En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Marsipan å mandelmassa  (läst 40144 gånger)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Marsipan å mandelmassa
« skrivet: 2008-09-05 11:55 »
Äntligen kom jag på hur man gör marsipan... Jag gjorde mandelmassa igår (skillnaden är att marsipan har 25% mandel istället för mandelmassans 50%).
Man tar fram en matberedare med kniv (borde funka i en kannmixer, skall testa). Till mandelmassa, skålla och skala 100 gram mandel, lägg tillsammans med sockret i matberedaren, kör till ett fint puvler (kör ett par minuter på högsta hastighet) droppa försiktigt i vatten tills mandelmassan är klar...
Riktigt enkelt!
Sen kan man ju smaksätta, experimentera med mängder osv...

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #1 skrivet: 2008-09-05 12:40 »
Tycker du att den blir bättre jämfört med köpt marsipan? Billigare, lättare att forma, godare eller vad?

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #2 skrivet: 2008-09-05 12:51 »
Samma sak kan man säga, men man slipper tillsattsämnen och så kan man ju styra mandelmängden själv. Den provsatsen jag gjorde blev lite för fuktig, men den funkar bra till bakverk.
Man bör kunna göra exakt samma sak med andra nötter, jag skall testa med hasselnötter.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #3 skrivet: 2008-09-08 09:09 »
Innehåller köpt mandelmassa/marsipan konserveringsmedel? Hur blir hållbarheten på egentillverkad?

Finns det speciella namn för mandelmassa/marsipan på andra nötter?
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #4 skrivet: 2008-09-08 09:41 »
Fast marsipan har ju inte samma tillagningssätt som mandelmassa. Marsipan görs ju genom att man valsar mandlarna med socker så att oljan ur mandlarna kommer ut och gör att det hela binder. Tror inte man använder vatten i det.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #5 skrivet: 2008-09-08 10:19 »
Däremot innehåller marsipan oftast glykos. När jag gjort det själv har jag använt mandelmassa (hälften mandlar, hälften florsocker), lite extra socker och lite vit sirap.
Anne's Food - min matblogg

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #6 skrivet: 2008-09-08 17:30 »
Skillnaden mellan mandelmassa och marsipan är förhållandet mellan Mandel och socker. Jag tror att man valsar mandelmassa också när man tillverkar den industriellt.
Men i hemmamiljön funkar vatten bra (väldigt lite vatten skall jag tillägga), man tillför ju ingenting i smakväg. Men jag skall experimentera vidare, från början gjorde man det med honung och mandel.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #7 skrivet: 2009-02-07 00:15 »
Orsaken till att vi bör göra egen Mandelmassa är ju att vi blir grunlurade.

Läs denna artikel. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=880550

/rolf
Matforum är bäst

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #8 skrivet: 2009-02-07 08:54 »
Om man bara läser på paketet blir man inte lurad. Köper man bakmassa så vet man väl att man inte köper mandel? Många allergiker är tacksamma att alternativet finns.
Anne's Food - min matblogg

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #9 skrivet: 2009-02-07 12:02 »
Du har trots allt inte helt koll på din uppgift om du kollar här.

Fram till år 2003 var det krav på att mandelmassa åtminstone till hälften måste bestå av just mandel. Men sedan dess är det enda kravet att mandelmassa innehåller mandel - mängden kan i princip vara hur liten som helst.

/rolf
Matforum är bäst

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #10 skrivet: 2009-02-07 17:59 »
Ja jag ligger då efter märker jag. För jag trodde det fortfarande var så att mandelmassa bestod till största delen av mandel.  :(

När jag gör semlor brukar jag göra mandelmassa själv. Den smakar mer mandel än den köpta tycker jag. Och nu vet jag orsaken.  >:(
Det gör inget om det är enkelt.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #11 skrivet: 2009-02-07 18:35 »
Du har trots allt inte helt koll på din uppgift om du kollar här.

Fram till år 2003 var det krav på att mandelmassa åtminstone till hälften måste bestå av just mandel. Men sedan dess är det enda kravet att mandelmassa innehåller mandel - mängden kan i princip vara hur liten som helst.

/rolf


Och om man fortfarande läser på förpackningen så står det exakt... :)
« Senast ändrad: 2009-02-08 10:10 av Anne »
Anne's Food - min matblogg

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #12 skrivet: 2009-02-07 18:53 »
OM man läser innehållsförteckningen ja. Bakmassa köper jag inte för jag vill ha mandel. Och hitintills har jag trott på ordet "mandelmassa". Men nu är det slut med det. Morr!
Det gör inget om det är enkelt.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #13 skrivet: 2009-02-07 20:43 »
Usch, vad mycket det bluffas! Borde kanske flytta mig till gnälltråden men detta är en viktig fråga.
Video meliora proboque deteriora sequor

valden

  • Gäst
SV: Marsipan å mandelmassa
« Svar #14 skrivet: 2011-06-30 12:11 »
Det finns en butik på vallingatan 14 i sthlm säljer dom mandelmassa som bara är gjord på mandel och socker! 50/50 och sen är den även valsad på spansk mandel!!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -