En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Om handtaget på kniven  (läst 13080 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Om handtaget på kniven
« skrivet: 2007-04-30 11:25 »
(Lyfte ut några inlägg om knivhandtag till samma tråd så att de blir lättare att hitta.)

En kock kan nog uppfatta en Global jobbig att arbeta med i längden eftersom handtaget består av metall, som kanske ger nötningsskador i handen efter långvarigt bruk.. Kanske till och med värk??.. Vad vet jag.
Vore jag kock så skulle jag förmodligen välja en kniv med trähantag som är mer ergonomiskt än metall,
medans en hemlirare som jag inte bekymras av en sån sak.

Jo det enda är väl skötseln då av trähandtaget, fast det räcker förstås med en skvätt olja då och då.

Men det absolut skönaste om man jobbar väldigt mycket borde väl ändå vara nån form av plasthandtag..?
« Senast ändrad: 2007-06-05 08:51 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #1 skrivet: 2007-04-30 14:58 »
Varför skulle plast vara absolut skönast??

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #2 skrivet: 2007-05-01 14:10 »
Varför skulle plast vara absolut skönast??

Plast går att göra lite halvmjukt - absolut inga skavsår och går även att ge god friktion så att man inte behöver hålla lika hårt utan att riskera att tappa kniven.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #3 skrivet: 2007-05-01 21:59 »
Visst den personliga smaken avgör självklart. Vad tror Kocken om handtaget.. Vilket anser du är bättre, Trä/plast eller metall?.

Knivmannen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 50
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #4 skrivet: 2007-05-17 00:55 »
Plast/gummihandtag är sköna att hålla i. Varma, hygieniska men problemet med att få ont i händerna brukar inte alltid ligga i handtaget utan vid skarven mellan handtag och klinga. En normal kock som använder en normal kockkniv brukar alltid hålla kniven med fingrarna över bladet. Till exempel blir pekfingrets innersta del den som ligger på kniven rygg och därmed skapar det skavsår och valkar.
« Senast ändrad: 2007-05-17 17:12 av Knivmannen »
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #5 skrivet: 2007-06-04 18:15 »
Vad är fibroxhandtaget gjort i för matrial?.
Är det lika skönt att hålla i som ett trähandtag?.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #6 skrivet: 2007-06-04 21:35 »
En fiberförstärkt plast. Halvhård, svart ett osexigt plasthandtag alltså. MEN det sluter tätt kring bladet, har inga porer och blir inte förstört av vatten eller att man inte oljar det några gånger om året...
Skönt att hålla? Sådär är väl migg svar, jag har inga problem med plasthantag, men det har inte samma levande känsla som trä.

Å andra sidan, innan jag såg ljuset i Japanska knivar var min plan att investera i ett set Sanelli Premona, som har i princip samma gummiliknande plasthantag som Fiskars.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #7 skrivet: 2007-06-04 21:38 »
Finns det att köpa Japanska knivar med Fibrox handdtag?

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #8 skrivet: 2007-06-04 23:08 »
De flesta japanska knivar använder antingen rent trä (Ho, magnolia eller dylikt) de andra använder ofta trä impregnerat i resin (epoxy eller polyesterplast) eller det som kallas micarta (linne eller annat tyg som impregneras i resin och läggs lager på lager).

Men för att svara på din fråga, inte vad jag sett.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #9 skrivet: 2007-06-07 19:37 »
Det här Fibroxmatrialet.. Är det samma typ av matrial som handtaget på moraknivar har?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #10 skrivet: 2007-06-07 22:27 »
En nackdel med plast upptäckte jag idag på jobbet. Där hade nån begåvad person lyckats lägga handtaget mot något varmt, så att det delvis smält, och bildat en riktigt vass kant precis i greppet. Extremt oskönt att skära med.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #11 skrivet: 2007-06-08 09:45 »
Ajdå. Men kan plasthandtaget smälta tycker man att man borde kunna värma upp det med exempelvis en varmluftspistol och forma till det igen. Eller för all del fila till det med en vanlig fil.

Undrar just förresten om det finns folk som själva formar om handtaget på sina köpta knivar för att få dem skönare.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #12 skrivet: 2007-06-10 13:59 »
Fibrox tycker jag könns något mjukare än moraknivar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #13 skrivet: 2007-06-11 17:40 »
Ok. Men om man vill ha ett riktigt hygieniskt handtag.. Är inte en helgjuten kniv (typ global) det bästa alternativet då?
Sen måste det ju vara det mest hållbara alternativet också..

Knivmannen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 50
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #14 skrivet: 2007-06-11 22:59 »
Finns det att köpa Japanska knivar med Fibrox handdtag?

Jag tror inte det då Fibrox är en uppfinning från Victorinox.

Det här Fibroxmatrialet.. Är det samma typ av matrial som handtaget på moraknivar har?

Nej. Fabriken Frosts i Mora (som tillverkar moraknivar m.m.) har ett eget material som heter ProGrip till sina knivar. Det är ett plasthandtag med en mjuk gummiklädnad runt. Mycket sköna att jobba med.
En följdfråga: Är det de blåa eller röda moraknivarna du menar eller är det kockknivarna?

Ok. Men om man vill ha ett riktigt hygieniskt handtag.. Är inte en helgjuten kniv (typ global) det bästa alternativet då?
Sen måste det ju vara det mest hållbara alternativet också..

Victorinox har precis tagit denna fråga till sin spets och tillverkat fibroxhandtag med ett nytt banbrytande material som heter MicroBan. MicroBan finns inte i stor utsträckning i Sverige ännu men jag är säker på att det kommer hit. Jag blev själv erbjuden en agentur av MicroBan-skärbrädor men jag har så mycket annat att pyssla med så jag har inte tid med det.

Läs mer om MicroBan på Victorinox hemsida http://www.victorinox.ch/index.cfm?site=victorinox.ch&page=357&lang=E
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #15 skrivet: 2007-06-12 21:16 »
Knivmannen: Det är moraknivarna med blått eller rött handtag jag tänkte på.

Knivmannen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 50
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #16 skrivet: 2007-07-02 22:18 »
Finns det att köpa Japanska knivar med Fibrox handdtag?

Jo, det finns det faktiskt! Victorinox har tagit fram en Santokukniv med Fibroxhandtag! Se bifogad bild...

Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Knivmannen

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 50
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #17 skrivet: 2007-07-02 22:20 »
Det här Fibroxmatrialet.. Är det samma typ av matrial som handtaget på moraknivar har?

Nej. Det är inte samma material, fast det kanske inte är så enormt stor skillnad. Fibroxen är mjukare att hålla i.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #18 skrivet: 2007-07-03 21:04 »
Ok!. Då vet jag det  :).  Vilken typ av handtag på kniven föredrar du då?.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Om handtaget på kniven
« Svar #19 skrivet: 2007-07-03 22:13 »
Jag tycker fibroxen känns mindre hal när man har våta händer...

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -