En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Lutfisk  (läst 15203 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Lutfisk
« skrivet: 2008-11-15 18:15 »
Så här med  alla förberedelser inför julen: Hur många av er lutar egen lutfisk?
Själv är jag uppvuxen med att äta hemlutad Sej. Den blev fast och fin i köttet ;D
Jag har aldrig lutat själv, det luktar rätt illa, men den köpta plasket är ju inte god. Den smakar inget!
Det skulle vara roligt att prova, har lite tid att fundera innan Anna-dagen.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #1 skrivet: 2008-11-15 18:26 »
Var köper man torkad lutfisk (heter det så)?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #2 skrivet: 2008-11-16 10:55 »
Det brukade förr finnas i nästan varje mataffär, annars hos fiskhandlaren.
Nuförtiden har jag bara sett Långa och inte Sej, och bara hos någon enstaka affär.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #3 skrivet: 2008-11-25 18:02 »
Nu har jag kollat lite, lokala fiskhandlaren får in lite fisk.
Då till frågor som jag hoppas någon kan svara på.
Kärlet måste vara av porslin, rostfritt, emaljerat eller  av etenplast.
Det måste ju rymma  10 -20 liter.
Sen används hushållssoda och släckt kalk.
Etenplast , är det sån som det står PE på typ murbrukshinkar? Såg att det stod PEHD, eller PELD.
Kan det funka? Var får jag tag på lite släckt kalk ( 250gr) ?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #4 skrivet: 2008-12-06 10:29 »
Är du redo med din lutfisk bryggens? På tisdag är det Anna-dagen!

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #5 skrivet: 2008-12-06 10:33 »
Har allting hemma , men kanske tjuvstartar med den i morgon.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #6 skrivet: 2008-12-06 11:21 »
Ska du använda murbrukshink? Var hittade du släckt kalk?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #7 skrivet: 2008-12-06 11:48 »
Ingen murbrukshink, fick ingen klarhet om den var användbar, frågade min far vad han använde i alla dessa år som vi fick hemlutad fisk.
Fick då svaret : en galvad balja, och en sån har jag.
Sen hittade jag soda + kalk färdigpackat för lutning på COOP.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #8 skrivet: 2008-12-06 15:20 »
Ja du verkar ju rustad till tänderna ;D
Jag såg min pappa luta fisk i många år men la aldrig detaljerna på minnet. Kan du inte berätta lite om hur du gör?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #9 skrivet: 2008-12-06 15:34 »
Jag skulle gärna äta hemlutad fisk på min namnsdag....med vit sås med smörklickar i åååhhhh.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #10 skrivet: 2008-12-07 13:05 »
Dåså, nu har fisken kommit i blöt.Skall ligga i 5 - 6 dagar, vattenbyte varje dag.
Det var en hård rackare, fick lov att använda sticksågen för att få isär den.
Det är förresten en gråsej på ca 670 gram, kilopris 400kr.
ttt

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #11 skrivet: 2008-12-07 16:15 »
Oj, 400:-/kg :o Hoppas den sväller duktigt.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #12 skrivet: 2008-12-28 16:52 »
OK! Den svällde duktigt,blev riktigt bra.
Bifogad bild gör inte fisken rättvisa, den är mycket vitare i köttet.
ttt.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #13 skrivet: 2008-12-29 11:17 »
Den ser GOD ut, inte alls den där flockiga slemfisken som jag brukar köpa i en aluminiumlåda :-\
Vad hade du till den? Sedvanliga tillbehör eller nån liten överraskning?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #14 skrivet: 2010-12-09 19:08 »
Blev ingen lutning förra året, men nu är fisken i blöt! På Anna dagen som brukligt är.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #15 skrivet: 2010-12-10 11:52 »
Gör du exakt likadant som förra gången eller har du kommit på något förbättringsknep?

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Lutfisk
« Svar #16 skrivet: 2010-12-10 17:42 »
Jag gör som förra gången, det finns inget annat sätt, mig veterligt.
Och det blev riktigt bra.
Om man tänker lutfisk så dom som bara får uppleva dessa sladdriga stycken som finns i färdiga i butiken,  har missat något.

matlagarn

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 15
    • Visa profil
    • min hemsida
SV: Lutfisk
« Svar #17 skrivet: 2010-12-23 12:04 »
Jag köpte torkad lutfisk på Kobergs julmarknad. Skall bli mums att äta på nyårsafton!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -