En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Helstekt kyckling  (läst 27386 gånger)

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
Helstekt kyckling
« skrivet: 2008-05-18 17:41 »
Det är inte ofta jag steker kyckilng hel. Om jag köper en hel kyckling så brukar jag stycka den och steka de olika delarna separat eftersom det är lättare så och resultatet blir ofta bättre.

Men idag hade jag slagit till på en finfin pippi från Bosarp och ville göra en helstekt variant. Efter att ha läst igenom ett antal olika recept så skapade jag min egen syntes.

- Band ihop kycklingen.
- Lade ett ark med aluminiumfolie över bröstet för att detta inte skulle bli överstekt.
- Körde på 225 grader i en halvtimme och tog sedan bort aluminiumfolien och körde klart på 175 grader tills stektermometern visade 70 grader.
- Tog ut pippin (testade på olika ställen med min sticktermometer så att ingen del var under 70 grader, det var väldigt intressant att se hur mycket temperaturen skilde sig i olika delar av fågeln)

Resultat blev i alla fall bra. Bröstet blev inte overdone och låren fick lite mer värme än bröstet. Skinnet blev gyllenbrunt och knaprigt.

Men jag är ändå fundersam över att de flesta recept för helstekt kyckling har så höga temperaturer. När jag ugnssteker annat kött så kör jag ofta lång tillagningstid och låg temperatur och tycker att det blir mycket bättre så. Att köra rostbiff på 175 grader skulle jag aldrig få för mig.

Är det någon som har testat att laga kyckling på måltemperaturen eller någonstans däromkring? Hur gör ni när ni helsteker kyckling?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #1 skrivet: 2008-05-20 10:13 »
Jag har för mig att Roffekock hade ett inlägg om ett tips på helstekt fågel, tror att fågeln skulle ligga i saltlake i kylen något dygn.
Tänkte prova detta, så jag har febrilt sökt på forumet efter detta tips, men det verkar ha försvunnit?
Någon som har koll? Roffe?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #2 skrivet: 2008-05-20 11:31 »
Jag kopierade hur man skulle göra:

En sak som jag fick lära mig tidigt var att all hönsfågel bör rimmas cirka 1 dygn innan den ska tillagas.
(Lag. koka upp ca 1 liter vatten m 3dl salt och 3 dl socker fyll på med yterligare 4 lit kallt vatten denna marinad är lagom till ca 5 kg fågel men den ska täcka fåglen)
denna lag kan sedan kryddas personligt med färska kryddor tex rosmarin,lager blad,timjan mm,mm.
Lagen kan användas till olika saker fisk,fågel,lamm,mm den är särdeles bra om du ska gilla något i din weber el annan grill med lock.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #3 skrivet: 2008-05-20 17:44 »
Och 225 resp. 175 grader är onödigt högt. Man behöver väl inte tillaga (eller inkubera) vid 60 grader i 4.5 h som  Heston Blumenthal gjorde. Men om man ordnar en stekyta på kycklingen, så kan man i alla fall sänka stektemperaturen till 125 grader.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Helstekt kyckling
« Svar #4 skrivet: 2008-05-21 09:26 »
Soviddade Blumenthal sin kyckling? Jag har läst om folk som soviddar kyckling till just 60 grader. Jag skulle annars gissa att man får bäst resultat med kanske 90-100 graders ugnstemperatur.

Varför vill man egentligen helsteka kycklingen, vad är det man vinner jämfört med att steka den i delar? Att steka i delar går fortare och man har möjlighet att finlira och plocka ut olika bitar ur ugnen allteftersom de verkar klara.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #5 skrivet: 2008-05-21 10:16 »
Men det blir en helt annan maträtt när man helsteker! Lite som en söndagsstek. Man kan fylla fågeln med en massa goda grejer o så får man anledning att träna sin trancheringskunskap ;D

Mr.Barbeque

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #6 skrivet: 2008-05-21 20:34 »
Vi brukar helt enkelt lägga ner en kyckling i en lergryta och hälla på ordentligt med svartpeppar, curry, färsk riven ingefära, hackad vitlök och lite salt.. Sen in i ugnen.. Tid eller temperatur är inte så känsligt, ungefär 2h på 200 grader funkar utmärkt :)
Blir alltid lika lyckat, även om den ligger inne för länge , så en lergryta är ett jättebra tips tycker jag :)

Går att sätta in den frusen i ugnen också.

Och jo just det, lergrytan skall blötläggas i vatten före varje användning, och så skall man först sätta in den och sen starta ugnen, inte tvärtom. Annars kan den spricka.


annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #7 skrivet: 2008-05-21 22:24 »
Lergrytor säljs superbilligt på loppis!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Helstekt kyckling
« Svar #8 skrivet: 2008-05-22 09:33 »
Agneta: Vad fyller du pippin med för godsaker? Äter ni upp fyllningen eller görs det sås av den?

Mr.Barbeque: Vad blir temperaturen inne i lergrytan tror du?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #9 skrivet: 2008-05-22 12:09 »
När jag får gås-abstinens steker jag en hel kyckling penslad med vinäger o proppad med katrinplommon o äpplen. Fyllningen mixas i såsen.
Citron,min kycklingkryddefavorit,kan man gnida in kycklingen med o sedan stoppa in i kycklingen blandat med en massa bladpersilja.
Eller så tar man en burk mandariner o fyller pippin med.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #10 skrivet: 2008-05-22 14:11 »
Nej Blumenthal doppade den två ggr i kokande vatten (isvatten emellan), för att avdöda alla bakterier på ytan. Sedan stekte han i 4.5 h i 60 graders ugn, inget vattenbad och ingen plastpåse. Sedan skulle han ordna en snygg stekyta, han provade att fritera vid hög temp, men då tog den eld. Sedan ordnade han ytan med en mycket varm stekpanna.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #11 skrivet: 2008-05-22 15:28 »
LERGRYTA mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm m ums.
SALTINBAKAD  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ums
RÅGDEGSINBAKAD mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ums
ÖVERBAKAD  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm m ums
FOLIEINSVEPT  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmm ums men.....?
BBQSMOKER  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmmm umsssss

OT  mmmmmm mmmmmmmm :D

/rolf

fyll gärna på
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #12 skrivet: 2008-05-22 15:56 »
Är det så att en helstekt fågel blir bättre en man proppar buken den full med grejer innan tillredning generellt sett? Som att temperaturen blir jämnare då det borde ta längre tid å?

Själv delar jag, kanske av lathet, kycklingen i två eller fyra delar innan ugnen. Men så blir ju en hel kyckling alltid så mycket godare..

--

OT:

Andreas & Urban, läge att göra en MUMS smiley? Tror en sån har efterlysts tidigare..? Modifiera  :D till en *MUMS*?

OT slut  ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #13 skrivet: 2008-05-22 16:41 »
Att steka i delar går fortare
Man behöver ju inte ALLTID ha bråttom när man lagar mat,prova lite slowfood grabbar ;)

Mr.Barbeque

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #14 skrivet: 2008-06-07 22:30 »
Agneta: Vad fyller du pippin med för godsaker? Äter ni upp fyllningen eller görs det sås av den?

Mr.Barbeque: Vad blir temperaturen inne i lergrytan tror du?
Ingen aning faktiskt, har aldrig provat med termometer, men förmodligen kallare än resten av ugnen iom att största delen av grytan fylls av en sval kyckling :)

(btw på botten av lergrytan ansamlas det en god sky som man kan hälla på riset)

Mr.Barbeque

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #15 skrivet: 2008-06-07 22:34 »
Roffekock: Du glömmer Beer Can Chicken MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMums :)

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #16 skrivet: 2008-06-07 22:48 »
Gjorde två Beer can kycklingar på grillen idag MMMMMMMMMMMums  :P

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Helstekt kyckling
« Svar #17 skrivet: 2008-06-08 08:32 »
Mr. Barbeque: mer om kyckling på ölburk finns på http://matforum.nu/index.php?topic=103.0
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mr.Barbeque

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #18 skrivet: 2008-06-08 16:58 »
Gjorde två Beer can kycklingar på grillen idag MMMMMMMMMMMums  :P
Berätta mer i Chicken-up-the-ass-tråden som crlhrv länkar till, om vad du hade för glaze etc =)

Mr. Barbeque: mer om kyckling på ölburk finns på http://matforum.nu/index.php?topic=103.0
Ah vet, har skrivit i den tråden och där ligger lite bilder från när jag lagade det!

Nico

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
SV: Helstekt kyckling
« Svar #19 skrivet: 2008-07-18 21:31 »
 Hejsan, ny här

 Går det inte att steka en kyckling i grytan på spisen? Har tänkt att prova att fylla upp med en liter fond eller något och sen låta pippin ligga i grytan kanske två timmat, kanske den ska fyllas med något men vad? en halv lök tror jag kan funka.
Lök? är det en rätt?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -