En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Sälkött  (läst 7710 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
Sälkött
« skrivet: 2008-05-08 15:51 »
Uppeldad av recentionerna på Jägarförbundets nya sälreceptbok satte jag igång o efterlysa sälkött. Igår fick jag en kasse full.
Sen upptäckte jag att boken var rätt dyr; medlemspris 390:- för några recept! Aldrig i livet. Den köper inte jag. Jag får försöka krångla mig fram ändå.
-Rökt säl ska tydligen vara gott, jag får hänga på när mannen ska röka hjortskånkar (o senaste favoriten; fläsklägg!!)
-Biff med lök, så som man tillagade valkött förr.
-Sjömansbiff,ett tips som tydligen är bra.
-Gryta på kokosmjölksmarinerad (över natten) säl, zuccini o (mycket lite)currypasta.
Är det någon som har något käckt recept på säl?

Så här skrev SvD om sälboken:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_345140.svd 

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Sälkött
« Svar #1 skrivet: 2008-05-08 16:41 »
hur mycket fett innehåller sälkött?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Sälkött
« Svar #2 skrivet: 2008-05-09 10:04 »
3,7% hittade jag i en tabell. Samma som lårfilé på kyckling o det är ju inte farligt.Skulle man grilla sälköttet, vilket tydligen är gott, är det ju betydligt magrare än vår grillfavorit;fläskkarré med sina 11-12% fett ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Sälkött
« Svar #3 skrivet: 2008-05-09 10:34 »
Vad kostar sälkött per kilo?

Här har du tips på en annan sälkokbok: Anne Sofie Hardenbergs prisade Grönländska kokbok Igaassat - opskrifter http://www.norden.org/webb/news/news.asp?id=7851&lang=1
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Sälkött
« Svar #4 skrivet: 2008-05-09 11:47 »
Vad kostar sälkött per kilo?
Ingen aning 8)

Oj vad jag vill ha den grönländska kokboken! Undrar var man kan köpa den? Den är på danska förstås, får damma av min gamla Köpenhamnska ;D
Men jag hittade ett brödrecept ur boken:

Grovt svartvinbärsbröd från Grönland
Receptet är hämtat från boken Igaassat opskrifter av Annso Hardenberg - nordisk matambassadör från Grönland 2007

1 dl hackade rågkärnor
1 dl hackade vetekärnor
500 g grahamsmjöl
300 g vetemjöl
6-7 dl varmt havsvatten
50 g jäst
150 g- 200 g svarta vinbär

Råg- och vetekornen kokas i en gryta i 3 minuter och avkyls. Grahamsmjöl, råg- och vetekorn, jäst och vatten blandas väl i ca 5 minuter. När degen är färdig tillsätts de svarta vinbären och blandas väl. Degen ska jäsa 30-40 minuter. Efter jäsningen delas degen i 2 delar och läggs på bakplåtspapper at t efterjäsa i 30 minuter. Bröden bakas i varm ugn i 185 grader i 30-35 minuter. Om man inte har svarta vinbär kan man använda blåbär, lingon, timjan eller  något annat du har.


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -