål i tänderna om socker är så vanligt förresten?

Vad har du för favoritnudlar själv?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #3 skrivet: 2007-05-20 18:12 »
Men om det inte skulle vara socker i dom nudlarna, så skulle dom inte heller vara så goda som dom är..
Kanske du skulle föredra att dom satte i en sockerersättare som används i light produkter?.

Mina favoritnudlar kommer uteslutande från Thailand. Jag tycker att i princip alla är jättegoda, men Tom Yum Goong smaken är min absoluta favorit. Både jättestark, och smaklig.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #4 skrivet: 2007-06-08 10:51 »
Nej sockerersättare gillar jag inte. Socker kan vara en fin krydda men om jag skulle äta nudlar varje dag - som vissa faktiskt gör - så skulle jag nog söka mig mer osötade varianter.

Lärde mig nyss något annat intressant om nudlar. Jag trodde att nudlar var magert ungefär som vanlig spaghetti med 1-2% fett och att oljan - fettet - var något man själv tillsatte ur den där lilla påsen som medföljer, men inte då - tydligen är själva nudlarna ganska feta.

De flesta snabbnudlar friteras för att torka dem och för att få dem att hålla formen - de innehåller alltså mycket fett - faktiskt 17-24%!

Men det finns visst fabrikat som torkar dem med varmluft eller frystorkar dem istället och då är de mycket hälsosammare. Dessa icke-friterade nudlar har dock något längre koktid.

http://www.straightdope.com/mailbag/mramen.html
http://librarywork.taiwanschoolnet.org/gsh2007/gsh5112/well.htm
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #5 skrivet: 2007-06-08 14:18 »
Meningen är väl att själva friteringen ska tillföra smak till nudlarna..
Om man nu äter nudlar som jag typ 1 gång i veckan (ibland varannan vecka)  så är det nog ingen större fara för hälsan tror jag.
Vilka märken av nudlar är lufttorkade respektive frystorkade?.
Hur mycket längre tar det att tillaga dom?.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #6 skrivet: 2007-06-09 13:17 »
Som jag förstår det handlar det inte om att tillföra smak utan om att det är det billigaste sättet att torka dem och få dem att hålla formen.

Vet inte om man kan hitta info om vilka märken som är luft-respektive frystorkade, men kanske står det på förpackningen om man lusläser.

Har för mig att jag såg att det skilde en minut i koktid på friterade och icke-friterade.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Allt om Nudlar i buljong
« Svar #7 skrivet: 2007-06-10 11:38 »
Tjaa.. Det kan ju vara både och faktiskt..
Har du förresten provat att äta torra nudlar?. Det är vanligt att man i Thailand äter torra (okokta) nudlar som snax!.
Dom knäcker nudlarna i paketet innan det öppnas.. Sen så strösslar dom en del av kryddinnehållet (dock inte den blöta kryddpastan). över dom torra nudelbitarna och äter som det är
Det är faktiskt gott, och funkar utmärkt till kall öl.
Tyvärr så har jag inte smakat nudlarna som säljs på affären på detta vis. Men med dom Thailänska nudlarna som du fick av mig så funkar det fin-fint.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -