En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Askorbinsyra  (läst 19454 gånger)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
Askorbinsyra
« skrivet: 2008-08-25 08:21 »
Hej ! Vart köper man askorbinsyra ? Heter det nåt annat i butiken eller vad finns det för märken ?

Tack för hjälpen ! // Filippa ???

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Askorbinsyra
« Svar #1 skrivet: 2008-08-25 11:18 »
Santa Maria har askorbinsyra i 35 g-påsar i vanliga livsmedelsbutiker.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Askorbinsyra
« Svar #2 skrivet: 2008-08-25 11:25 »
Askorbinsyra är ju C-vitamin, vad använder man det till i maten? Vitaminberikning för att slippa förkylning? ???
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Askorbinsyra
« Svar #3 skrivet: 2008-08-25 13:49 »
Aha ! Där gick ljuset :-) Var det så det såg ut ! Jo, det ska användas i en äpple/vindruvsdrink vars recept SVD hade häromdagen. Tydligen behåller äpplet sin fina färg då om man har askorbinsyra i drinken. Jag letade igenom hela ICA :-) Fast vid saft/sylta hörnan för det var där jag trodde den skulle vara.

Tusen tack Agneta för hjälpen !

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Askorbinsyra
« Svar #4 skrivet: 2008-08-25 16:34 »
Äpple/vindruvsdrink, där ser man! Är askorbinsyra helt smaklöst eller förändras smaken nåt när man tillsätter det?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Askorbinsyra
« Svar #5 skrivet: 2008-08-25 17:19 »
lite syrligare blir det men det beror helt på hur mkt man tillsätter också...

vill man förbereda skalae äpplen till något kan man lägga dem i vatten med askorbinsyra tillsatt, typ 1 tsk till en liter vatten

hamnar man någonstans där det finns en tydlig klorsmak på dricksvattnet (storstadsproblem tidigare?) kan man neutralisera den smaken med en knivsudd askorbinsyra i glaset med vatten :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Askorbinsyra
« Svar #6 skrivet: 2008-08-26 09:09 »
300 gram  druvor, gröna 
2 st  äpplen, syrliga 
1 dl  myntablad 
0,75 dl  socker 
1 krm  askorbinsyra, (så att saften behåller sin gröna färg) 
1 flaska(or)  vitt vin, torrt, (gärna en Albariño) 
 Is 

1. Skölj frukten och plocka druvorna från stjälkarna. Klyfta äpplena, ta bort kärnhuset och skär klyftorna i bitar.

2. Lägg frukt, mynta, socker och askorbinsyran blandat med en deciliter av vinet i en mixer. Mixa slätt och sila sedan i en trådsil. Pressa ut saften med hjälp av en sked så att det mesta av fruktköttet kommer med men inte skalet.

3. Blanda med resten av vinet och häll i glas med mycket is eller häll upp i karaff och ställ i kylen.

Recept från Tasteline och nix, har inte provat än.


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -