En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Midsommarmaten 2008 - klassisk eller vågad?  (läst 5832 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Midsommarmaten 2008 - klassisk eller vågad?
« skrivet: 2008-06-12 11:00 »
Årets midsommar närmar sig med stormsteg, klassikerna är förstås sill, snaps, färskpotatis, gravlax, grillat och jordgubbar men nöjer ni er med det eller är det nåt mer vågat som gäller i år?

Har kikat lite på dagstidningarnas midsommartips och där är det definitivt klassikerna som regerar, om än med viss variation:
¤ TT Spektras Mia Gahne i Borås tidning Midsommar för stora och små - dukar upp Matjessill på danska, Johanssons Lidingölax, Färskpotatis med rökt sidfläsk och sockerärter, Färgglada spett till barnen, Jordgubbstårta, Midsommarsnaps.
¤ Eva Wörlund i  Hufvudstadsbladet Snart firar vi sommarens höjdpunkt bjuder på Midsommarsill, Grön pestopotatissallad, Vichyssoise, Apuliska jordgubbar, Sommarsangria, Grillad entrecote, Laxtårta med rom, Sommarköttbullar med timjan, Strömingslåda med ansjoivis och kryddgrönt, Inkokt lax samt Spenatpuck med lax.
¤ Anne Torjussens i Metro All mat till midsommar tänker sig Ingefärsgös, Rabarberlemonad, Jordgubbar med maräng och cointreaukräm, Mini-Wallenbergare, Sill- och färskpotatissallad, Spenatkrans, Lime- och citrongrässill, Tångsill samt Inkokt lax.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Midsommarmaten 2008 - klassisk eller vågad?
« Svar #1 skrivet: 2008-06-17 12:58 »
Midsommar rycker allt närmare och jag fortsätter min lilla genomgång av dagstidningarnas midsommartips:
¤ Jonas Backman i Ålandstidningen - Fulldukat buffébord till midsommar - Ceviche på abborre, Revbensspjäll med rökig apelsinglace, Grillad sparris med parmesan och oliver, Getost- och pinjesallad, Vitlöksrostad potatis, Rödlökssallad, Lime- och svartpepparmarinerad melon och Rabarber- och jordbubbskompott med vanilj.
¤ Berit Lyregård i DN - Lättlagat till midsommar - Flädergravad lax, Flädercrème fraiche, Kaviarmousse, Rökiga revbensspjäll med aprikosglaze samt Nötpavlova.
¤ Årets kock 2007 Tommy Myllymäki i Aftonbladet 7 rätter på midsommarbuffén! - Lax med avokado och rädisor, Matjessill med äpple och smält smör, Snabbinlagda primörer, Gravad strömming med forellrom, Grillad karré med gremolata, Krämig potatissallad, Jordgubbsswiss.

Är det nåt jag personligen har svårt för så är det pekpinnar om att äta hälsosamt på högtider så kostexperten  Zarah Öbergs Matnyttiga tips om midsommarens läckerheter i Västerås tidning är inget för mig. Hör bara: "Prinskorv med lite högre kötthalt går väl an, men överlag, så är inte korv ett livsmedel som känns fräscht. ... En [jordgubbstårts]botten på grova mjölsorter eller bovete är ett kalasbra alternativ."

Men maten är förstås inte allt man måste tänka på, i Uppsala Nya Tidning tipsar Kerstin Danielsson om dukning i artikeln Så dukar du till midsommarfesten med tre olika teman
¤ Fest på bryggan - "blandat rutigt med randigt, använt porslin som är rustikt och udda samt lagt bestick, potatis och flaskor i gamla trälådor och korgar"
¤ Sommargrönt i stan - "De vita nyanserna är många, allt ifrån svagt rosa-vita pioner, till grädde och vit choklad. Varje kuvert har fått en liten soppskål ovanpå förrättstallriken med en vit pionknopp"
¤ Vit dukning inomhus - "svarta tallrikar med gröna glas, cremefärgade espressokoppar, chokladbruna fat, servetter med päron och citronskal i vattnet"
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Midsommarmaten 2008 - klassisk eller vågad?
« Svar #2 skrivet: 2008-06-17 13:50 »
En [jordgubbstårts]botten på grova mjölsorter eller bovete är ett kalasbra alternativ."
Ja gud vilket kalasbra alternativ, en sån tårta skulle åka ut som en diskus över sjön om vi fick tag på den ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Midsommarmaten 2008 - klassisk eller vågad?
« Svar #3 skrivet: 2008-06-19 15:33 »
Tack för att du skrev det jag tänkte Agneta! :)

Jösses vad midsommarrecept tidningarna har, här är ännu fler:
¤ Karin Erlandsson i Nya Åland  Traditionell mat i midsommar håller på traditionerna och tycker att Pikilaka "en stor smörklick och mängder av klippt gräslök" är det enda som behövs i matväg i midsommar men att man eventuellt också kan unna sig Matjeröra på knäckebröd, Oxfilé med vitlökssmör samt Jordgubbstårta (med keso!).
¤ Nya Wermlands-Tidningen har besökt Familjen Härenstam i Segerstabyn Midsommarfest på ”lönnkrogen” där det bjuds på Sommarbål, Sillåda med turkisk yoghurt, Sill på isblock, Cathrine Schück-inspirerad honungslax samt Rabarberpaj med jordgubbar och kanel.
¤ Correns Anna Drott Modernt och lätt till midsommar - Matjesterrin, Helgrillad fläskkarré med svenska örter, Rågrillad grön sparris, Vit sparris i brynt smör, Smöoudii på jordgubbar samt Hagdahls smäckerläcker (jordgubbskaka på speltmjöl).
 ¤ Aftonbladet igen, denne gång är det Klas Skoglund, Fågelängens catering "som serverat både kungar och kändisar" som bjuder på Bästa midsommarbuffén - Löjromstoast med dill- och gräslöksterrine, Frozen Daiquiri Royale, Räkceviche med rökt lax och mango, Ört- och vitlöksgravad strömming, Quinoa- och spenatsallad med rostad paprika och aprikoser, Svensk caesarsallad naturelle, Friterad strömming med ängssyra & wasabiaioli, Honungs- och rosmarinrostade primörer med getost, Gravad lax med senapsslungad gurka, Färsk potatissallad med kapris och gräslök, Stjärnanis- och citrongräsinkokt röding med fänkåls- och ärtskottsallad, Kalvracks med chili, citron och salvia, Selleri- och äppelcoleslaw, Vit choklad- och fläderpannacotta med jordgubbar. Jag vågar inte ens tänka på att addera tidsangivelserna under varje recept.
¤ Liselotte Forslin i Upsala Nya Tidning tipsar i artikeln Låt maten blomma till midsommar om att dekorera maten med ätbara blommor - Blommande förrättssallad med kallrökt skinka, Halstrad gravad lax, grillad sparris och krassesmör, Jordgubbstarte med lemon curd och ljuva blommor.

Avslutningsvis har Malmöcity en intervju med etnologen Anna Burstedt som tipsar den som vill fira ursprungligt att skippa Sillen och potatisen på midsommar och istället tända eldar och leka lekar. Nja, maten är ju det viktigaste, men kuriosa är kul ibland, Blekinge Läns Tidning har en artikel rubricerad Den ”långa dansen” på midsommarafton där det går att läsa mer om diverse upptåg med pojkar, flickor, kransar, stänger, gamla gummor och pappershönor.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -