En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Varför finns extrasaltat smör?  (läst 3994 gånger)

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
Varför finns extrasaltat smör?
« skrivet: 2009-01-14 21:16 »
Är det nån som vet orsaken till varför vi har två sorters smör? Det finns ju normalsaltat och extrasaltat. Samma med bregott.

Varför är det så? Finns det nån historisk bakgrund? Är det bara en smaksak?
Det gör inget om det är enkelt.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Varför finns extrasaltat smör?
« Svar #1 skrivet: 2009-01-15 10:03 »
Visserligen kan salt hindra andra bakterier från att växa, medan mjölksyrabakterierna normalt klarar högre salthalter. Men i smöret handlar det nog bara om smak, i andra länder har man ju ofta osaltat smör - men de har kanske inte heller samma tradition att använda smör som pålägg på brödet.

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Varför finns extrasaltat smör?
« Svar #2 skrivet: 2009-01-15 21:30 »
Jag funderade mest varför det finns två varianter.

Det här måste jag forska vidare på.
Det gör inget om det är enkelt.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Varför finns extrasaltat smör?
« Svar #3 skrivet: 2009-01-15 23:33 »
Osaltat smör används när man vill kunna kontrollera (begränsa) salthalten i recept som innehåller mycket smör, t ex wienerbröd.
Extrasaltat smör är nog mest en smaksak, min kusin från Norge som är bosatt här i landet köper sådant smör för han tycker det normalsaltade är för "tamt" jämfört med vad han är van vid från barndomen.

Men i smöret handlar det nog bara om smak, i andra länder har man ju ofta osaltat smör - men de har kanske inte heller samma tradition att använda smör som pålägg på brödet.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -