En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Basturök  (läst 5767 gånger)

Gotish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
Basturök
« skrivet: 2009-01-14 14:11 »
Ute på tomten står en gammal basturök som en gång i tiden varit kopplat till ett charkeri här i huset. Jag har som målsättning att få igång den till våren. Nu undrar jag hur man röker i en sådan. Information som jag hittat säger att basturökning bör ske i högtemperatur omkring 80grader i flera timmar. Oj då, jag har testat och eldat i botten av röken men jag tyckte mig aldrig komma upp i några 80grader. Jag måste göra något fel. Skall man elda direkt på botten eller bör man lägga in en tunna som man eldar i röken? Alla tips angående den här spännande rökformen mottages med glädje!

//Mattias

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #1 skrivet: 2009-01-14 21:46 »
Har inte en susning om hur du ska göra , men basturökning bygger väl på att man ska ha ånga oxå . Eller är jag ute och cyklar då , när du fått till det återkom med rapport om hur det blir .
Jag kan lova dej att det är som dem säger om rökning , det är beroende framkallande ;D .
Lycka till med röken.

MVH// Henrik
Carpe diem

Gotish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #2 skrivet: 2009-01-15 15:34 »
Mmm det stämmer, eller hög luftfuktighet i alla fall. Vad jag förstår brukar det tas fram med hjälp av en hink med vatten eller massa tomma flaskor. Återkommer kontinuerligt under våren i takt med att projektet går vidare.

//Mattias

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #3 skrivet: 2012-08-30 18:40 »
Mattias.

Hur går det m din Bastu har du fått ös i den eller. Jag kommer att försöka ta mej tid att klargöra lite mer om Basturök framöver håll utkik.

//roffe
Matforum är bäst

SimonH

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 46
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #4 skrivet: 2012-08-30 21:08 »

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #5 skrivet: 2012-08-31 07:17 »
Jag vill hänvisa till en produktinformation som är värd att läsa den visar på ett samlat begrepp vad gäller Basturökning http://www.eldrimner.com/core/files/bastur%C3%B6kning.pdf
Vi ser här att Basturökning kan användas på flera olika sätt. Jag kommer visa längre fram utvecklingen till industriell tillverkning allt går ju framåt el bakåt vilket du vill. 8)

//rolf
Matforum är bäst

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
SV: Basturök
« Svar #6 skrivet: 2012-08-31 11:09 »
Är inte basturökning när man är i 80-90° spannet? Vanlig varmrökning är vid 60-75° och just basturökning snäppet högre.

Normalt vill man ha torr yta på korv eller kött för att röken ska kunna sätta sig, så att fylla röken med vattenånga känns lite konstigt. Att ha en spann stående i röken är ju inte det samma som att trycka in vattenånga.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -