En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bladgeometri - om formen på knivbladet - vad är bra?  (läst 4681 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Rob: När du säger bladgeometri, menar du då själva eggens utformning (som vi diskuterar i tråden Om knivseggar - eggtyper, eggprofiler, eggvinklar  http://matforum.nu/index.php?topic=190.0) eller menar du profilen på hela bladet?
« Senast ändrad: 2007-06-06 11:24 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Bladgeometri - om formen på knivbladet - vad är bra?
« Svar #1 skrivet: 2007-06-05 15:45 »
Framförallt två saker.
1. Kurvan på eggen, en rakare kurva skär bättre igenom maten, inga irriterande bitar som hänger ihop när man är klar.
2. Hur tunn den är i eggen och en bit bakom den. Ryggen kan vara tjockare, det brukar inte spela så stor roll.

Eggens utformning , konvex, rak eller skål mm, spelar mest roll för hur hållbar och stark  eggen är, alla varianterna kan bli mycket vassa.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
Bladgeometri - om formen på knivbladet - vad är bra?
« Svar #2 skrivet: 2007-06-06 00:46 »
Förstår jag dig rätt nu - när du säger rakare kurva så menar du att om man lägger knivseggen mot en plan yta så ska den alltså eggen följa den plana ytan så stor del av eggen som möjligt?

Hur tunn eggen är - den ska alltså vara så tunn som möjligt? Hur tunn? Och definiera "en bit bakom den" - några mm?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Bladgeometri - om formen på knivbladet - vad är bra?
« Svar #3 skrivet: 2007-06-06 02:29 »
Yepp rakare om man lägger den på en skärbräda. Dock skall den ha lite lagom mage så man kan gunga den, själv tycker jag att de flesta europeiska knivar har för mycket mage, alltså för mycket bananform.

En bit bakom är 10-15 mm i mina ögon, gradvis tjockare ju högre du kommer. Precis bakom eggen skall den vara mycket tunn. Delar av mm? har inte mätt...

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -