En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hönökaka  (läst 16511 gånger)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Hönökaka
« skrivet: 2009-01-29 20:41 »
Mina barn älskar Hönökaka - ni vet den från Pågen. När vi är på Björkö utanför G-borg så äter vi förstås Hönökaka som är mer lokalt producerad av Åke. Bageriet ligger i Torslanda. Har inte kollat läget på Hönö, får nog göra det.

Men nu till frågan: jag vill baka egna Hönökakor. Är det någon som har gjort det? Är det svårt? Hur gör man? Kruskavel gissar jag att man behöver.

Jag fick smaka hemgjorda en gång på Björkö - de hade smak av kardemumma tror jag.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #1 skrivet: 2009-01-29 21:18 »
Hustrun bakar ibland Hönökakor efter Jan Hedhs recept. Blir utmärkt gott och man behöver ingen kruskavel, det går bra att nagga med gaffel.


annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #2 skrivet: 2009-01-30 10:10 »
Ja jag hittade det! Men ingen kardemumma - det är anis och fänkål. Undrar om det är det i höhkakan från affären? Får kolla innehållsförteckning.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hönökaka
« Svar #3 skrivet: 2009-01-30 10:52 »
min kollega är född och uppvuxen på Hönö, jag ska höra med henne om hon sitter på några bra recept
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #4 skrivet: 2009-01-30 12:24 »
Du är väl en pärla!

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #5 skrivet: 2009-01-31 07:35 »
Avsikten med ett så tunt bröd är ju rimligen att det skall kunna torkas och tas med på t ex fiske. Men har någon sett eller ätit torkad Hönökaka?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #6 skrivet: 2009-01-31 11:36 »
Jag läste någonstans att det var så man gjorde förr till fiskarna men när man inte behövde det längre så åt man de färska. Har aldrig sett recept på den torra varianten.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #7 skrivet: 2009-02-02 00:30 »
Samma recept, man gör dem runda och hänger upp på en stång. De torkar snabbt.
Prova att låta en bit köpt hönökaka ligga framme en dag så ser du....

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #8 skrivet: 2009-02-02 12:41 »
Dem möglar inte då?

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #9 skrivet: 2009-02-02 21:39 »
Nej, om de hänger torrt så torkar de innan de möglar. Förr hängde man i taket vid öppna spisen, tror jag.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hönökaka
« Svar #10 skrivet: 2009-02-03 20:00 »
Hallå igen! Nu har jag börjat jobba igen efter några goa veckors lockout från en av de stora biltillverkarna -  därmed har jag också haft möjlighet att kräva ett brödrecept av min Hönö-kollega. Det verkar vara populärt att baka Hönökakor, för så fort jag frågat så låg hennes favoritrecept i mailboxen - efterfrågan verkar alltså vara stor.
---

1 hg (2 pkt) jäst
1 l vatten
175 g magarin
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
Ca 2 kg vetemjöl (+ några dl till utbaket)

•   Smält magarinet och tillsätt vattnet. Låt blandningen bli ljummen.
•   Häll lite av blandningen i degbunken och rör ut jästen. Tillsätt resten av blandningen.
•    Tillsätt strösocker, salt, ägg och vetemjöl. Blanda till en deg. Låt degen jäsa i ca
    1 timme.
•   Dela degen i ca 7-8 bitar - ”ämnen” - och knåda dessa till runda bullar.
•   Låt ”ämnena” jäsa i ca 20 min.
•   Kavla ut ”ämnena” till runda brödkakor – först med slät brödkavel och därefter    med ”knagglig” brödkavel.
•   Låt brödkakorna jäsa på dragfri och varm plats i ca 30-40 min.
•   ”Picka” kakorna (mycket viktigt).
•   Grädda i ca 5 min i varm ugn (275-300C) – nederst i ugnen.

Och två saker till. Vedeldad ugn är absolut att föredra, men en riktigt varm vanlig ugn fungerar också.
Hon kallar brödspade för "fjöll" - är det bara dialekt eller heter det så?

« Senast ändrad: 2009-02-03 20:02 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #11 skrivet: 2009-02-03 21:57 »
Åh tack snälla, hälsa o tacka! Jag ska baka dem. Det blir lite lagom många också. Jag har fått för mig att man ska baka dem på varma plåtar men det hade nog stått i ditt recept i så fall. Fjöll har jag aldrig hört. Har någon annan det?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hönökaka
« Svar #12 skrivet: 2009-02-14 11:51 »
Har du hunnit provbaka receptet än AnnaMaria?

Jag skulle tolka det så här, i en vedeldad ugn, vilket ju var att föredra, så är ju botten alltid riktigt varm så varma plåtar ja, och förstås helst en baksten.

Fjöll har jag aldrig hört, det låter mest som isländska. Men om de kallar det fjöll på Hönö så är det nog bäst att kalla brödspaden så när man bakar kakorna för den rätta känslan. ;) Fast kan du inte fråga din kollega Calle var hon fått fjöll ifrån?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hönökaka
« Svar #13 skrivet: 2009-02-14 11:58 »
Jag frågar på måndag vad "fjöll" betyder på Hönöska. På isländska betyder "fjöll" (uttalas: fjöhttl) "berg", i pluralis.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #14 skrivet: 2009-02-14 14:45 »
Har inte hunnit baka dem än tyvärr. Jag lovar att meddela när det är gjort. Här heter brödspade Grissla så det finns nog olika namn kanske. Om mina tre barn kan tänka sig att antingen baka eller vara väldigt självständiga så kanske det kan bli i morrn.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #15 skrivet: 2009-02-15 17:52 »
Japp! Nu är dem gjorda. Mjuka goda Hönökakor blev det. Nu är det ju det där med kamera, inte nog med den digitala, nu har telefonkameran pajat. Maken kommer hem i natt och jag förevigar dem i morgon. Nästa gång - då ska jag lägga kakan direkt på ett bakplåtspapper så man bara kan föra över den till plåten. idag så fastnade några och blev mindre snygga. Jag gjorde dem på varma plåtar och det blev bra. Mitt vetemjöl räckte inte riktigt så dem innehåller lite rågsikt också. Nästa gång ska jag testa med kardemumma också.

Baka lite Hönökakor! Men se till att ha ett stort bord att lägga dem på, de ska jäsa 40 min när dem är utkavlade, det tog STOR plats och det gick åt många handdukar. Ganska pysslig bakning.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #16 skrivet: 2009-02-15 18:14 »
Kan man inte låta dom jäsa på plåtar i ett bakplåtsställ? Och sy ett litet käckt "kapell" i rutig bomull o dra över ;)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #17 skrivet: 2009-02-15 18:23 »
Du menar att jag ska önska mig ett bakplåtsställ? Sen har jag bara 3 plåtar - inte åtta. Men man kan ta brickor i stället kanske.  ;) Kan jag skicka en beställning på kapell till dig? Det är inte min största hobby.....

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Hönökaka
« Svar #18 skrivet: 2009-02-16 08:31 »
Kan jag skicka en beställning på kapell till dig? Det är inte min största hobby.....
Hmm, man kanske kan köpa...

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Hönökaka
« Svar #19 skrivet: 2009-02-16 08:36 »
nu har jag frågat: fjöll är Hönö-dialekt för brödspade.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -