En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Är vitaminpiller onödiga?  (läst 6231 gånger)

Andreas

 • Forumvärd
 • *****
 • Antal inlägg: 6582
  • Visa profil
  • Matforum
Är vitaminpiller onödiga?
« skrivet: 2009-02-11 09:11 »
Äter du multivitaminer? Charlotte Kalla, Carolina Klüft och jag gör det inte men var tredje svensk tar vitamintillskott regelbundet. I onödan?

En amerikansk studie som följt mer än 160.000 kvinnor i 15 år där 42% åt multivitaminer och resten inte visar att multivitaminer över huvud taget inte har nån påverkan på risken för att dö i cancer och inte oftast inte heller på risken för hjärt- och kärlsjukdomar ("de multivitaminer som innehöll extra höga doser av B- och C-vitamin samt selen och zink gav ett visst skydd"). Dock hade kvinnorna i studien bra kostvanor så kanske är vitaminpiller mer meningsfullt om man äter dåligt?
¤ http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=1218
¤ http://www.expressen.se/halsa/1.1462048/meningslost-med-vitamintabletter

Sen finns även studier som visar att visar att vitaminpiller har rent negativ effekt.

En studie på antioxidanter; vitamin A, E, C, betakaroten och selen som  finns i de flesta multivitaminpiller, visar att de som fick dem i större utsträckning dog i cancer eller hjärtkärlsjukdom än de som fick placebo. "Vitamin A visade sig ge en ökad dödlighet med sexton procent, vitamin E med fyra procent och betakaroten med sju procent." Alicja Wolk, KI: "Det verkar som om de höga halterna i pillren rubbar balansen i kroppen. Man kan jämföra med vad som händer med en stol om man förlänger bara ett av benen" http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=761247

Ytterligare en studie på antioxidanter där 400 postmenopausala kvinnor med hjärtsjukdom ingick visade att "de kvinnor som fick kosttillskott utvecklade nästan dubbelt så snabb förkalkning av blodkärlen som de som hade fått placebo. Forskarna drar därför slutsatsen att det är större risk att få en hjärtattack eller stroke om man tar antioxidanter som vitamin E och C..." http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=2003

Finns det inga studier som visar att vitaminpiller är riktigt bra? ???
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

 • Mästerkock
 • ******
 • Antal inlägg: 1532
  • Visa profil
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #1 skrivet: 2009-02-11 09:48 »
Jag har intresserat mig för detta länge och undervisar i kost och hälsa. Jag har byggt upp en bank av material som visar att vi inte behöver kosttillskott i form av vitaminer. Söker det motsatta för att balansera men hittar inget trovärdigt. Tyckte först att länken nedan verkade seriös med tanke på avsändaren men sammanfattningvis säger den väl att vi kan ta en multivitamin för säkerhets skull. Därtill varnas vi för att ta för mycket...

[url]http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vitamins//url]

Hur många tar Alvedon varje dag för att förebygga huvudvärk eller annat?

Många alternativmedicinare förespråkar det ena tillskottet efter det andra men utan grund. Ofta motiverar man detta med att vi äter dåligt men många studier visar att vi äter bra. Visst kan vi se ökad fetma men frågan är om inte den gruppen av människor lägger fett och socker ovanpå en i övrigt hyfsad kost. De flesta barn dricker mjölk ett par gånger per dag på fritids och i skola. Om man sedan släcker törsten med läsk blir givetvis kaloriintaget högt medan man ändå fyllt på vitamin- och mineralkontot. Många dricker juice vilket är en dryck med för- och nackdelar. C-vitamin och socker.

Läs på, skapa en egen uppfattning och fatta dina beslut. Ha bara i bakhuvudet att någon tjänar enorma summor pengar på tillskotten. Om du som jag gillar mat kan det vara på sin plats att se till sin kost först och misstänker man brist på något vitamin äter man mer av rätt näringskälla.

Återigen handlar det om balans och variation i kosten!
Video meliora proboque deteriora sequor

Krista

 • Kallskänka
 • ****
 • Antal inlägg: 376
  • Visa profil
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #2 skrivet: 2009-02-11 11:59 »
Nope, inga syntetiska vitaminer här inte ;D Jag tror inte på att de ämnen som är nyttiga och som vi behöver bara är ett gäng homogena klossar som man kan tillverka i lab i form av ett piller.

Jag tror att det är en mängd ämnen av olika typer och egenskaper i mat som samverkar - jag tror alltså inte att det är nån poäng med att isolera och plocka ut ett av dessa ämnen, t ex c-vitamin, för då missar man alla andra tusen små okända ämnen som samverkar och påverkar kroppen gynnsamt tillsammans med c-vitaminet.

Kari

 • Köksmästare
 • *******
 • Antal inlägg: 2142
  • Visa profil
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #3 skrivet: 2009-02-11 12:22 »
Jag såg för några veckor sen en reklamskylt för just vitaminer och tänkte just på detta. Behöver folk verkligen? http://krokodilrumpa.blogspot.com/2009/01/stda-p-lrdag-kyckling-p-fredag-kyrkan-p.html

Jag äter inte något kosttillskott idag och den enda gången jag har gjort det är för nästan 20 år sedan när jag löptränade aktivt.
Om det blev någon skillnad så var det bara nog psykiskt isåf. :-\
 
Tror man på preparaten - köp då!

Andreas

 • Forumvärd
 • *****
 • Antal inlägg: 6582
  • Visa profil
  • Matforum
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #4 skrivet: 2010-04-09 08:34 »
En studie på 35329 "medelålders och äldre" (vad nu det innebär) kvinnor i Uppsala och Västmanlands län visar att av de 974 som fick bröstcancer under en tioårsperiod (usch vad stor andel) så var de som använde multivitaminer överrepresenterade. "Uttryckt i siffror innebär det att risken för bröstcancer var förhöjd med 19 procent för kvinnor som tog minst sju multivitamintabletter i veckan jämfört med kvinnor som inte använde multivitaminer. För dem som tagit multivitaminer i minst tre år var bröstcancerrisken än något högre."

Susanna Larsson vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet: "- Några av vitaminerna i multivitamintabletter, till exempel folsyra, förekommer i annan form i kosttillskott jämfört med i kosten. Folsyra som finns i multivitaminer och som lätt tas upp av kroppen har i djurstudier visat sig påskynda cancertillväxt." http://www.unt.se/startsidan/okad-cancerrisk-med-vitamintabletter-893631.aspx

Abstract i American journal of clinical nutrition: Multivitamin use and breast cancer incidence in a prospective cohort of Swedish women http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.28837v1
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

 • Kallskänka
 • ****
 • Antal inlägg: 376
  • Visa profil
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #5 skrivet: 2010-04-09 10:38 »
Vilka är det som äter multivitaminer då? Ser framför mig en person som inte "hinner äta massa grönsaker" och istället sväljer ett vitaminpiller. Har de kollat fler felkällor än cancer i släkten, hormonanvändning och alkoholkonsumtion?

Jag tror att de som inte tar vitaminpiller lever överlag hälsosammare än de som tar piller och att det snarare är det som är förklaringen, och inte att "vitaminpiller ger cancer". Fast det där om syntetisk folsyra är intressant.Mickan

 • Mästerkock
 • ******
 • Antal inlägg: 1532
  • Visa profil
SV: Är vitaminpiller onödiga?
« Svar #6 skrivet: 2010-04-09 13:45 »
Jag tog under flera år en vitamintablett av multivariant. Mest för att mamma är farmaceut och alltid haft tillgång till dessa utan att pröjsa speciellt mycket!
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Segt som?:
Stockholm i mitt hjärta, en blandning av sött och?:

- Annonser -