En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Gelesocker  (läst 21839 gånger)

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
Gelesocker
« skrivet: 2008-11-05 22:45 »
Köpte Kvällsposten idag och då fick man första boken av Mat från hela världen på köpet (Italien).Där var ett recept på
citronpannacotta och där skulle inte vara något gelatin utan något som kallas gelesocker multi  ???
Någon som vet vad det är och var man kan köpa det?

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Gelesocker
« Svar #1 skrivet: 2008-11-05 23:02 »
det är en relativt ny produkt från DanSucker som finns att köpa i stort sett vilken affär som helst... kolla i sockerhyllan så står den där jämte syltsocker och andra socker sorter.
ÄR jättelätt att föra pannacotta med det sockret enligt mina barn :) själv gör jag som jag brukar, svårt att lära gamla hundar sitta ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #2 skrivet: 2008-11-05 23:38 »
Tack Ena
Har faktiskt aldrig hört det om det för,skönt och slippa gelatin ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Gelesocker
« Svar #3 skrivet: 2008-11-06 08:28 »
Vad är det gelesocker innehåller så man slipper gelatin?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Gelesocker
« Svar #4 skrivet: 2008-11-06 09:59 »
Gelesockret innehåller vegetabiliska geleringsmedel, enligt hemsidan..  Men man slipper ju mecka med gelatin separat, blöta upp gelatinblad, röra ner dem i varm vätska osv. (Vilket jag förvisso inte tycker är jättejobbigt, men jag har inte testat gelesockret..)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Gelesocker
« Svar #5 skrivet: 2008-11-06 10:29 »
Ah vegetabiliska, det är ju jättebra om man av nån anledning inte vill äta djur och jo gelatinblad är lite småmeckigt. Fast ibland framställs tyvärr vegetabiliska saker på skumma sätt, vad innehåller vegetabiliska geleringsmedel och hur framställs de?
Den som inte frågar får inga svar.

lillamatbloggen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 17
    • Visa profil
    • lillaMATbloggen
SV: Gelesocker
« Svar #6 skrivet: 2009-01-10 21:04 »
Har hittat ingredienserna :

370 g socker, geleringsmedel (karragenan, fruktkärnmjöl)    E407

Gör en sökning på "karragenan", gör det ni med det är inte positiva sökresultat.

Det står att man kan få cancer av det, magsår, det används till tandkräm också, det är en massa andra negativa saker också.

KRAV har tydligen godkänt det. Det verkar lite konstigt tycker jag. :'(
lillaMATbloggen

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #7 skrivet: 2009-01-10 21:43 »
Men vänta nu, det är ju det som flera mejerier häller i vispgrädden i förpackningar med skrivlock, den 36%-iga grädden. Låter ju inte bra alls.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #8 skrivet: 2009-01-10 21:54 »
Jag var ju förstås tvungen att köpa gelésocker för några månader sedan. (är ju våldsamt förtjust i syltsockret). Gelésockret står kvar i skåpet - vad ska jag göra med det? Pannacotta-recept någon?

AntonL

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #9 skrivet: 2009-01-11 02:46 »
Har hittat ingredienserna :

370 g socker, geleringsmedel (karragenan, fruktkärnmjöl)    E407

Gör en sökning på "karragenan", gör det ni med det är inte positiva sökresultat.

Det står att man kan få cancer av det, magsår, det används till tandkräm också, det är en massa andra negativa saker också.

KRAV har tydligen godkänt det. Det verkar lite konstigt tycker jag. :'(


Karragenan verkar inte vara alltför hotfullt :)

Karragenan (E 407)
     
Framställs av en rödalg ur gruppen Rhodophyceace. Efter att algen tvättats soltorkas den. Karragenan säljs som ett vitt, gult eller genomskinligt pulver. Är nästintill luktlöst. En blandning av karragenan och vatten bildar gelé. 1 ml (1 gram) karragenan räcker för att göra 2 dl vatten trögflytande. Ämnet används ofta i tvål, krämer, lotions och schampo.

Läs mer om rödalger här: http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodophyta

... och jämför med: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin

lillamatbloggen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 17
    • Visa profil
    • lillaMATbloggen
SV: Gelesocker
« Svar #10 skrivet: 2009-01-11 12:33 »
Det står på många ställen att den har visat sig vara cancerframkallande i djurförsök.
Ska man få objektiv iformation måste man ju läsa mer än wikipedia,
då det är privata enskilda personer som skriver vad de vet där..eller har jag fel?

Här står det om djurförsöken

 http://www.shenet.se/ravaror/karragen.html

Enligt många är ju inte helle monoglutamat farligt .
Ändå är den förbjuden i tex Norge och Findus tar bort det i alla sin mat.
« Senast ändrad: 2009-01-11 13:34 av lillamatbloggen »
lillaMATbloggen

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #11 skrivet: 2009-01-11 16:42 »
Smidigt kanske men det är viktigt att använda rätt mängd gelésocker. Man förlorar m a o möjligheten att variera sötman på puddingen t ex beroende på vad man serverar till. Varför framställs gelatin som svårt att hantera? Definitivt inte knepigt i panna cotta! 
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #12 skrivet: 2009-01-11 16:44 »
Nej jag tyckler inte heller det är krångligt med gelatin men däremot så har jag en skada - att alltid prova nya produkter. Allt från gelésocker till nya kryddor eller vad det nu kan vara.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #13 skrivet: 2009-01-11 16:53 »
Nej jag tyckler inte heller det är krångligt med gelatin men däremot så har jag en skada - att alltid prova nya produkter. Allt från gelésocker till nya kryddor eller vad det nu kan vara.
Ska vi bilda stödgrupp? Har länge lidit av denna åkomma ;)
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4441
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #14 skrivet: 2009-01-11 17:37 »
Jag gjorde Dansukkers Påskpannacotta förra året. Själva pannacottan med citron var ok men ananasgelén ovanpå var för söt. Där saknade man verkligen möjligheten att reglera sötman.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Gelesocker
« Svar #15 skrivet: 2009-01-11 20:31 »
Okej får kolla deras hemsida. Kanske ska leta efter en sida för Anonyma produktinköpister också?  ;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -