En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...  (läst 12422 gånger)

Nilsson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« skrivet: 2008-11-26 11:57 »
Julbord i all ära, men alla har vi väl en favorit, en familjetradition eller liknande som ni inte kan vara utan.
Posta den här!

Personligen kan jag inte vara utan tjocka revbensspjäll, brynta i pannan och stekta i ugnen kryddade med ingefära.  :D
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #1 skrivet: 2008-11-26 14:53 »
Som sprungen ur den bohuslänska genbanken kan jag inte klara en jul utan spickemakrill.

Har är rubbad tänker ni men jag vet bättre.

Spickemakrill är saltad höstmakrill som vi i min familj skivar i 10 mm tjocka skivor och äter som man äter ål.
Vitt bröd med smör till samt Apotekarnes julmust..........då e de jul!

/Tommy

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #2 skrivet: 2008-11-26 15:20 »
Det kan omöjligtvis bli jul med endast en maträtt!.. ;)

Dock är svampomelett en jättefavorit som jag inte skulle vara utan!
« Senast ändrad: 2008-11-26 15:26 av PerG »

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #3 skrivet: 2008-11-26 15:47 »
Jansons frestelse kan jag inte fira jul utan :) helst med både ansjovis o kalles kaviar i...och mkt grädde o lök....

men håller med PerG...det blir inte riktig jul med bara Janson ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #4 skrivet: 2008-11-26 17:10 »
Ett julbord med bara en rätt skulle onekligen se lite märkligt ut. Men en rätt som måste finnas på julbordet är skinka. Egentligen uppskattar jag t.ex. den inlagda sillen mer, men skinkan bara måste finnas där.

Så jag säger skinka.

AnnaE

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #5 skrivet: 2008-11-26 22:07 »
Det var ju väldigt svårt :-\ Lax eller havrekex!

Det får nog bli gravad lax.. Såå gott ;D

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #6 skrivet: 2008-11-26 23:10 »
Jag frågade familjen och det blev många rätter givetvis ;D men kom fram till:storebror tyckte skinka,lillebror tykte brune kartofller(små kokta potatisar som man vänder i socker och smör i en stekpanna) frugan har danskt påbrå så valet från hennes sida var ju inte svårt fläskesteg såklart,jag själv tycker janson är givet. Men det är tur att man inte måste välja en rätt till jul för där finns mycket man inte vill missa :P

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #7 skrivet: 2008-11-27 09:29 »
JULSKINKA!

Tommy, spickemakrill har blivit en internationell delikatess. En vän med bohuslänska rötter har fått en fransman i släkten. Vid diskussion om julfirande beslöts det: "Inga julklappar utom en spickemakrill till fransmannen" Antagligen skulle han inte komma om han inte fick denna nyupptäckta favorit ;D

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #8 skrivet: 2008-11-27 11:06 »
Oh hu ! Jag har verkligen inte många traditioner för julen men 3 saker vill jag inte vara utan: pappas Branteviks-sill, skinkan och Janssons frestelse. Måste jag välja så blir det den alldeles nyfixade skinkan, fortfarande varm på en julvörtsmacka.

Maskros

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
    • Speck! Speck!! Speck!!!
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #9 skrivet: 2008-12-02 18:12 »
Det har tagit mig ungefär 30 år att efterapa och fullända morfars hemliga köttbullsrecept, så det vore det sista som försvann från mitt julbord. Nu ska jag ägna dom följande 30 åren till att fullända brunkålen.
Skilled professional since 1979

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #10 skrivet: 2008-12-03 09:29 »
Man skulle inte kunna få se hur långt du kommit i brunkålsfinslipningen, förslagsvis i tråden Julmat-recept? Det är min favorit nr två, efter skinkan :D

Marie

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
    • www.svangrenofsweden.se
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #11 skrivet: 2008-12-03 15:36 »
Den frågan är svår men det måste nog bli tjocka revbensspjäll endast kryddade men ingefära och salt, mums ;D

macce

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 29
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #12 skrivet: 2008-12-05 10:58 »
Tja spontant säger jag utan vidare skinka - men vad vore julskinkan utan kålrotslådan. Ja och sen skall det vara rysk saltgurka (äkta vara, inte Felix imitation).
Grillsäsongen tar aldrig slut!

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #13 skrivet: 2008-12-05 15:58 »
Skinkknäcke (delikatessknäcke, skinka, sötstark senap)

syntetica

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 92
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #14 skrivet: 2008-12-16 21:38 »
julskinkan eller pappas rökta lax! det är ett måste. och leverlåda såklart :D

kardemummagumma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
  • Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vem DU är
    • Visa profil
    • Kardemumma Gumman
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #15 skrivet: 2008-12-16 22:27 »
Oj va svårt! Men skulle nog säga stekta älgfilén eller laxen!

Igk

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 28
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #16 skrivet: 2008-12-17 13:24 »
Utan grönkål och dopp i grytan blir det ingen jul..    :-\

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #17 skrivet: 2009-01-06 17:49 »
Svårt att välja mellan rödkål och brysselkål... Snälla ni som känner mig; bjud inte på fd frusen brysselkål! Tar nog rödkål!
Video meliora proboque deteriora sequor

MammaMia

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
    • Maries familjemat
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #18 skrivet: 2009-02-10 12:42 »
Vad glad jag blir över att höra att PerG också har svampomelett på julbordet. Det är min absoluta favorit och det skulle inte bli någon jul utan den. Görs som en vanlig ugnsomelett och så en tjock och krämig svampstuvning till det. Mmmm....

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Om du bara fick göra 1 rätt till jul...
« Svar #19 skrivet: 2009-02-10 19:37 »
Svampomelett hos oss också. Likaså till påsk och midsommar.
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -