En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv  (läst 10171 gånger)

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« skrivet: 2007-05-24 07:32 »
Rob, det jag var nyfiken på var det du skrev sist, att du slipat av de vassa kanterna på första delen av ryggen. Jag hänger inte riktigt med, så det vore kul att se det på bild.

Lämnade in en av mina knivar på slipning för ett tag sen och sliparen tog bort en rejäl bit - undrade mest om det var samma sak. I mitt fall blev jag skitförbannad, för det var absolut inte vad jag hade velat..
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #1 skrivet: 2007-05-24 08:18 »
Han menar nog att han rundat knivryggen på det ställe man håller kniven
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #2 skrivet: 2007-05-24 09:17 »
crlhrv har helr rätt och det syns inte, 800 våtslip för att inte få valkar på fingrarna (inte för att jag löper någon risk, det är mest för "riktiga" kockar). Kockar håller sällan i handtaget utan "nyper" med tumme och pekfinger över den bakre delen av knivryggen.

Anledningen till att det sliter så mycket på knivarna när du lämnar in dem är att de flesta startar på en ny egg med väldigt grova slipmaterial, det går fortare så....

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #3 skrivet: 2007-05-24 21:54 »
Då är jag med :) Nej, den här slipkillen tog alltså bort själva.. åh, vad ska jag säga - bakkanten av eggen? Där den bildar ett L ner mot skaftet? Det försvann. Han menade att det var standard. Jag blir fortfarande förbannad när jag tänker på det...
Anne's Food - min matblogg

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #4 skrivet: 2007-05-24 22:22 »
Den "tjockare" delen i bakkant på eggen? Det stämmer att den ofta blir skadad vid slipning. Den fyller ju egentligen inte någon annan funktion än för balansen, men det ser inte snyggt ut.

Nästan alla japanska knivar lägger balansdelen i övergången mellan blad och skaft (titta på bilderna ovan). Den japanska lösningen slipper slipproblem samt att det blir enklare att göra ett tunnt blad utan för mycket produktionsspill.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #5 skrivet: 2007-05-25 09:22 »
Precis, den tjockare delen. Balansen blev superkonstig i kniven och den blev sjukt ful. Jo, det stämmer ju att mina japanska knivar inte har den typen av blad, det här var en Sabatier. Vi fick en annan av affären där vi lämnat in (som skickar vidare till sliparen) men den är inte ett dugg likvärdig. Mycket mycket lättare. Åh, jag är fortfarande sur känner jag. Inte bra. Måste hitta nån ny, lite tyngre kniv.
Anne's Food - min matblogg

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #6 skrivet: 2007-05-25 10:12 »
Själv tycker jag att en lättare kniv är roligare att arbeta med, den blir "rappare" liksom. Har själv endel tyngre tyska knivar, men använder dem inte längre alls.
Men gillar du tyngre knivar så bör du hålla dig till tyskt då de tyngre japanska knivarna är gjorda för att hacka ben och således inte skär grönsaker mm speciellt bra, sök på "deba" så finner du dem.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #7 skrivet: 2007-05-25 12:10 »
Balansen blev superkonstig i kniven och den blev sjukt ful.

Du skulle möjligen inte kunna ordna en bild på den?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #8 skrivet: 2007-05-25 18:29 »
Andreas, jag har inte kvar den. Butiken behöll den och gav oss en annan - sämre - kniv. Min man kände inte för att bråka och nu orkar inte jag heller. Jag har bilder någonstans, men jag minns inte riktigt var jag har stuvat undan dem...
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #9 skrivet: 2007-05-26 10:47 »
Anne:
Var det den Globalkniven som du nämde i tidigare tråd?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #10 skrivet: 2007-05-26 21:29 »
Urban, nej, det var en Sabatier. Globalknivarna har inte den typen av tyngre baksida på eggen, utan är lättare. Jag har mest lätta knivar, men gillar att ha ett par tyngre också för lite tyngre jobb...
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #11 skrivet: 2007-05-30 21:05 »
När du säger tyngre jobb.. Menar du typ. grovstyckning av kyckling då?. Vid vilka tillfällen har du behov av en tyngre kniv?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #12 skrivet: 2007-05-30 22:52 »
Urban - ja, t.ex. styckning av kyckling, skära frysta saker som bacon (ja, det är säkert inte så bra för NÅN kniv), och.. ja.. framför allt sånt kanske.
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #13 skrivet: 2007-05-31 22:04 »
Ok!.
Jag undrar lite om märket Sabatier.. Den där kniven som sliparen hade sönder..
Är det en bra kniv?. Och vilken prisklass ungefär?.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #14 skrivet: 2007-06-01 08:30 »
Det finns otroligt många olika varianter på Sabatier, allt från jättebra - och dyrt - till skräp. Så tyvärr, inget enkelt svar. Kniven som förstördes var kanon, ersättningskniven.. ja, inget vidare. Tror originalet låg på 8-900, ersättaren på 4-500.
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #15 skrivet: 2007-06-01 20:15 »
Ok.. Så det var en hyfsat bra kniv då med andra ord..
Kosntigt att knivsliparen inte ersatte dig med en likvärdig kniv i samma prisklass..
Jag förstår om du blir arg när du tänker på det  >:(

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Sliparen tog bort en rejäl bit av min kniv
« Svar #16 skrivet: 2007-06-01 20:43 »
Knivsliparen ersatte inte över huvud taget utan menade att det skulle vara så. (GAAAH!) Affären ersatte dock, eftersom de tyckte att de kanske skulle infomerat om att sliparen brukade göra så, men de hade inte den modellen utan skickade med en som de tyckte var likvärdig. Pyttsan...
Anne's Food - min matblogg

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -