En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Rimmat fläsk på många sätt  (läst 23611 gånger)

Nilsson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
Rimmat fläsk på många sätt
« skrivet: 2008-11-02 17:49 »
Hej alla glada.
Tänkte passa på att be om hjälp gällande min största kulinariska betongsugga just nu: Rimmning av fläsk.

När jag skriver fläsk menar jag nästintill uteslutande vildsvin eftersom det råkar vara det som finns till hands...
Problemet består i att jag med stor framgång rimmat det mesta för rökning, rimmat skinkor som sedan ugnsbakats, rimmat lägg och smakat av med rotmos och så vidare, MEN;

Rimmat sidfläsk blir aldrig bra som stekfläsk. Jag har provat olika lag med 10 del salt, ägget som flyter/sjunker, salpeter och inte, och så vidare...
Visst, en starkt rimmad sida blir kalas i röken men en svagt rimmad sida som stekfläsk blir antingen som om den inte ens sett saltkaret eller så får den amerikafläsk att smaka "sött".
Det verkar som att den varierande fetthalten i sidorna är en parameter för hur salt fläsket sedan smakar efter rimningen. Vissa svin har ju markant fetare sida än andra, men om man tittar i affären på färdigrimmad sida så förefaller fetthalten vara den samma nästan hela tiden... Jag kanske missat något där...

Någon som sitter på ett fint tips på hur jag ska rimma mitt sidfläsk för att kunna svänga till det med lite potatis och kanske lite bönor?

-->Nilsson
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #1 skrivet: 2013-03-29 15:56 »
Hej.
Jag brukar köpa färdigskivat stekfläsk och lägger det i saltlake ca: 1timma.
Det tycker jag blir lagom salt.
Jag har endast 5% salt i min saltlake men det är givetvis en smaksak.
Steker sedan med en gång och äter med goda tillbehör.
Med vänlig hälsning
Mohedakocken
Mohedakocken

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #2 skrivet: 2013-03-30 07:16 »
Jag förstår inte riktigt vad det är ni skriver om  ???

en svagt rimmad sida som stekfläsk blir antingen som om den inte ens sett saltkaret eller så får den amerikafläsk att smaka "sött"

Varför inte bara rimma den lite mer då?Vad är problemet?

Jag brukar köpa färdigskivat stekfläsk och lägger det i saltlake ca: 1timma

Köper du färskt eller rimmat fläsk? Om det är rimmat, är det inte enklare att bara salta lite på det när man steker det? Om det är färskt; VAR hittar du det? Här i Göteborgstrakten finns inte det färdigskivat  :(

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #3 skrivet: 2013-03-30 15:06 »
Ok. Det är tydligen olika benämningar på fläsket hos handlarna.
I butikerna här är det som heter stekfläsk skivat fläsk som är färskt och inte rimmat eller saltat.
Det andra fläsket heter rimmat stekfläsk och är ganska hårt saltat i våra butiker.

Så jag använder skivat orimmat fläsk som jag rimsaltar själv för att få mitt stekfläsk lagom salt.
Med vänlig hälsning
Mohedakocken
Mohedakocken

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #4 skrivet: 2013-03-31 08:55 »
Lyckliga människa :) här är det nästan omöjligt att få tag på orimmat fläsk. Det blir en utflykt till Birgers Chark i Lerum då o då
 
Kan man inte gå andra vägen också för att få lagom salt fläsk; lägga det rimmade fläsket i blöt en timme? Det brukar fungera för bacon o borde göra det för fläsk också.Har du testat nån gång?

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #5 skrivet: 2013-03-31 11:52 »
Att lägga saltat fläsk och annat kött i vatten för att minska salt mängd och salt smak brukar man alltig göra.
Det är den metod som man alltid använder om något har blivit för salt och så har man gjort i århundraden.
Jag röker många charkprodukter för eget bruk och använder mycket saltlag.
(Saltlake 10% salt).
Köttet ligger oftast i saltlake i många dygn för att bli genomsaltat.
Sedan lägger jag köttet i rent vatten ett par timmar för att inte få ytan på det rökta köttet att smaka salt utan få en genomgående god smak.
Men om det gäller färdigrimmat fläsk så vet jag faktiskt inte om det blir bra.
Det butiksrimmade kan innehålla annat än salt.
Prov med ett par bitar butiksrimmat fläsk i vatten i kylen i en timma och se vad du tycker.
Jag brukar krydda mitt stekfläsk med en blandning av vit och kryddpepper ifrån peppar kvar eller mortel.
Ganska ordentligt med peppar.
När du rimmar själv kommer ditt kött att bli gått på färgen när du steket det om du inte använder nitritsalt när du rimmar.
Nitritsaltet ger den färg som ditt butiksrimmade fläsk har.

Med vänlig hälsning
Mohedakocken
Mohedakocken

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #6 skrivet: 2013-04-01 10:24 »
Prov med ett par bitar butiksrimmat fläsk i vatten i kylen i en timma och se vad du tycker
Jag har provat med bacon o det fungerar så tillvida att köttet blir mindre salt MEN inte helt osalt. Du skrev om osaltat stekfläsk i paket; vilket firma är det som gör det, jag kanske kan jaga upp detta fläsket här någonstans?

När du rimmar själv kommer ditt kött att bli gått på färgen när du steket det om du inte använder nitritsalt när du rimmar.
Nitritsaltet ger den färg som ditt butiksrimmade fläsk har.
Jag tar smällen med grått kött ;D Jag använder inte nitritsalt längre i saltlake, ju färre tillsatser desto bättre.

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #7 skrivet: 2013-04-01 12:03 »
Jag har provat med bacon o det fungerar så tillvida att köttet blir mindre salt MEN inte helt osalt.

Givetvis blir saltade köttvaror inte osaltade när man lägger dem i rent vatten. Man lägger saltade köttvaror i rent vatten för att minska saltmängden i köttvaror som är för salta. När jag var barn använde man fortfarande fläsk som saltades i stora träkar.
Detta gjorde man för att konservera fläsket.
Man dränkte fläskbitarna i grovsalt. Detta fläsk var enormt salt och omöjligt att äta.
När man sedan skulle använda fläsket för matlagning låg fläsket i rent vatten flera dagar för att minska saltmängden så att fläsket gick att använda i matlagningen.
Vi hade också frysbox men många på den tiden tyckte att smaken blev bättre om man använde saltat fläsk i rätter som gjordes med buljong t.ex ärtsoppa.
Mohedakocken

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #8 skrivet: 2013-04-01 12:05 »
Du skrev om osaltat stekfläsk i paket; vilket firma är det som gör det, jag kanske kan jaga upp detta fläsket här någonstans?

Vanligt osaltat stekfläsk finns i min lokala ICA butik.
Mohedakocken

Mohedakocken

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 19
  • Matkreatör
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #9 skrivet: 2013-04-01 12:12 »
Jag tar smällen med grått kött ;D Jag använder inte nitritsalt längre i saltlake, ju färre tillsatser desto bättre.
Jag använder endast nitritsalt när jag gör egen korv, salami och liknande.
Dvs. när jag använder malet kött. När man gör egna korvar osv. måste dessa hängas för att torka  en eller flera dagar.
Detta för att det kan finnas en viss risk för botulism.
Annars använder jag inte nitritsalt eller onödiga tillsatser.
Att inte använda onödiga tillsatser är liksom vitsen med att göra egna charkvaror.
Mohedakocken

Bengt röker

  • Gäst
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #10 skrivet: 2016-06-18 09:56 »
Jag har rökt sex kilo sidfläsk, skivat till bacon, vacuumpackat o stoppat i frysen.
Köpte rimmat sidfläsk av vår duktiga charkbutik. Tror dock att det blev något missförstånd eller fel vid deras rimning, för nu är det ingen smak alls på baconet. Har gjort det flera gånger tidigare med bra resultat.
Skulle jag kunna rimma det skivade baconet i efterhand? Hur stark lake och hur länge tror ni?

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 420
    • Visa profil
SV: Rimmat fläsk på många sätt
« Svar #11 skrivet: 2016-06-19 09:40 »
Jag tror att du får en rätt slabbig bacon om du rimmar den en gång till, men du kan ju alltid prova att torrsalta baconen innan du steker det.
Du får prova med ett paket. Det är väl annars inte så lyckat att tina och frysa kött utan tillagning.


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -