En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Peruansk Mat  (läst 11822 gånger)

Marvin7

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
Peruansk Mat
« skrivet: 2008-07-14 12:09 »
Marvin; chemcat@live.se

Det hela började med att jag försökte hitta en peruansk restaurang i Sverige...

Det smälter i munnen när jag tänker på sill till påsk, midsommar och jul, vilken kulinarisk upplevelse. Köttbullar med kokt potatis och brunsås, det börjar rinna i munnen...Spaghetti körfärssås, korv stroganoff, pannbiff, dessa goda rätter en några av de som hör till den svenska husmanskosten. Skulle man förändra dessa bara för att andra skulle tycka om de? Ska vi lägga ketchup i Senapssilen? Det kanske hade tilltalat amerikanare...Knappast, maträtter ska inte förstöras speciellt inte när det är så få i sverige som är kopplade till traditioner och kultur.

Nu har min gräns nåtts för vad jag kan acceptera av den peruanska matkulturens våldtäkt i Sverige. Om jag inte hade varit en lycklig kemist hade jag sannerligen startar en peruansk restaurang, den första i Lund och antagligen i Sverige för det lilla som känns till om peruansk mat är till 98% felaktigt, i alla fall på internet.
Mat förvrängs och helt ändras om för att passa konsumenten, det handlar ju trots allt att sälja vad kunden vill...Detta har inte bara med peruansk mat att göra, thaimat är ett annat bra exempel. I Lund och Malmö och säkert i resten av Sverige serveras thaimat som påminner om soppa, massor med sås som de flesta här i Sverige är helt galna i, även jag. Thaimaten serveras oftast med någon sallad á la Sverige, roccula och dylikt. Maten i självaste Thailand var ju en chok när man kom dit, mycket god den med men utan sallader och såser och dessutom väldigt stark. Dessa thailändare hade aldrig hört talas om de maträtterna man berätta fanns i svenska thairestauranger, ni vet dessa med champinjoner och andra saker som inte finns i thailand.
I Sverige har inga peruanska restauranger etablerat sig, antagligen för att peruaner är en mycket liten grupp här. Hur som helst kan man ganska lätt leta upp peruanska recept på internet, den peruanska maten blir mer och mer känd i Sverige på grund av den ökade turismen till Cuzco och Machu Picchu, m.fl. Ni får tro vad ni vill, men jag kan lova er att 99% av alla recept på peruanska maträtter på svenska är felaktiga. Jag är född och uppväxt i Peru, när vi flyttade till Sverige slutade vi inte äta peruansk mat hemma och alla gånger jag varit i hemlandet efter flytten till Sverige räcker för att jag ska kunna uttala mig om peruansk mat. En av de mest kända rätternna från Peru är Ceviche, men kom igen, Ceviche på Torsk, Lax, Hälleflundra, Gös? Dessa fiskar passar inte till Ceviche, jag har nog varit på minst 100 cevicherias (ceviche restauranger) i Peru, allt från gatustånden till lyxiga restauranger, för att kunna säga att använda dessa fiskar till Ceviche är som att använda kassler till Korv Stroganoff eller krydda falukorven till julskinka. Vilka fiskar ska man då använda? Jo jag har bott i Sverige i 17 år och inte hittat mer än en bra fisk till Ceviche, Sill. I Peru är 50% av befolkningen mycket fattigt, tror ni att folk äter dyra fiskar med vitkött? Knappast...Där har vi en fattigmansmansfisk som heter Pejerey, billig och mycket av cevichen görs av den fisken, den påminner om sillen. Sen görs ju cevichen mest på fiskar med vittkött, tex Cojinova, Bonito etc, med dessa fiskar finns ej i Sverige, nu börjar dock mer fiskar från varmare vatten dyka upp här. Sill fungerar bra ska ni se. OCH ALL FISK MÅSTE VARA FÄRSK, ALDRIG FRYST!!! Jag ser så många felaktiga recept, den ena har inte samma fel som den andra. Jag vet inte om jag vill gråta eller kasta ut datorn genom fönstret (den är ju bärbar och väger så lite)...Det jag blir mest upprörd över är när det påstås att Cevichen ska ligga i limejuicen i flera timmar, oftast inte mindre än två. Detta är en stor felaktighet, en brutal sådan och det är här jag har hört många svenskar reagera, kommer snart till det. Det är som så att Cevichen görs i stunden, man köper färsk fisk, kryddar den och lägger den i limejuicen och låter den stå där i 5 minuter, inte mer för sill. Är det en vittkött fisk kan den stå i 15 min som mest. Och här säger 80% av alla svenskar jag känner (och jag känner bara svenskar), ÖHH vad äckligt med RÅ FISK, fyattan, bläää, man kan säkert bli sjuk, är ni några sälar i Peru som äter råfisk, vad konstiga ni är etc etc etc! Om man nu tycker det så är Ceviche ingen maträtt för den som tycker att rå fisk är äckligt, jag tänker inte skriva felaktiga recept bara för att folk ska gilla "låtsas peruansk mat". Peruansk mat är som den är och den som inte gillar det får finna sig i det, jag tycker inte om rotmos men tänker inte ändra den för det! Skam på alla sålda peruaner som ändrar på recept för att andra ska äta den och tycka om den, är ni inte stolta över er mat som den är kan ni låta bli att missbruka den! Tänk er om jag skulle bjuda köttbullar i Peru mes ris och bönor bara för att det ska bli mer peruansk? Bara tanken får mig att rysa och jag har nog tillräcklig med skam i kroppen för att inte förolämpa den svenska husmanskosten. Visst kan det vara kul att experimentera med mat, men ska du introducera en maträtt som en nationallrätt eller dylikt, gör den då ordentlig och inte något påhitt.
Jag såg på en annan hemsida, tror det var passagen att Lomo Saltado skulle göras på fläskkarre. Nu trodde jag verkligen att jag skulle skjuta mig själv (tuppljud, ett tics jag har) eftersom detta är en av mina favoriträtter. Till den som skrev detta vill jag bara säga att Lomo betyder ryggbiff och saltado betyder mix. Detta är en maträtt med ryggbiff (billigare i Peru än i Sverige) som inte alls smakar bra med fläskkött. Bara detta är en kolosal brutalitet men den största är nog att människan inte sa att man skulle ha rödvinsvinäger i, som jämförelse kan jag nämna sphaghetti köttfärssås utan köttfärs eller Pizza utan Pizzabotten eller stekt ris utan ris. Förstår ni vad jag menar med felaktighet? Detta är ju inte bara en miss, hade detta varit medeltiden hade människan blivit korsfäst upp och ned som avsckräckande exempel! Orsaken till detta är att många europeer tycker att rödvinsvinäger är för skarp för att avnjutas, därför väljer vissa, ursäkta språket, idioter, att lämna ingrediensen ute. Ännu en gång, tycker man inte om maträtten som den är så gör man inte det. Jag blir inte förolämpad som peruan om du säger till mig att den där maträtten inte var riktigt min grej, jag känner mig snarare glad att du sa det och att du fick smaka på den som den ska vara.
Jag kan nämna fler saker, tex Choclo, Aji Amarillo och Papa Seca (torkad potatis direkt översatt). Choclo är en peruansk majstyp som odlas i anderna och är större och smakar mycket annorlunda än den majsen som säljs i Sverige. Den Europeiska majsen är mycket sötare och anses nästan smaka som en frukt, den peruanska majsen smakar helt enkelt annorlunda. Jag gillar själv inte den peruanska majsen, men rätt ska vara rätt och att ersätta Choclo med europeisk majs är inte snällt. Man kan göra samma jämförelse för Choclo som för de andra jag nämnt innan.
Aji Amarillo är en chili med speciell smak och kan inte ersättas med någon annan chilin inte för att få rätt smak i alla fall. Jag kan dock acceptera att man försöker ersätta chilin eftersom den inte går att skaffa i Sverige, det kan inte Choclo göras heller men där är smaken FÖR annorlunda med majs. Papa Seca är torkad potatis som jag själv inte är helt förtjust i, många peruaner och icke peruaner älskar dock Carapulcra, en maträtt med torkad potatis och kanel i.
I min familj har vi sedan länge försökt odla dessa tre sistnämda i sverige. men betingelserna är ej rätt. Dessa växer på 3000 meters höjd och behöver lite stabilare somrar än de som finns i Sverige. När vi har sått potatisen för att sedan torka den har den blommat men ingen potatis har växt. Aji Amarillo växer inte ens. Choclo växer stort och fint, stora, starka, ståtliga stjälkar som blommar, men ingen choclo!
Slutligen vill jag bara uttrycka min vrede och den skam jag känner för den så kallade peruanska kocken som ibland dyker på Tv4 nyhetsmorgon. Jag vet inte vad han heter och vill faktiskt inte befläcka min hjärna med den kunskapen. En fråga? Om ni nu någon gång har ätit på en lyxig restaurang i sverige, tex Bantorget 9 i Lund, skulle ni presentera den maten utomlands som typisk svensk? Skulle ni säga att kronärtskocka med tryffelsås och rådjurssadel var typisk svensk husmanskost? Det skulle i alla fall inte jag göra och det är lite av detta som irriterar mig på Tv4. Maten där påstås vara typisk peruansk men det är bara en avart av den med mycket konstiga inslag som jag aldrig har hört talas om. Jag vet inte om detta stämmer men min hypotes är att det är sådan konstig mat som serveras i ytterst lyxiga "peruanska restauranger" i Lima. Jag tycker det är skamlig att säga att sånt är typisk peruansk och för att vara ärlig, de recepten är allt annat än goda. Det som dock retar mig mest är att Tv4 bara accepterar att någon säger att de kan laga peruansk mat och vips så är man med i tv. Du ansvarige på Tv4 till denna orättvisa, vill du ha telefonnumret till vilken peruan som helst i Peru så kan du fråga personen hur man gör riktig peruansk mat!!??!!??!!??!!???????
Nej jag ska inte ge mig ut för att vara en expert i peruansk mat, det är jag inte men jag är mycket kunnig i vad som är peruansk mat och inte. Jag har dessutom starka skäl till förkasta 99% av alla recept, inte bara kommer jag därifrån och har varit där mycket, min faster (min låtsas faster, alla nära vänner till familjen blir ju fabror och faster i peru, hehe) är dessutom kock i Peru.
Nä, vill ni ha riktiga recept på peruansk mat, maila mig på chemcat@live.se så kan jag bidra med en del sådana, är du bara intresserad av peruansk kultur och dylikt är du också välkommen. Jag tackar för mig och ska nu äta mig en god Arroz con Pollo.

Marvin

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Peruansk Mat
« Svar #1 skrivet: 2008-07-14 18:41 »
Vilken tur att det inte finns några peruanska restauranger i Sverige då eftersom ingen kan laga peruansk mat i det här landet ;)

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Peruansk Mat
« Svar #2 skrivet: 2008-07-14 21:27 »
Oj, det här var långt. Skönt med lite passion! Pero, calmate un poco amigo. :)

Citera
Nu har min gräns nåtts för vad jag kan acceptera av den peruanska matkulturens våldtäkt i Sverige.

Fast är ditt inlägg inte motstridigt? Om det nu inte finns några peruanska restauranger i Sverige och om vi svenskar knappt lagar någon peruansk mat, hur kan vi då våldföra oss på den? En stackars kock på TV4 räcker nog inte till ett korståg.

För att stryka dig lite medhårs så skulle jag vilja påstå att maten i Peru är den godaste jag ätit i Sydamerika (biff i Argentina inräknat). Ceviche, goda soppor, anticuchos, marsvin, listan kan göras lång. En viss reservation får väl göras för att jag utvecklade ett lätt beroende av Coca-te. ;)

Om du hade öppnat en peruansk restaurang i Lund eller Malmö så hade jag varit den första att banka på porten.

Men jag vet inte om jag håller med dig om Cevichen. Nu åt jag inte på några 100 cevicherior precis men i alla fall tre olika i Lima (och jag käkade även Ceviche i Chile, men det vågar jag nog knappt säga till en Peruan).

Citera
Ceviche på Torsk, Lax, Hälleflundra, Gös? Dessa fiskar passar inte till Ceviche, jag har nog varit på minst 100 cevicherias (ceviche restauranger) i Peru, allt från gatustånden till lyxiga restauranger, för att kunna säga att använda dessa fiskar till Ceviche är som att använda kassler till Korv Stroganoff eller krydda falukorven till julskinka. Vilka fiskar ska man då använda? Jo jag har bott i Sverige i 17 år och inte hittat mer än en bra fisk till Ceviche, Sill. I Peru är 50% av befolkningen mycket fattigt, tror ni att folk äter dyra fiskar med vitkött? Knappast...Där har vi en fattigmansmansfisk som heter Pejerey, billig och mycket av cevichen görs av den fisken, den påminner om sillen. Sen görs ju cevichen mest på fiskar med vittkött, tex Cojinova, Bonito etc, med dessa fiskar finns ej i Sverige, nu börjar dock mer fiskar från varmare vatten dyka upp här.


Märkligt nog fick jag aldrig annat än ceviche på vit fisk och använder därför gärna gös när jag gör det hemma. Torsk blir inte lika bra och den går inte att äta längre heller av utfiskningsskäl. Hälleflundra blev jättebra och påminde rätt mycket om de cevicher jag kom ihåg men det går ju inte heller att äta numera.

Att sedan vi svenskar inte skulle äta rå fisk håller jag inte heller med om. Det finns ett take-away sushiställe i var- och varannan hörna här i Malmö och jag skulle påstå att 70% av alla jag känner i min ålder (30+) äter sushi. Sushi är dessutom en råare upplevelse än ceviche, eftersom cevichen "tillagas" i limejuicen så tycker jag att den mer  påminner om gravning eller något åt det hållet. Det blir inte samma upplevelse av rått när det är limemarinerat.

Om jag inte minns fel så bör man frysa fisk innan man serverar den om den inte ska tillagas. Eventuella parasiter dör vid infrysningen.

Jag ser inte heller något problem med att man visar och serverar peruansk lyxmat. I de högre matlagningsdivisionerna så kommer man ofta långt ifrån vardagsmaten men det är ju också det som är meningen. Det ska vara tillskruvat och utmanande. Jag åt inom alla prisklasser och tyckte att den mer avancerade matlagningen påminde om den enklare i högre grad i Peru än vad den gör här.

Är det dessutom inte lite tråkigt att vägra avvikelser från ursprungsrecepten? Även de rätter som du tar som givna såg säkert inte ut så från början. Hur mycket biff åt man i Peru innan Européerna importerade boskap från Europa?

Jag tycker att du ska vara stolt och glad över att det peruanska köket uppskattas och har gott anseende. Det kunde varit värre. Tänk istället på alla husmanskostälskare - halva världen får intrycket av att "Swedish meatballs" skall var som de är på IKEA, 50% gummi och med pulverbrunsås. Om jag hade gillat husmanskost så hade jag varit förbannad.

Däremot så tror jag att vi alla skulle vara glada för lite Peruanska recept här. Hur gör du Peruanska klassiker när du inte har tillgång till ursprungsingredienserna?

Tips på en autentisk kokbok skulle också uppskattas. Jag har sneglat på den den här http://www.amazon.com/Art-Peruvian-Cuisine-Tony-Custer/dp/9972920305/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1216063482&sr=8-1 under en längre tid men har aldrig slagit till. Har du någon som du rekommenderar?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -