En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Citronsyra när man kokar kräftor?  (läst 5337 gånger)

Kim

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
Citronsyra när man kokar kräftor?
« skrivet: 2008-08-17 17:41 »
Hejsan,
Jag blev rekommenderad att ha i en tesked citronsyra när jag kokar kräftorna.
Det skulle göra dem extra röda och fina.
Nån som vet mer om det funkar och blir bra?
Mvh Kim

bjerkenlov

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #1 skrivet: 2008-08-19 09:51 »
Hej
Brukar koka kräftor, men aldrig hört talas om detta.
Ett par skivor färsk citron eller citronsyra (Föredrar personligen färsk) ger smak.
Men att det skulle ge mer färg?!?! Förstår inte riktigt hur det skulle gå till, citron är väl mest kännt för att bleka.
Men prova att koka ett par med citronsyra, och några utan.
Berätta gärna om resultatet!
Mvh Madeleine

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #2 skrivet: 2008-08-19 10:53 »
Jag hittade en projektrapport av Karin Jonsson,SLU Skara; FÖRÄDLING AV KRABBA. Där står om vad som händer när man kokar krabba. Det kanske kan vara jämförbart med kräftor?

För det mesta kokas krabba med salt o dill (=kräfta) Man kan även tillsätta citron: "Citronen ger, förutom smak, även glans åt skölden på krabban vilket kan förklaras med citronens syrlighet. Krabbans skal är uppbyggt av så kallat kitin. I kitinet finns mineral inlagrat vilket till största del är kalciumkarbonat. Citronsyran komplexbinder kalcium vilket då avges från skalet. Citronen kan på detta sätt ha en inverkande effekt på skalets utseende"
Står alltså bara att skalen blir glansiga. Inte att de får nån speciellt vacker färg.

http://www.fyrbodal.se/download/5866/foradlingavkrabba.doc
 

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #3 skrivet: 2008-08-19 14:58 »
man kan ha med en flaska mörkt öl eller porter när man kokar kräftor eller krabba...det brukar också bidra till glansiga fina skal samt ge en lite mustigare smak :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

bjerkenlov

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #4 skrivet: 2008-08-19 20:55 »
Porter är ett måste när man kokar kräftor  ;D
 
man kan ha med en flaska mörkt öl eller porter när man kokar kräftor eller krabba...det brukar också bidra till glansiga fina skal samt ge en lite mustigare smak :)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #5 skrivet: 2008-08-20 09:43 »
Tack Agneta, det var ett mycket bra och hjälpsamt svar, intressant det där om skalglansen och kanske är det så att det som glänser upplevs ha vackrare färg?

Nu går jag lite OT: finns det nån annan mat än krabba som innehåller kitin och på samma sätt blir mer vackert glansigt av att kokas med citronsyra?
Den som inte frågar får inga svar.

bjerkenlov

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 13
    • Visa profil
SV: Citronsyra när man kokar kräftor?
« Svar #6 skrivet: 2008-08-20 10:38 »
Tror inte det, kitin finns väl bara i ryggradslösa djurs skal och svampar.
Någon annan som vet?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -