En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Valnötsbröd  (läst 6737 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Valnötsbröd
« skrivet: 2009-02-14 12:19 »
Har du något bra recept på valnötsbröd som riktigt smakar valnötter?

Jag gillar sällan köpt bröd men valnötsbrödet från det lokala bageriet Hagabröd är riktigt gott med fin smak av just valnötter och olivolja. Ett sånt bröd vill jag baka själv så sagt och gjort, läser ingredienslistan på påsen "Lantvetemjöl, fullkornsrågmjöl, valnötter, olivolja, solrosfrö, jäst, salt, vatten" och försöker göra något liknande. Eftersom jag inte har fullkornsrågmjöl hemma så bestämmer jag mig för att ta rågkross istället.

Valnötsbröd försök #1
¤ 1 dl rågkross skållat i 2 dl vatten
¤ 1 pkt jäst
¤ 3 dl vatten
¤ 0,5 dl olivolja
¤ 2 tsk salt
¤ 10 dl lantbrödsmjöl
¤ 5 dl grovhackade valnöttar (200 g)
¤ 2 dl solrosfrön

Blandar allt utom nötter och frön i 10 - 15 minuter i matberedaren. Blandar sen i nötter och frön. Låter jäsa 1 h. Bakar ut. Låter jäsa 1 h till. Gräddar i 200° i 30 minuter.

Ett riktigt gott bröd! MEN det är ganska långt ifrån det valnötsbröd jag vill efterlikna, mitt bröd är för mörkt och smakar för lite valnötter och för mycket solrosfrön och råg och "fyllig brödsmak". Nästa gång jag försöker mig på detta kommer jag att ta 0,5 dl solrosfrön samt att lantbrödsmjöl (vete, råg, surdeg), som jag i hastigheten trodde det var, nog var helt fel, lantvetemjöl innehåller visst bara kärna och grodd från vete.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Valnötsbröd
« Svar #1 skrivet: 2009-02-14 12:34 »
Gateau's http://www.gateau.se/ egna valnötsbröd är det enda valnötsbröd som jag provat, som faktiskt smakar just valnöt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #2 skrivet: 2009-02-14 16:05 »
Andreas (denna gång med namnet rätt) - ref. diskussion i en annan tråd om solrosbröd, även här tror jag tricket är att låta valnötterna sjunga förstastämman.
Pröva att ta bort rågkrossen och ta endast 100 g rågmjöl. Blev degen möjligen något för styv? Ser ut som om mjölmängden är något stor i förhållande till mängden degspad.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #3 skrivet: 2009-02-15 14:35 »
Jag har bakat ett par olika recept och förstärkt med valnötsolja. Inbillar mig att det ger extra bra smak. Vete Special fullkorn gör susen och funkar att ha till 200 % tycker jag.
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #4 skrivet: 2009-02-15 17:08 »
Mickan, kör du med kallpressad valnötsolja då? Den varmpressade har en neutral smak och används mest för att bevara möbler mm.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #5 skrivet: 2009-02-16 08:27 »
Yes, kallpressad. Köpt i nån sån där affär med lösviktsoljor.
Video meliora proboque deteriora sequor

Smulan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #6 skrivet: 2009-03-29 23:25 »
Jag är väldigt svag för valnötter och särskilt i surdegsbröd, men när jag försöker baka det själv får brödet en trist violettbrun färg som aldrig bagerierna får. Är det någon som vet varför? ???

Per

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #7 skrivet: 2009-04-02 15:22 »
Rosta valnötterna i en stekpanna en liten stund så håller de färgen i baket.

MatgeekJohan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 25
  • Helt insnöad på surdegsbröd.
    • Visa profil
    • Mat Geek - Eftersom allt är gott
SV: Valnötsbröd
« Svar #8 skrivet: 2009-06-02 15:30 »
Ett tips för att få mer valnötssmak är att hacka en näve valnötter grovt och sen lägga ner dem i en dl god olivolja. Låt stå och dra ett par dagar.

När brödet ska jäsa första gången bör man ju olja bunken som man jäser i och då använder man valnötsoljan. Sätter grymt bra touch på brödet.

Pokol

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 77
    • Visa profil
    • Sybariterna
SV: Valnötsbröd
« Svar #9 skrivet: 2009-06-02 21:47 »
Hej

jag har bakat detta bröd ett flertal gånger och det är otrolit gott, det kräver dock att
man kör en sats med rågsurdeg.

Testa gärna, det går att ha i solrosfrön eller linfrö oxå om man vill testa något nytt.

http://sybariterna.blogspot.com/2009/02/gateaus-valnotsbrod.html

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Valnötsbröd
« Svar #10 skrivet: 2009-06-05 00:31 »
Ett tips för att få mer valnötssmak är att hacka en näve valnötter grovt och sen lägga ner dem i en dl god olivolja. Låt stå och dra ett par dagar.

När brödet ska jäsa första gången bör man ju olja bunken som man jäser i och då använder man valnötsoljan. Sätter grymt bra touch på brödet.

Bra tips! Jag tror jag testar det nästa gång jag gör fruktbröd, fast med en rapsolja istället för oliv.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -