En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Julmat - recept  (läst 14354 gånger)

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
Julmat - recept
« skrivet: 2008-11-27 14:00 »
Gjorde idag en liten variation på våra traditionella små kroppkakor till julbordet! Nämligen saffranskroppkakor! Nu ligger de i frysen och väntar på Julafton...

http://kryddburken.wordpress.com/2008/11/27/saffranskroppkakor/

Lägg gärna in era julrecept i denna tråd!


Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #1 skrivet: 2008-11-28 07:51 »
Gjorde en sensation här om dagen!

Jag köpte en mindre pigghamskinka och kokte den i Nils Oscars Rökporter. Milda makter vad gott det blev!

Jag lade skinkan i en kastrull och slog på ölet men det räckte inte för att täcka så jag slog på lite vatten.
I med ett par morötter i bitar och en gul lök i bitar samt 10 vitpepparkorn och 10 kryddpepparkorn.
Salte efter behag och kokade,

En helt fantastisk smak utan konstigheter. Jag kan verkligen rekommendera detta.

/Tommy

Nilsson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #2 skrivet: 2008-11-28 12:57 »
Jag äter mycket skinka kring Jul, men jag är inte alls förtjust i rökt skinka. Som barn gjorde alltid min mor julskinka i ugnen, inbakad i en rågdeg, som vi gjorde i form av en gris. Degens undersida lossnar och man kan använda toppen som "skinklock". Detta är något jag kan rekommendera vart att prova, bara ugnsbaka skinkan som om det vore med folie men gör en torrare rågdeg istället, och pensla den med ägg.
Receptet kom en gång i tiden från Hirams kokböcker om jag inte minns fel.
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #3 skrivet: 2008-11-29 17:21 »
Brukar ni griljera den som vanligt?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #4 skrivet: 2008-11-30 10:27 »
Jag köpte en mindre pigghamskinka och kokte den i Nils Oscars Rökporter
Undrar om man kan göra likadant med tjocka revbensspjäll? BBQ light ;D

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #5 skrivet: 2008-12-02 13:18 »
Självklart kan du koka revben.
Ha med lite andra goda kryddor som funkar ihop t.ex. ingefära, apelsin mm.

Smaken av rökportern var inte dominant utan harmonierade fint med skinksmaken och då denna ölen inte är besk, slipper man sura humletoner som blir fallet om du tar en beskare öltyp.

Jag känner bryggmästaren på Nils Oscar väldigt väl men har inte delgivit honom mina rön ännu.
Han gör även en kaffestout och lite andra roliga öl. Vi får väl se vad som händer i vinter.

/Tommy

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #6 skrivet: 2008-12-04 08:35 »
Vi ska lägga in roliga julrecept som Li(?) frågade om i början.
Här är en enkel men mycket uppskattad rätt som är lätt att få till.

Nubbesill

0,5 - 1 dl Gräddfil
1,5 dl Majonnäs
4 msk Kaviar
1 Liten rödlök, finhackad
0,5 dl Purjolök, finhackad
0,5 dl Dill, finhackad

Blanda alla ingredienser ovan och tillsätt:

1-1,5 Matjessillfilé, avsköljd och skuren i småbitar
5 st Kalla, kokta potatisar i småbitar

Garnera med hackat, hårdkokt ägg och finhackad persilja

Är ni många, dubbla receptet.

/Tommy

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #7 skrivet: 2008-12-05 16:08 »
Tommy: är det av typen kalles kaviar du menar eller romkaviar? Det låter väldigt gott!

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #8 skrivet: 2008-12-05 22:30 »
Det är vanlig Kalles kaviar och det blir sketgott utan krusiduller!

Visst är det kul när något är enkelt och det blir gott?
Jag är ingen världsmästare på något men glad som f..n!

/Tommy

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #9 skrivet: 2008-12-06 10:23 »
Så här gör jag brunkål, ett måste till skinkan på julen men även gångbart resten av året tillsammans med kokt bratwurst eller som soppa med frikadeller.
BRUNKÅL:
Skär ett litet vitkålshuvud i småbitar. Bryn bitarna i stekpanna (i Bregott) riktigt ordentligt; det ska nästan vara svarta kanter på kålbitarna. För att lyckas med det får du steka kålen i omgångar. Lägg över den brynta kålen i en kastrull. Häll på vatten till 1/3 av kastrullen o lägg i ordentligt med grönsaksbuljong (gärna Knorrs ekologiska) + några varv med kryddpepparkvarnen. Koka tills kålen är mjuk. En timme?
Jag har inte i någon sirap längre, det blir gott ändå.

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #10 skrivet: 2008-12-06 12:39 »
Släkten är från norra Bohuslän och där gör man julmat på sitt lilla enkla sätt.

Bohuslänsk bondsylta

En bit färskt osaltat fläsk med svål ca 15 x 15 cm eller mer lägges i kallt vatten över natten.
Tag upp fläsket och koka det i lättsaltat vatten ca 1 tim/kg. Skumma av allt klegg som flyter upp.

Under tiden kokar du upp en saltlag på:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
2 tsk socker
5-8 kryddpepparkorn
2-3 kryddnejlikor

Låt lagen svalna och lägg det kokta, kylda fläsket i lagen.
Låt allt stå och dra i 3-4 dygn.

Detta är världens godaste sylta, skuren i skivor på bröd med lite grov, sötstark senap på.

/Tommy

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #11 skrivet: 2008-12-06 15:23 »
Låter gott!
Varför ska fläsket ligga i kallt vatten natten innan man kokar det?

Tommy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #12 skrivet: 2008-12-06 15:55 »
Jag tror det drar ur blod och sådant. Di gamle bara gjorde så, varför vet inte jag!

/Tommy

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #13 skrivet: 2008-12-19 09:44 »
Inget recept men en idé; skulle man inte kunna äta bläckfisk som lutfisk? Påminner inte de rätterna lite, lite grann om varandra? Mannen avskyr lutfisk o jag gillar mest tillbehören. Men om man till välkokt bläckfisk serverar potatis, vit sås, ärtor o kryddpeppar? Det skulle väl gå?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #14 skrivet: 2008-12-19 13:22 »
Absolut - jag fick det på julinspirerad buffé härom helgen! Inte med vit sås men ändå.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Julmat - recept
« Svar #15 skrivet: 2012-12-13 10:14 »
För att variera julens köttbullar gjorde jag fiskköttbullar igår.

Fiskköttbullar c:a 65 st
500 g tilapiafilé
500 g fläskfärs
2 st scharlottenlökar
1,5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm v.p

Fräs den hackade löken genomskinlig. Kör fisk, lök, grädde o kryddor i matberedaren till fin färs. Tillsätt fläskfärsen. Forma till bullar som steks i smör.
Kokt potatis o en kall citron- o dillsås är gott till om man inte vill ställa dom på julbordet.


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -