En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Grönssaker, hur länge kokar man?  (läst 26567 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Grönssaker, hur länge kokar man?
« skrivet: 2008-06-23 17:26 »
Om någon har en lathund..

När jag ska koka grönsaker så infinner sig alltid samma fråga, hur länge är lagom? Självklart är grovleken svaret fast baklänges ;)

Jag tänker på:

Morot
Rotselleri
Kålrot
och alla dom andra som nu finns ;)

Emma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 32
    • Visa profil
    • Newbiecooking
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #1 skrivet: 2008-07-01 10:39 »
Enklast är nog att känna med en sticka, som med potatis.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #2 skrivet: 2008-07-31 11:28 »
Provsticka är bra. Fast jag brukar helt sonika smaka på dem.

Vore det möjligt att på något sätt mäta sig till hur länge en viss grönsak behöver kokas? Vad är det egentligen som avgör koktiden, är det "hårdheten" som avgör eller kanske densiteten (volymvikten)?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #3 skrivet: 2008-08-11 17:52 »
Jo, provsticka förståss.. Slarvig fråga från mig, ponera följande:
Grönsakssoppa där alla möljiga grejer ska bli klara samtidigt.. Hur länge, i vilken ordning ska man lägga i? :-[

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #4 skrivet: 2008-08-11 18:55 »
Hej Elka och välkommen tillbaka!

Min metod funkar inte om det ska gå undan, men jag har gott om tid när jag lagar mat.

Jag kokar ingredienserna var för sig, men i samma vatten/buljong. Känner efter med provsticka och fiskar upp grönsakerna med hålslev mellan omgångarna. Till sist är det bara att hälla alla färdigkokta grönsaker i buljongen, smaka av och servera.

Detta sätt är idiotsäkert men, som sagt, tidskrävande.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #5 skrivet: 2008-08-12 10:53 »
Jag kokar ingredienserna var för sig
Jag minns en kokerska som absolut ville göra grönsakssoppa på detta vis. Den kallades av biträdena för "ceremonisoppan" ;D

Annars är det lätt att koka grönsakssoppa om man har en äggklocka:
Sätt den på 30 min o lägg i rötter; morot, selleri, p-nackor mm Vid 20 min läggs potatis i. Vid 10 min läggs blomkål o purjo i o har man ärtor läggs dom i när det är 5 min kvar. (Liten klick tub-pepparrot i utan att koka) Kan man kalla detta "nedräkningssoppa"?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #6 skrivet: 2008-08-12 16:15 »
Innebär det att jag kan titulera mig ceremonimästare?   :)

Purjolök låter jag inte koka så länge som tio minuter. Den vill jag ha al dente, så det räcker med ett par minuter om den är någorlunda fint skivad. Åtminstone enligt min smak.

Pepparrot låter spännande! Det ska jag prova. Annars brukar jag smaksätta grönsakssoppa med timjan.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #7 skrivet: 2008-08-12 18:59 »
Innebär det att jag kan titulera mig ceremonimästare?   :)
Du lagar väl soppan iförd frack?

Purjolöken kan jag vara lite tveksam till; grönt, grovt åker i tidigare än vitt, mjällt. Börjar låta som en ceremonisoppa..... :D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #8 skrivet: 2008-08-12 20:48 »
Det här med grönt, grovt och vitt, mjällt måste du utveckla! Kan du ge några exempel?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #9 skrivet: 2008-08-13 11:53 »
En bild säger mer än tusen ord.
Här ser du tydligt att det som är överst är grönt o grovt o det som är underst är vitt o mjällt. Var man lägger snittet hänger på kirurgens egen smak :D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #10 skrivet: 2008-08-13 12:06 »
Aha! Då missförstod jag dig fullständigt. Jag fick för mig att du pratade om grön purjolök kontra vit blomkål, eller något liknande.   :D

Visst, ett par minuters koktid gäller för purjolökens vita del.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #11 skrivet: 2008-08-13 17:57 »
Jag minns en kokerska som absolut ville göra grönsakssoppa på detta vis. Den kallades av biträdena för "ceremonisoppan" ;D

Annars är det lätt att koka grönsakssoppa om man har en äggklocka:
Sätt den på 30 min o lägg i rötter; morot, selleri, p-nackor mm Vid 20 min läggs potatis i. Vid 10 min läggs blomkål o purjo i o har man ärtor läggs dom i när det är 5 min kvar. (Liten klick tub-pepparrot i utan att koka) Kan man kalla detta "nedräkningssoppa"?

Kanon! Tack! Grovleken på grejerna? Samma mått på rubbet?


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #12 skrivet: 2008-08-14 10:17 »
Ja, samma mått på rubbet (5 mm ?) Utom ärtorna som jag brukar skiva något tunnare ;D

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Grönssaker, hur länge kokar man?
« Svar #13 skrivet: 2008-08-15 15:43 »
Ja, samma mått på rubbet (5 mm ?) Utom ärtorna som jag brukar skiva något tunnare ;D

Stora ärtor Ni har i Göteborg.. Äpplen kanske? ;)

Men allvarligt talat, detta låter jätte bra! Tack igen Agnetasch! :-*




 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -