En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?  (läst 8392 gånger)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« skrivet: 2008-08-14 19:42 »
Som sagt - jag är nu inne i mitt marmeladkokande ända fram till jul. Men nu är tomaterna så billiga - 9.90 kr/kg. Jag brukar köra tomaterna i matberedaren innan jag koker tomatmarmeladen. Kan jag frysa dessa söndermalda tomater tror ni?

Kan man frysa citrusfrukter - också söndermalda?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #1 skrivet: 2008-08-14 21:36 »
Ett år hade vi mycket tomater, då bara hackade vi och frös in. Funkade jättebra och godare än t.ex konserver.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #2 skrivet: 2008-08-14 21:56 »
Tycker mald citrus också borde gå bra, problemet när man fryser brukar ju vara att cellstrukturen fryser sönder och kollapsar men det som är söndermalt har ju ingen direkt struktur kvar.

Undrar just hur resultatet skulle bli om man frös en hel tomat eller en hel citrusfrukt och tinade?  En gång gjorde jag nåt slags urgröpta apelsiner som skulle fyllas med jag tror det var glassjox och frysas men det är ju inte riktigt samma sak. :)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #3 skrivet: 2008-08-14 22:11 »
bryggens: ändrade tomaterna ingen färg, smak eller konsistens? vad frös ni in dem i?
Man får ju nästan lov och testa nu Andreas - frysa helt menar jag.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #4 skrivet: 2008-08-15 06:49 »
Vi hackade och lade in i plastpåsar som därefter lades i plastlådor.
Kan minnas att de höll färgen bra, kanske vattnade ur sig lite, men eftersom de användes mestadels
istället för burk-tomatkross så gjorde inte det någonting.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #5 skrivet: 2008-08-15 10:01 »
Eftersom  mina nästintill passeras så spelar det ju ingen roll. Tack för infon.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #6 skrivet: 2008-08-30 12:45 »
Nu har det testats.

* Frusna tomater i bitar som används till marmelad - det funkar bra men mister den djupt röda färgen vilket är synd. Smakmässigt i marmeladen är det detsamma

* frusna paprikor blir väldigt sega och sladdriga. Går att köra i matberedaren men skalen är som sagt segare än ofrysta.

Hel paprika blev infrusen bara för att testa - usch. Ner med det i din soppa Andreas och passera alltihop. Inte äta som den är. Tomaten blev mjölig.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #7 skrivet: 2008-08-31 09:17 »
Men frysta paprikor tycker jag kan bli OK om man lagar till dom med detsamma.
Jag fryser dom i rensade halvor, tar ut dom, fyller dom med köttfärs o steker i ugn.
När paprikan är VÄLDIGT billig gör jag så.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Kan man frysa tomater och citrusfrukter?
« Svar #8 skrivet: 2008-08-31 17:25 »
Ja billig är den ju nu! Min kostade 14.90 kg. Göra som du sa funkar säkert!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -