En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ny metod att mäta styrka på chili frukter  (läst 5002 gånger)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
Ny metod att mäta styrka på chili frukter
« skrivet: 2008-05-19 10:09 »
Det klassiska sättet att mäta styrkan på chili frukter, utvecklades av Wilbur Scoville 1912 och byggde på att man spädde ut provet i vatten tills testpersoner inte längre kunde känna någon smak. Senare har det ersatts av en  HPLC-baserad metod, som kräver dyr utrustning. Nu har man i stället kommit på en metod som använder nano-teknik för att generera en stor ytenhet. Sedan oxideras capsaicinet, och oxidationsgraden kan mätas som en elektrisk ström. På detta sätt skulle man ev kunna göra mätare som hobbyodlare eller andra matlagningsintresserade skulle kunna använda:

http://www.nature.com/news/2008/080512/full/news.2008.817.html
http://www.rsc.org/publishing/journals/AN/article.asp?doi=b803588a
http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -