En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Egenmalt mjöl - är det någon fördel?  (läst 3166 gånger)

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Egenmalt mjöl - är det någon fördel?
« skrivet: 2008-12-28 02:03 »
Föräldrarna har skaffat en tysk mjölkvarn som provkördes på julafton.
Detta resulterade i en påse nymalt sammalt dinkelmjöl som provbakades igår och idag.
Använde mjölet för att friska upp en levain på dinkel, och gjorde sedan fullkornsbaguette med traditionellt recept (mjöl, levain, vatten, havssalt).

Observerade att jäsningen tycktes gå långsammare, bröden fick dock bra höjd och textur samt en underbar, kraftig smak.

Undrar nu om någon annan har erfarenhet av att baka med egenmalt mjöl och vilka fördelar det i så fall skulle ge. (Utöver den rent själsliga tillfredsställelsen men att producera något eget helt från grunden)

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
SV: Egenmalt mjöl - är det någon fördel?
« Svar #1 skrivet: 2008-12-30 09:42 »
ivanl, här hemma har vi malt en hel del mjöl på kvarn. Tror det finns lite skrivet här på forumet sedan tidigare också. Jag lämnar en länk där jag skrivit sedan tidigare.....

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/03/farskt-stenmalet-mjol-till-brodbaket/

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Egenmalt mjöl - är det någon fördel?
« Svar #2 skrivet: 2008-12-30 12:22 »
Mimmi, tack så mycket! Vad jag kan utläsa från din blogg så skulle mjölet vara bättre inom ett dygn från malningen innan det börjar oxidera.
Frågan är vilka fördelar man kan förvänta sig av det pinfärska mjölet.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Egenmalt mjöl - är det någon fördel?
« Svar #3 skrivet: 2009-03-07 15:01 »
Kolla på Boller av stål så får du det ultimata svaret. eller så finns det länkar i forumet sedan tidigare. jag tror du kan söka malet mjöl.

/rolf
Matforum är bäst

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -