En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Varför ständigt olivolja??  (läst 11778 gånger)

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
Varför ständigt olivolja??
« skrivet: 2008-11-23 16:30 »
I program efter program, både på svensk TV och utländska matprogram så steker och friterar man i olivolja.

Det finns i stort sett ingen annan typ av olja idag i samband med matlagning trots att vår inhemska rapsolja (och många andra) är så mycket bättre på i stort sett alla punkter.

Min fråga (som i övrigt ingår i tävlingen) är således: "Kan någon förklara det här fenomenet?"

mvh,
Paul

Alan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #1 skrivet: 2008-11-23 19:30 »
Trenden såklart och det ständiga snacket om hur nyttig den är. Visst, jag steker ibland i olivolja men inte ofta. Det blir mest om jag ska fräsa lite lök/vitlök eller något grönt. Annars kör jag alltid med rapsolja.

Fick av en teppanyakikock på Yasuragi höra att de använder en blandning av oliv-, sesam- och rapsolja. De två första för att de tillsammans ger en fin smak och den sista för dess värmebeständighet. Jag har dock ej testat att göra egen blandning...än :-)

Yoghurt

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #2 skrivet: 2008-11-23 19:45 »
Jag gissar vilt att man försöker få den goda smaken från olivoljan till det man steker. Tyvärr finns det väl ingen olja som är sämre att steka i än olivolja pga att den verkligen inte tål några höga temperaturer alls. Personligen gillar jag inte smaken heller när man stekt i den så jag har inga problem att låta blir ;) Men förklara fenomenet kan jag nog tyvärr inte...

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #3 skrivet: 2008-11-23 20:06 »
Stekt olivolja är verkligen ingen hit...föredrar rapsolja när det gäller att steka i...

Föredrar nog rapsolja till det mesta ;) känns mer svenskt och den kallpressade är ju lika god som olivolja till dressingar osv....
man kan prova allt -minst en gång!!;)

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #4 skrivet: 2008-11-23 22:42 »
Precis. Vad jag vet så har rapsolja väldigt låg sotningsgräns. Redan vid 130 grader börjar smaken förändras och ju högre den är desto mer utpräglad oangenäm är smaken.

Det finns förståss varmpressad olivolja som är bättre lämpad än den ständigt förekommande Extra Jungfruliga oljan, men även den lider av bismak jämfört med andra oljor såsom solrosolja, rapsolja (varmpressad), majsolja och jordnötsolja. Observera att den kallpressade rapsoljan har också en svag specifik smak, dock långt ifrån i samma kaliber som olivoljan. Dessutom är sotningsgränsen avsevärt högre.

Så frågan kvarstår, hur kan den svenska befolkningen gå på myten med olivolja när man sitter på en sådan "guldklimp" som rapsolja? Och hur kommer det sig att vi inte ser mer reklam för denna olja?? Var gör de svenska tillverkarna? De lyser med sin frånvaro och låter medelhavsländerna kamma hem storvinsten :(.

~Paul~

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #5 skrivet: 2008-11-24 08:03 »
Jag tror att gemene man inte skiljer på olika sorters oljor. Vi sitter o tittar på hur alla TV-kockar slaskar över "lite god olivolja" över allting, vi köper en sån olja o den har vi till dödagar, till allting. Skygglappar på för andra sorter: "Jag har ju redan olja"

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #6 skrivet: 2008-11-24 08:59 »
Frågan kan också vara om man ska steka i någon smakrik olja över huvud taget på hög värme?
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #7 skrivet: 2008-11-24 09:07 »
Jag tror att gemene man inte skiljer på olika sorters oljor. Vi sitter o tittar på hur alla TV-kockar slaskar över "lite god olivolja" över allting, vi köper en sån olja o den har vi till dödagar, till allting. Skygglappar på för andra sorter: "Jag har ju redan olja"
Hm, så kan det tyvärr vara. Synd i så fall att ingen av de svenska stjärnkockarna har lust att bryta trenden :(.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #8 skrivet: 2008-11-24 09:10 »
Frågan kan också vara om man ska steka i någon smakrik olja över huvud taget på hög värme?
Det är förståss en personlig preferens. Personligen anser jag inte det. För min del bör oljan vara så neutral som det någonsin går. Smaken fixar jag på annat sätt. Faktum är att om man verkligen vill att köttet skall smaka som oljan, så kan man strila över den efter tillagningens slut. Resultatet blir då avsevärt bättre.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #9 skrivet: 2008-11-24 09:23 »
Ja stekning handlar egentligen inte om att tillföra smak i förstahand utan yta, eller hur? För mig räcker det med att oljan/ fettet fyller funktionen som "supraledare" av värmen i tex stekpannan och ger råvaran den färg jag vill ha. Smaken är ett annat kapitel så att säga...

Däremot använder jag rapsolja, olivolja och en hel del andra oljor för smaksättning i dressingar, smaksatta oljor/ flyktiga marinader/ overglaze (haha...stod med Andreas Hedlund i Rationalmontern och körde a' la carte och han envisades med det uttrycket...- ger du mig overglazen? - va?, - overglazen, där, overglazen ta den!, - ursäkta Andreas menar du örtoljan?, - ja just det; overglazen! - ok, här har du örtoljan...hehe...vi körde med det över ett år efter den händelsen...)...mm...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #10 skrivet: 2008-11-24 10:27 »
Ja stekning handlar egentligen inte om att tillföra smak i förstahand utan yta, eller hur? För mig räcker det med att oljan/ fettet fyller funktionen som "supraledare" av värmen i tex stekpannan och ger råvaran den färg jag vill ha. Smaken är ett annat kapitel så att säga...

Däremot använder jag rapsolja, olivolja och en hel del andra oljor för smaksättning i dressingar, smaksatta oljor/ flyktiga marinader/ overglaze (haha...stod med Andreas Hedlund i Rationalmontern och körde a' la carte och han envisades med det uttrycket...- ger du mig overglazen? - va?, - overglazen, där, overglazen ta den!, - ursäkta Andreas menar du örtoljan?, - ja just det; overglazen! - ok, här har du örtoljan...hehe...vi körde med det över ett år efter den händelsen...)...mm...
Haha, så kan det också heta.

Daddy-T

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 32
    • Visa profil
    • Ostbloggen
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #11 skrivet: 2008-11-24 10:48 »
Är det bara jag som föredrar att steka i smör?
Jag tycker det är svårt att se när det är rätt temperatur med olja och som sen stänker ner spisen. Skall det vara någon olja så föredrar jag också rapsolja.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #12 skrivet: 2008-11-24 11:28 »
Är det bara jag som föredrar att steka i smör?
Jag tycker det är svårt att se när det är rätt temperatur med olja och som sen stänker ner spisen. Skall det vara någon olja så föredrar jag också rapsolja.
Alltså visst, smörstekta kantareller, krutonger och bräserad bladspenat är kanon men tyvärr har smör ännu lägre sotningsgrad än olivoljan. Du kan således inte fritera eller hårdsteka sådant som tar längre tid på plattan utan att riskera att smöret blir en svart sothög med bitter eftersmak.

En variant är ju att blanda smör och olja.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #13 skrivet: 2008-11-24 16:54 »
Är det bara jag som föredrar att steka i smör?
Jag steker också i smör av samma anledningar; man "ser" temperaturen o det sprätter inte. Jag har aldrig stekt i olja, jag tycker inte det blir gott o vad är det som ska stekas så hårt att inte smör klarar av det? ???

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #14 skrivet: 2008-11-24 18:57 »
Jag steker också i smör av samma anledningar; man "ser" temperaturen o det sprätter inte. Jag har aldrig stekt i olja, jag tycker inte det blir gott o vad är det som ska stekas så hårt att inte smör klarar av det? ???
Det finns tillfällen då man måste steka hårt och ganska länge utan att stekgrunden förändras, t ex små tärningar av potatis i samband med pytt i panna, vissa köttsorter, pommes frites, mjölvända kotletter, Wienerschnitzlar osv.

Visst du kan köra med endast smör i samband med dessa ingredienser men resultatet blir inte optimalt. Du riskerar att få en mörk yta trots att kärnan inte är färdigstekt.

Man kan som sagt addera smör i slutet av tillganingen för att få den där fina smaken men tyvärr blir det inte bra att köra på enbart smör redan från början.

Mitt tips är således; testa en neutral olja nästa gång du friterar eller steker panerad mat ;).

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #15 skrivet: 2008-11-25 07:57 »
Ok, jag förstår, men eftersom jag aldrig friterar eller panerar har inte problemet uppstått för mig. Potatisen däremot tycker jag funkar fint med smör, beror kanske på hur välbrynt man vill ha den.

Ska jag köpa mer olja? Jag har ju en flaska. Olivolja ;)

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #16 skrivet: 2008-11-25 10:43 »
Ok, jag förstår, men eftersom jag aldrig friterar eller panerar har inte problemet uppstått för mig. Potatisen däremot tycker jag funkar fint med smör, beror kanske på hur välbrynt man vill ha den.

Ska jag köpa mer olja? Jag har ju en flaska. Olivolja ;)
Blir rejält förvånad. Friterar du aldrig?? Och panerar inte?

Alltså, jo. Personligen skulle jag vilja råda dig att inhandla någon annan typ av olja mer än olivolja. Testa nästa gång att steka din potatis i åtminstone hälften hälften ;).

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #17 skrivet: 2008-11-25 11:19 »
Friterar du aldrig?? Och panerar inte?
Förklaringen är rätt enkel; jag gillar helt enkelt inte olja som livsmedel. Jag tycker faktiskt att olja ser äckligt ut o att då sänka ner ett livsmedel i olja o fritera det får mig att må illa. Och lukten; bläää.
Men jag kan äta friterad mat när någon annan gjort den, någon annanstans ;D
Panera gör jag inte heller annat än att jag doppar skivor av njure i vetemjöl när de ska stekas. Vad måste man panera utom wienerschnitzlar?

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #18 skrivet: 2008-11-25 13:36 »
Förklaringen är rätt enkel; jag gillar helt enkelt inte olja som livsmedel. Jag tycker faktiskt att olja ser äckligt ut o att då sänka ner ett livsmedel i olja o fritera det får mig att må illa. Och lukten; bläää.
Men jag kan äta friterad mat när någon annan gjort den, någon annanstans ;D
Panera gör jag inte heller annat än att jag doppar skivor av njure i vetemjöl när de ska stekas. Vad måste man panera utom wienerschnitzlar?
Jag älskar din förklaring :). Vi tar det pö om pö.

Om du inte gillar smaken av olja, då förstår jag att du undviker den. Har du testat smält ister?

Njurar av ungnöt är kanongott när man doppar i mjöl, men man kan inte säga att du panerar.

Förutom Wienersclhnitzlar så kan man panera: Innan/ytterlår av nöt, bog av fläsk, kalvinnanlår/ytterlår, fläskkotletter (utan ben), skinksniltzlar, kycklingfilé, torsk och annan "vitfisk", svamp, grönsaker och t o m kokta ägg :).

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Varför ständigt olivolja??
« Svar #19 skrivet: 2008-11-25 16:48 »
Ister från gris o gås förekommer då o då i mitt kök. Men attan vad det stänker när man steker, man får ju nästan ha stekärmar ;D
Jag håller med om att jag inte panerar njuren; mjölet ska egentligen reda mjölken som jag häller på senare.
Det låter lite osannolikt med panerat ägg, hur gör man ???

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -