En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: koklag av fläsklägg som har stått framme, hälsorisker?  (läst 4501 gånger)

sverigeuturhisingen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
kokade fläsklägg igår och glömde ställa in kokspadet i kylen. har stått ute i 24 timmar. är det lugnt att använda ändå (tänkte mig något i stil med långkål eller så)? kokar självklart upp det och reducerar etc...

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
min magkänsla skulle inte chansa på det nu när det fortfarande är såpass varmt som det är i luften och koklagen innehåller såpass mkt fett och protein...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Likadant som alltid - lukta. Ofta luktar sådant som stått framme så länge inte gott. Jag glömde köttsoppa framme och det luktar förfärligt efter ett dygn.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Hmm kan man verkligen lita på näsan för att avgöra om mat som stått framme är farlig eller ej? Jag skulle nog inte göra det.

Fast nu borde väl i och för sig kokspad (som ju kokats) vara tämligen bakteriefritt förutsatt att den som hanterat det haft god hygien. Har man däremot råkat få i nån otrevlig bakterie från sina händer så kan den nog ha hunnit växa till rätt rejält på ett dygn.
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
Håller med Ena jag hade inte heller chansat,tanke på klimatförändringar så bör väl den välkända rötmånaden förlängas eller?
Mums blev sugen på fläsklägg nu ;D vad hade du för gott i lagen?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Jag säger inte att jag hade ätit - utan det som stått framme luktar illa ganska fort och blir dåligt fort vilket leder till att man inte äter det eller hur?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
När mina kollegor biologilärarna ska odla bakterier, så gör de det ofta i buljong som kokts på köttfärs. I proffessionella kök gäller att mat som ska kylas, ska ha en temperatur av högst åtta grader efter högst fyra timmar.

Jag hade inte använt buljongen.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Jo buljongen är säkert en jättefin näringslösning för bakterier men dina kollegor tillsätter väl bakterier där med flit? Är den "ren" så finns där ju inget som kan växa. (Om den nu kan vara så ren?)

AnnaMaria: Jo ofta så lukter ju det som är otjänligt illa men jag ville bara poängtera att det kanske inte är alldeles säkert att det är just luktande bakterier som vuxit. Egentligen finns det väl fyra fall:
1) Maten luktar illa och är otjänlig
2) Maten luktar illa men är inte otjänlig
3) Maten luktar gott och är otjänlig
4) Maten luktar gott och är tjänlig

Och i det fjärde fallet är det ju synd att slänga fullt ätliga matvaror. Man skulle haft något enkelt test man kunde göra... fast visst, allt sunt förnuft säger väl att man ska hälla buljong som stått framme ett dygn i slasken.
Den som inte frågar får inga svar.

sverigeuturhisingen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
jag slängde skiten. tråkigt, för jag var sjukt sugen på långkål!

ps, det var en tråkig men god spad - lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar... tror det var allt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -