En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hur tillverkas chiliextrakt?  (läst 8204 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Hur tillverkas chiliextrakt?
« skrivet: 2009-01-26 10:04 »
Apropå detta:

Dock så börjar jag att grunna ifall att det är chiliextraktet som ger den knepiga bismaken/lukten?.

Någon som har en aning om hur chiliextrakt tillverkas, används kanske något slags kemikalie vid tillverkningen som kan ge bismak?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #1 skrivet: 2009-01-27 19:25 »
Det beror nog på vad man vill extrahera från chilifrukten. Jag har sett vakuumdestillation av chili, för att bli av med de strakt smakande ämnena. Men det går säkert att göra extraktioner med lösningsmedel också.

Afram Haffo

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
    • Visa profil
    • www.extremchili.se
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #2 skrivet: 2009-02-03 20:34 »
Hmmm vet inte om denna tråd är så bra att ha , pga vissa som inte kan hantera dessa kemikalier ska inte läsa denna tråd.
det jag vill säga är att skriv inte hur man frammställer chiliextrakt.
Upp till er moderatorer att bestämma
Mvh Afram Haffo

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #3 skrivet: 2009-02-03 21:47 »
Är det inte detta som ingår i pepparsprej?

Afram Haffo

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
    • Visa profil
    • www.extremchili.se
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #4 skrivet: 2009-02-04 01:43 »
Är det inte detta som ingår i pepparsprej?
Jo visst är de det .

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #5 skrivet: 2009-02-04 07:24 »
Kurt: Innebär vakuumdestillation alltid 100% rent resultat?

Afram: Nu är väl knappast Matforum den främsta kunskapskällan för ungdom på glid, klarar vi av farliga chokladkoppskakor, sous-vide och dödliga matbakterier så klarar vi nog av lite chilikemikalier också. När du skriver så där blir då i alla fall jag bara mer nyfiken, vad är det för jättehemska kemikalier du är rädd skall komma fram i ljuset? ;)

Ivanl: Ja, om det då är chiliextrakt eller ren capsaicin som används och vad nu skillnaden är däremellan.

Frågan om hur svårt det egentligen är att göra chiliextrakt blir extra intressant med tanke på flaskan med "16 million reserve" som Blair's sålt "1ml pharmaceutical grade vial filled with this unreal Pure Capsaicin Crystal.--ONLY 999 PRODUCED ... been know to resell for up to $12.500 for a single bottle". http://extremefood.com/shop/home.php?cat=15

Fast $12.500 var förstås ett extremfall, som billigast har 16-miljonaren gått för $99 och de flesta flaskor förmodligen för ett par hundra dollar, men även det är ju inte riktigt klokt om det inte verkligen är jättesvårt att framställa rent capsaicin. Mest troligt skrattar Blair´s hela vägen till banken.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #6 skrivet: 2009-02-05 06:32 »
enligt den här länken http://answers.google.com/answers/threadview/id/540637.html kan man använda Acetonitril för att utvinna Capsaicin. det påpekas också hur viktigt det är med skyddskläder och ventilation - främst på grund av Capsaicinet och inte Acetonitilien. så när man talar om att framställningsprocessen kan vara skadlig är det kanske inte främst extraktionskemikalierna man tänker på, utan just den färdiga produkten.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #7 skrivet: 2009-02-05 12:35 »
Fast inte låter den färdiga produkten så jättefarlig om än rejält otrevlig "The suit has a closed hood to prevent inhaling the powder. Said pharmaceutical chemist Lloyd Matheson of the University of Iowa, who once inhaled some capsaicin accidentally: "It's not toxic, but you wish you were dead if you inhale it."

Google answers länkar vidare till den här sidan http://www.chem.utoronto.ca/facilities/analest/courses/IES1410F/lab3/ Och där använder de både metanol och acetonitril för att extrahera capsaicin. Metanol är inte vidare nyttigt och acetonitril C2H3N låter inte heller så kul direkt "...färglös vätska med svag sötaktig doft... retande för luftvägar och ögon. Den är giftig och metaboliseras i kroppen till bland annat cyanid och tiocyanat. Akuta fall ges syrgas mot cyanidförgiftning...". http://sv.wikipedia.org/wiki/Acetonitril

Kemi är verkligen inte mitt starka område, hur vet man att resultatet blir 100% rent från metanol och acetonitril?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hur tillverkas chiliextrakt?
« Svar #8 skrivet: 2009-02-05 17:06 »
Kemi är verkligen inte mitt starka område, hur vet man att resultatet blir 100% rent från metanol och acetonitril?

jag antar att det räcker att destillera vätskan då metanolen och acetonitrilen har relativt låga kokpunkter.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -