En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: EKA Christer Lingström  (läst 12471 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
EKA Christer Lingström
« skrivet: 2008-12-05 11:44 »
När julen står för dörren drunknar man nästan i alla reklamblad. I ett av dem från kedjan Electrolux Home såg jag en knivserie jag inte sett förut, "EKA CHRISTER LINGSTRÖM Svensktillverkade knivar utöver det vanliga med tilltalande design och en perfekt avväg balans. Framtagen i samarbete med Christer Lingström som driver Edsbacka krog i Sollentuna."

Tycker handtagen såg ut som om de skulle kunna vara sköna att hålla i. Någon som känt på dessa knivar eller som har nån uppfattning om vad de kan tänkas hålla för kvalitet?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #1 skrivet: 2008-12-05 18:41 »
Det är inget fel materialmässigt sett. Men.....

1. Tyvärr är denna serie våldsamt dyr jämfört med konkurrenterna. För samma pengar som den stora kockkkniven kan man få en damaskerad Hattori i VG-10 stål plus en hel drös andra knivar som sopar golvet med Christer Lingströms knivar.

2. Den stora kockkniven (och den längsta) är endast 210 mm lång, vilket av den största majoriteten måste uppfattas som väldigt kort i samband med kockknivar.

~Paul~

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #2 skrivet: 2008-12-17 12:59 »
En restaurangkock kanske behöver längre kniv, men är det egentligen inte väldigt sällan man behöver nåt längre i hemmet? Jag får inte riktigt intrycket av att den här serien riktar sig till proffs, men jag kanske har fel.

Ang. "För samma pengar som den stora kockkkniven kan man få en damaskerad Hattori i VG-10 stål plus en hel drös andra knivar som sopar golvet", kan de köpas till de pengarna i Sverige eller menar du ifall man beställer utomlands från ex. JCK?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #3 skrivet: 2009-02-05 11:33 »
Hmm...hur Paul hittar en Hattori för samma peng är något som förbryllar mig också =) Sist jag kollade låg priset runt 130$...och frakten från Japan lär inte vara gratis heller.

Vad är den perfekta kniven? Damaskerad? Debaslipat med VG10 stål rakt igenom? IKEA's 365? Jag är helt övertygad om att det är personen som håller i kniven som avgör om det är den perfekta kniven eller inte.

Har både hållt i och jobbat med EKA knivarna (inte så konstigt som ni kanske förstår) och jag måste säga att trähandtaget är ett av de bästa/ skönaste jag stött på. Sedan finns det väl mer att önska av knivstålet även om EKA knivarna är otroligt "lättvårdade"...men som hemmakniv med unik, lite lyxig design...för att inte prata om presentvärdet bara för att det är Christer Lingströms signatur...gör det till en riktig favorit.

Den "stora" kockkniven är förresten bara 18 cm fast min "favvo" är helt klart den lilla kockkniven med 14 cm's knivblad. Schysst när man finlirar :)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Shanta

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 136
    • Visa profil
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #4 skrivet: 2009-02-05 15:29 »
Här (japp, JCK) så kan man t.ex köpa en hattori för 154$ vilket blir ca 1300 (hd7). Så inte så fruktansvärt långt ifrån. Om hattoriknivarna är våldsamt mycket bättre än Christer lingström serien låter jag vara osagt, av den enkla anledningen att jag inte kan något om sånt.:)
Men jag är grymt nöjd med min Hattori HD 8 iallafall!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #5 skrivet: 2009-02-06 08:41 »
Fredrik: Hur menar du, är lättvårdade ett annat ord för att stålet är mjukt så att den å ena sidan är lättslipad men å andra sidan blir slö ganska fort?

Shanta: Cirka 1300:- svenska kronor, är det alltså inklusive frakt, tull och moms?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #6 skrivet: 2009-02-06 09:06 »
Precis så Andreas.

He he...kan inte låta bli att småle eftersom många av de högaktade knivmästarna och japanska knivsmedarna sitter och "dunkar" in "oräknliga" lager av just svenskt Sandvik-stål (som knivbladet består av på EKA Christer Lingström) i sina damaskerade kockknivar...visserligen vanligtvis runt en kärna som håller rätt mycket högre kvalitet...men ändå...svenskt stål är vida känt för sina följsamma, flexibla och "sega" egenskaper; något som passar alldeles utmärkt i knivsmide med damaskusteknik.

Man är ju helt såld på damaskerade kockknivar! Otroligt vackra mönster! En knivsmed; som jag tyvärr har tappat bort!...hade snöat in ordentligt på det här med Sverige, svensk stål, nordisk mytologi, och hade namngett sina mönster efter de nordiska gudarna tex Odin's Eye etc. Det är det grymmaste jag sett i damaskus-väg...vilket fick mig att vilja surfa runt genast och hitta honom igen så jag kan lägga upp lite bilder...håll tummarna...på återseende...

Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #7 skrivet: 2009-02-12 11:03 »
Som sagt, prismässigt är det inte så stor skillnad mellan Hattorin och CL-kniven. När man beställer från JCK så kan man önska att de skriver ner värdet på kniven eller märker den som "Product Sample", alt "Gift". På det viset kommer man undan diverse avgifter och slutsumman för transporten hamnar på 75:- kronor.

Hattorin HD är tillverkad i 63 lagers damaskusclad och en kärna i VG-10. Hur mycket jag än gillar Sandvik 12C27 (Lingström) så måste jag erkänna att VG-10 är bättre. Den typiska hårdheten för 12C27 är 58 HRC. Den typiska för VG-10 är runt 61 HRC. Fällkniven AB härdar sina VG-10 blad något mjukare, till 59 HRC. Med andra ord. Att påstå att Sandvikstålet är mjukt är inte korrekt.

När det gäller bladlängden så är denna avhängig på vilket skärsätt man använder mest. Personligen kör jag till 75 med push-cut och därmed uppskattar jag knivar vars bladlängd ligger runt eller över 24 cm.

Man kan diskutera den perfekta kniven. Många anser att det är personen bakom som avgör det och visst är det så. Men man kan trots det jämföra knivar ur materialsynpunkt, prisbild och ergonomi. Och i den ekvationen har inte C. Lingströms knivar mycket att hämta.

Tomas J

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 91
    • Visa profil
    • Smart Fritid
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #8 skrivet: 2009-02-12 22:16 »
På tal om EKA knivar så är det en epok som nu går i graven. Som Eskisltunabo känns det lite trist att tillverkningen nu flyttar till bl a Kina.

http://www.ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=802577&avdelning_1=113&avdelning_2=374&t=1123633393

Och Sveriges äldsta gjuteri i Eskilstuna lägger också ned nu i dagarna.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #9 skrivet: 2009-02-13 04:20 »
På tal om EKA knivar så är det en epok som nu går i graven. Som Eskisltunabo känns det lite trist att tillverkningen nu flyttar till bl a Kina.

http://www.ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=802577&avdelning_1=113&avdelning_2=374&t=1123633393

Och Sveriges äldsta gjuteri i Eskilstuna lägger också ned nu i dagarna.
Sorgligt men väntat. I och med det globala politisktekonomiska läget så slipper inte heller vi i den här ankdammen de stora problemen.

En annan aspekt på det är att Sandvik som ju är huvudleverantör av stål till EKA-knivar också dras med enorma problem och uppsägningar. Det ena ger så att säga det andra.

Tomas J

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 91
    • Visa profil
    • Smart Fritid
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #10 skrivet: 2009-02-13 09:17 »
Sorgligt men väntat. I och med det globala politisktekonomiska läget så slipper inte heller vi i den här ankdammen de stora problemen.

En annan aspekt på det är att Sandvik som ju är huvudleverantör av stål till EKA-knivar också dras med enorma problem och uppsägningar. Det ena ger så att säga det andra.

Jo, det är mycket som händer nu som man inte är van vid. Men vad det gäller EKA låter det som att det främst handlar om minskad efterfrågan från företag (presentreklam liknande) av just deras fällkniv och att det kanske inte  har med konjunkturen att göra utan främst en ändrad efterfrågan. Fällkniv som present hade nog sina glansdagar innan all ny rolig elektronik som finns idag.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #11 skrivet: 2009-02-13 09:33 »
Fällkniv som present hade nog sina glansdagar innan all ny rolig elektronik som finns idag.
Hm, så kan det vara. Personligen skulle jag välja kniven precis varje gång  :D.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #12 skrivet: 2009-03-04 09:02 »
På tal om EKA knivar så är det en epok som nu går i graven. Som Eskisltunabo känns det lite trist att tillverkningen nu flyttar till bl a Kina.

http://www.ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=802577&avdelning_1=113&avdelning_2=374&t=1123633393

Och Sveriges äldsta gjuteri i Eskilstuna lägger också ned nu i dagarna.


Vill bara göra ett förtydligande när det gäller EKA knivar i Eskilstuna. Utav 40 modeller som EKA har i sitt sortiment är det bara 3 st som tillverkas utomlands. Nu sitter jag vid fel dator för att ge er de exakta modellerna men det är två jaktknivar och ett set med styckknivar som INTE tillverkas i Eskilstuna.

Christer Lingström serien tillverkas; och kommer att fortsätta tillverkas, i Eskilstuna. Precis som resten av knivmodellerna som det ser ut. Artikeln i Eskilstunakuriren är tyvärr felaktig och antagligen ett hastverk av en reporter som trodde sig ha årets "scoop". Att EKA precis som många andra företag gör åtgärder för att möta lågkonjuktur är inget konstigt, i EKA's fall blev det med personalnedskärningar, men att tillverkningen skulle flyttas utomlands är alltså helt felaktigt. Sedan kanske det som reporter är lätt att måla hin håle på väggen innan man har alla fakta...

Jag har fortsatt förtroende för EKA och kockkniven är en fantastisk fin. Som vi alla vet så finns det en kockkniv för alla. Jag har egentligen bara fått nöjda kommentarer från mina kunder (eftersom jag av ren nyfikenhet och som referenser vill veta hur de upplever kniven). Har själv en som jag testat duktigt och håller fast vid att trähandtaget är grymt skönt och att stålet har precis de egenskaper som gjort Sandvik uppskattat världen över. Trähandtag förresten i alla dess former (även blandmaterial som micarta mm) "is the shit" om ni frågar mig. Personligen har jag gått ifrån stålhandtag mer och mer...

Hör gärna av er om ni vill veta vilka modeller som tillverkas utomlands eller om ni vill ha annan information kring EKAknivarna...



Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: EKA Christer Lingström
« Svar #13 skrivet: 2009-03-04 10:47 »

Vill bara göra ett förtydligande när det gäller EKA knivar i Eskilstuna.
Tack för inlägget Fredrik. OK, då får man gå ut och korrigera det man sagt hittills ;). Jag har nämligen på diverse fora proklamerat att EKA flyttar sin produktion utomlands.

På sätt och vis bra att man har haft fel  :D.

När det gäller kvalitén på C. Lingströms knivar så är det ingen som förnekar den. Det jag ställer mig skeptisk till är det höga priset i förhållande till vad man faktiskt får. För mycket mindre peng får du knivar i avsevärt bättre material, t ex Tojiro DP3 som går loss på lite drygt 800 kronor med frakt för en kniv i ungefär samma längd som C. L. kniven. Den är tillverkad i laminerat VG-10, vilket är snäppet "svettigare" än ett bart 12C27: http://www.knivar.nu/default.aspx

Avslutningsvis. C.L. kniven är mycket fin och ergonomiskt korrekt. Tyvärr så är den för dyr med tanke på materialvalet. Dessutom är den längsta kockkniven alldeles för kort för de flesta seriösa kockar som kör med push-cut metoden.

~Paul~

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -